Khashoggi dræbt

Tyrkiet: Vi vil afsløre alt om Khashoggi

De tyrkiske myndigheder har været i gang med at sikre spor, så man kan kortlægge hændelsesforløbet i mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Der skal ikke fejes noget under gulvtæppet. Hvad der er sket, skal frem i alle detaljer.

Sådan lyder den officielle reaktion fra Tyrkiet, efter at Saudi-Arabien har indrømmet drabet på journalist Jamal Khashoggi.

- Tyrkiet vil aldrig tillade, at der bliver dækket over sandheden, lyder det fra talsmand Numan Kurtulmus, tidligere vicepremierminister i Tyrkiet, fra Erdogans Retfærdigheds- og Udviklingsparti, AKP.

Skulle bare hente ægteskabspapirer

Mysteriet om Jamal Khashoggi bredte sig, da den 59-årige den 2. oktober forsvandt under et besøg på det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

Her var den arabiskfødte systemkritiker gået ind for at få ordnet noget papirarbejde i forbindelse med sit forestående ægteskab med sin forlovede, Hatice Cengiz, der ventede udenfor konsulatet. 

Et overvågningskamera har fanget Hatice Cengiz mens hun stadig venter på sin forlovede klokken 17.33

Videooptagelser dokumenterede, at Jamal Khashoggi var gået ind på konsulatet, men der fandtes ikke billeder som viste, at han var kommet ud igen. Og det var Hatice Cengiz, som derfor slog alarm hos de tyrkiske myndigheder.

Fra saudiarabisk side har man hævdet ikke at have nogen viden om Khashoggis forsvinden, og man har tillige hævdet, at han forlod konsulatet i Istanbul i live.

Først efter flere ugers gisninger om Jamal Khashoggis skæbne, kom der lørdag morgen vished, da Saudi-Arabien i en officiel erklæring på statsligt tv indrømmede, at journalisten var død som følge af et slagsmål.

Fra tyrkisk side lover man nu, at man vil gøre alt for at få belyst, hvad der i virkeligheden skete på konsulatet. 

- Der skal ikke herske nogen tvivl. Vi beskylder ikke nogen for noget på forhånd, men vi vil ikke acceptere, at noget holdes skjult, siger Omer Celik fra Tyrkiets ledende parti AKP, ifølge nyhedsbureauet Anadolu.

- Vi vil afsløre alt, uanset hvad der skete, understreges det.

Ikke nogen officiel anklage

Det officielle Tyrkiet har ikke formelt anklaget Saudi-Arabien for mordet på Jamal Khashoggi.

Igennem hele forløbet har der dog hersket stor uklarhed. Også fra tyrkisk side.

Det var således tyrkiske efterretninger, som i første omgang pegede på, at Jamal Khashoggi var omkommet på konsulatet efter et sammenstød med et hold saudiarabiske agenter, og at hans legeme efterfølgende var blevet parteret.

Man hævdede ligeledes fra uofficielle kilder på tyrkisk side, at der fandtes beviser for hele forløbet. Men til dato har der ikke være fremlagt billedmæssig dokumentation af nogen art. Og man har også stadig til gode at finde liget af Jamal Khashoggi.

Både tyrkisk politi og offentlige anklagere har siden fredag været inde på konsulatet i bestræbelserne på at finde tekniske spor og udvide efterforskningen. Undersøgelserne har også bredt sig til en nærliggende skov, hvor man kan have en mistanke om, at liget af Jamal Khashoggi ligger begravet. 

I alt 18 personer er indtil nu blevet anholdt i forbindelse med Jamal Khashoggis forsvindingssag. Herunder efterretningsofficer Ahmad al-Assiri og Saud al-Qahtani, der er personlig assistent for Saudi-Arabiens kronprins Mohammed Bin Salman.