Udland

Presset vokser for at få uafhængig undersøgelse af journalistdrab

Saudi-Arabiens forklaring om drabet på Jamal Khashoggi bliver bredt kritiseret for ikke at hænge sammen og efterlade ubesvarede spørgsmål.

Efter Saudi-Arabien lørdag officielt bekræftede, at journalisten Jamal Khashoggi blev dræbt på landets konsulat i Tyrkiet, vokser det internationale pres for at få gennemført en uafhængig undersøgelse af hændelsen.

En lang række lande har fordømt drabet på den saudiarabiske journalist og systemkritiker, og blandt andet kræver flere toppolitikere i EU og Canada, at sagen belyses fuldt ud.

Ifølge The Guardian opfordrer EU's udenrigskommissær, Federica Mogherini, til en grundig undersøgelse.

- Omstændighederne i forhold til Jamal Khashoggis død er dybt foruroligende, siger Federica Mogherini.

- Derfor insisterer EU på behovet for en grundig, troværdig og gennemsigtig efterforskning, der kan skabe klarhed over omstændighederne ved drabet og sikre, at de ansvarlige bliver stillet til regnskab.

Vi gentager vores opfordring til en grundig undersøgelse i fuldt samarbejde med de tyrkiske myndigheder

Chrystia Freeland, Canadas udenrigsminister

Fordømmer Saudi-Arabien i skarpe vendinger

Tysklands kansler, Angela Merkel, fordømmer i en fælles erklæring med sin udenrigsminister, Heiko Maas, forbrydelsen mod Jamal Khashoggi i skarpe vendinger.

- De tilgængelige oplysninger om begivenhederne på konsulatet i Istanbul er mangelfulde, lyder det.

Merkel tilføjer, at Tyskland forventer "gennemsigtighed" fra Saudi-Arabien om omstændighederne ved Khashoggis død.

Samme toner lyder fra den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, der siger, at mange spørgsmål forsat er ubesvarede. Han insisterer på, at der gennemføres en "tilbundsgående undersøgelse" af sagen.

Alt skal afsløres

Canada har gennem længere tid haft en diplomatiske krise med Saudi-Arabien, da landet tidligere har udtrykt "alvorlig bekymring" over fængslingen af adskillige aktivister i det mellemøstlige land. 

Canadas udenrigsminister, Chrystia Freeland, siger om Khashoggis død, at Saudi-Arabiens forklaring mangler "konsistens og troværdighed".

- Vi gentager vores opfordring til en grundig undersøgelse i fuldt samarbejde med de tyrkiske myndigheder, lyder det fra Chrystia Freeland.

Dette ønske ser ud til at kunne blive opfyldt. Tyrkiet har nemlig officielt meldt ud, at alle detaljer, som kommer frem i den tyrkiske efterforskning, vil blive præsenteret for offentligheden.

- Der skal ikke herske nogen tvivl. Vi beskylder ikke nogen for noget på forhånd, men vi vil ikke acceptere, at noget holdes skjult. Vi vil afsløre alt, uanset hvad der skete, siger Omer Celik fra Tyrkiets ledende parti AKP, ifølge nyhedsbureauet Anadolu.

Trump har ændret mening

Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at der med Saudi-Arabiens indrømmelser om drabet på Jamal Khashoggi er kastet delvist lys over sagen

- Det er et første skridt i at forstå fuldt ud, hvad det her går ud på. Vi ikke har fået den fulde sandhed om det her, og det er vi jo nødt til at insistere på. Så det sidste ord er ikke sagt i den her sag, lød det lørdag fra Løkke.

Selv USA's præsident, Donald Trump, som lørdag ellers kaldte Saudi-Arabiens forklaring for et "godt, første skridt" og "troværdig" har efterfølgende skærpet sin retorik. Trump siger således nu, at han ikke er tilfreds med Saudi-Arabiens håndtering af Khashoggis død, og at flere spørgsmål stadig er ubesvaret.

Blandt andet henviser Trump til det store spørgsmål om, hvor liget af den afdøde journalist er.

Han vil nu arbejde med Kongressen på en amerikansk reaktion.

Trump advarer dog mod, at USA indfører hårde sanktioner og stopper salget af våben til Saudi-Arabien.