Udland

Smeltende gletsjer i Asien truer forsyningen af drikkevand

En af verdens største ferskvandskilder er i fare, advarer forskere. Udviklingen vækker bekymring for kinesernes adgang til drikkevand.

Hvert år strømmer millioner af turister til den og betages af den enorme Baishui-gletsjer på toppen af Yulong-bjerget i Kina.

Men både lokale og internationale forskere har den seneste tid været langt mere optaget af noget helt andet end det fortryllende islandskab. Drikkevandet er nemlig i fare.

Klimaændringer har nemlig gjort Jorden én grad varmere siden før industrialiseringen, hvilket er varmt nok til at kunne smelte mellem 28 til 44 procent af verdens gletsjere. Og konsekvenserne af udviklingen er allerede tydelige på en af verdens hurtigst smeltende gletsjere, som flere forskere omtaler den 4570 meter høje ismasse ved Yulong-bjerget.  

Drikkevandet går til spilde

Regionen, som ligger i Centralasien, bliver ofte omtalt som 'Den Tredje Pol', fordi det er det tredje største isområde efter Antarktis og Grønland.

Og massen, som er på størrelse med Texas og New Mexico tilsammen, har en afgørende betydning for mennesker i alt fra Vietnam til Afghanistan.

Asiens ti største floder - herunder Yangtze, Yellow, Mekong og Ganges - er nemlig betingede af smeltevandet fra gletsjeren. Men grundet varmere klima har gletsjeren mistet 60 procent af sin masse og skrumpet 250 meter siden 1982, viser en den nyeste udgave af Journal of Geophysical Research. 

- Du taler om en af verdens største ferskvandskilder, siger Ashley Johnson, energiprogramlederen hos den amerikanske tænketank National Bureau of Asian Research.

- Afhængigt af, hvordan det smelter, vil meget af ferskvandet forlade området og i stedet fosse ud i havet, hvilket vil have alvorlige konsekvenser for vand- og fødevaresikkerheden, siger hun ifølge nyhedsbureauet AP.

Ikke nok vand

Et tydeligt tegn på den globale temperaturstigning er, at gletsjerne rundt omkring i verden trækker sig tilbage. I 2015 fandt forskere frem til, at hele 82 procent af de kinesiske gletsjere har trukket tilbage. Forskerne advarede dengang om, at effekten af gletsjesmeltningen gradvist ville blive "mere alvorlige" for vandressourcerne i Kina. 

- Kina har altid haft et problem med ferskvandsforsyningen. De huser 20 procent af verdens befolkning, men får kun syv procent af ferskvandet, siger Jonna Nyman, der er forelæser i energisikkerhed ved University of Sheffield, til AP.

- Det (problemet, red.) forøges af klimaændringerne, tilføjer hun. 

En sikkerhedsvagt i området, Yang Shaofeng, har været vidne til effekten af den globale opvarmning, der nu smelter det bjerg, som hans lokalsamfund betragter som helligt. Til AP fortæller han, hvordan han tidligere kunne se kanten af gletsjeren fra sin hjemby. Det kan han ikke længere.

- Først når vi klatrer op, kan vi se den, siger han til AP

For at beskytte gletsjeren har myndighederne i landet begrænset antallet af besøgende til 10.000 om dagen og forbudt vandreture på isen. De planlægger desuden at fremstille kunstig sne, for at bremse eller afværge nedsmeltningen.

Bekymrede forskere

Der er ikke noget nyt ved, at forskere er bekymrede for den globale opvarmning. Men effekterne af den både i Asien og resten af verden viser sine tydelige tegn. 

Både høje temperaturer i Arktis i februar og august har ramt det, som forskere troede var den mest stabile havis på kloden. Havisen nord for Grønland er nemlig begyndt at smelte og drive væk fra kysten.

Faktisk smelter der så meget is ved Sydpolen, at det påvirker Jordens tyngdekraft. Det er en foruroligende melding til folk på den nordlige halvkugle - inklusiv Danmark. Vandet risikerer nemlig at ende her.