Udland

Trumps farvel til missilaftale er et farligt skridt, advarer Rusland

Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, skal mandag mødes med Rusland. Håbet er en afklaring på USA's intentioner om nedrustning.

USA's præsident, Donald Trump, proklamerede lørdag, at han ønsker at trække USA ud af den nedrustningsaftale, som USA og Rusland indgik i 1987.

Den 31 år gamle aftale forbyder Rusland og USA at opstille mellemdistancemissiler, men Trump mener, at russerne gentagne gange har brudt den såkaldte INF-aftale (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty).

Truslerne fra Donald Trump bliver mødt med vrede fra russisk side.

Ruslands viceudenrigsminister, Sergej Rjabkov, fordømmer søndag USA's hensigt om at trække sig ud af atomaftalen. 

- Det er et farligt skridt, som jeg er sikker på ikke bare bliver forstået af det internationale samfund, men vil vække alvorlig fordømmelse fra alle medlemmer af verdenssamfundet, som er forpligtet til sikkerhed og stabilitet, og som arbejder på at styrke de nuværende regler, lyder det fra Rjabkov ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

USA vil ikke gå enegang

Donald Trump afslørede sine kontroversielle planer på en pressekonference efter et valgmøde i Nevada lørdag aften dansk tid.

- Vi vil ophæve aftalen, og så vil vi udvikle våbnene, sagde Trump og tilføjede, at det vil ske, hvis Rusland og Kina ikke går med til at lave en ny aftale.

- Hvis de andre er fornuftige og siger, at de ikke vil udvikle disse forfærdelige atomvåben, så vil jeg være ekstremt glad for det. Men så længe der er nogen, der bryder aftalen, så vil vi ikke være de eneste, der rent faktisk overholder den, fortalte Trump.

INF-aftalen indebærer skrotning af 572 euromissiler og sovjetiske mellemdistancemissiler. Rusland og USA har flere gange beskyldt hinanden for at bryde aftalen.

Ifølge Rjabkov er lørdagens udmelding et udtryk for et ønske om total amerikansk dominans. 

- Ved første blik kan jeg sige, at det er tydeligt, at INF-traktaten skaber problemer for jagten på total amerikansk dominans i den militære sfære, siger han ifølge Tass.

Angreb på stabilitet

Den russiske senator Alexey Pushkov har også kommenteret på udmeldingen fra den amerikanske præsident. På Twitter skriver han:

- Det er det andet kraftige slag mod hele systemet for at sikre strategisk stabilitet i verden.

Det første slag faldt ifølge ham i 2001, da USA trak sig fra den såkaldte AMB-traktat, der omhandler ballistiske missiler.

- Endnu en gang er det USA, der sætter gang i opløsningen af aftalen, skriver Pushkov.

Møde skal skabe klarhed

Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har lørdag indledt en rundrejse til Rusland, Aserbajdsjan, Armenien og Georgien.

Her skal Bolton blandt andet mødes med Sergej Rjabkov, og det kan ifølge den russiske viceudenrigsminister - forhåbentlig - skabe klarhed over udmeldingen fra Donald Trump.

- Vi håber at høre fra ham under mødet i morgen (mandag, red.), hvad USA har intentioner om at gøre, siger Rjabkov ifølge nyhedsbureauet AFP.

Forsker: USA's exit kan føre til oprustning 

Hvis Trump vælger at gennemføre sit forslag om at trække USA ud af INF-aftalen kan det føre til en omkostningsfuld og destabiliserende oprustning af våbensystemer, vurderer Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet. 

- Det vil betyde en øget oprustning af våbensystemer, som dels er omkostningsfulde, men også potentielt meget destabiliserende, siger Ole Wæver til Ritzau. 

Ifølge professoren har USA og Donald Trump ret, når de beskylder Rusland for at have brudt aftalen flere gange. Men USA vælger en forkert måde at lægge pres på, mener han. 

- Russerne har brudt aftalen, så det er ikke overraskende, at USA reagerer, siger Ole Wæver og tilføjer: 

- Problemet er bare, at man kunne opnå meget mere ved at insistere på, at aftaler er vigtige, i stedet for at sige, at aftaler er noget, vi vil være fri for.