Udland

Trump vil trække USA ud af nedrustningsaftale

Længere tids utilfredshed med en ny 'generation' af russiske krydsermissiler får nu USA til at sløjfe aftale fra 1987.

I mere end 30 år har verdens befolkning taget for givet, at USA og Rusland endelig havde begravet de arsenaler af atomvåben, som var i stand til at udslette kloden med et tryk på en knap.

Nu vil Donald Trump trække sig fra den aftale mellem USA og Rusland, der blev indgået i 1987 mellem præsidentforgængeren Ronald Reagan og hans russiske modpart Mikhail Gorbatjov.

Det afslørede Donald Trump ved et vælgermøde i Elko, Nevada, lørdag aften. Og dermed truer USA's præsident med at gøre alvor af en trussel, amerikanerne længe har luftet overfor Rusland. Fordi man mener, at en ny generation af russiske krydsermissiler i virkeligheden overtræder den 31 år gamle nedrustningsaftale, der ellers varslede et stort skridt for sikringen af verdensfreden.

Missiler har været en torn i øjet

Igennem de seneste måneder har USA flere gange peget på, at russernes nyetablerede missilanlæg har været en torn i øjet og en uacceptabel størrelse.

- Vores modforanstaltninger ville være at eliminere missilerne, der er under udvikling i Rusland som en overtrædelse af traktaten, lød det tidligere på måneden fra NATO-ambassadør Kay Bailey Hutchison til en forsamling af journalister, der var samlet i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles.

Det var et vink med mere end en vognstang til russerne. Og helt i tråd med sin NATO-ambassadør uddybede Donald Trump, at man har tænkt sig at svare igen. Ikke bare overfor Rusland, men også overfor Kina.

- Vi vil ophæve aftalen, og så vil vi udvikle våbnene, siger Trump lørdag aften og tilføjer, at det vil ske, hvis ikke Rusland og Kina går med til at lave en ny aftale.

For 16 dage siden, under topmødet i Bruxelles, lød svaret fra russisk side, at man ikke ville lade sig true til at lægge våbnene ned.

- Det lader ikke til, at folk der kommer med den slags udtalelser forstår deres ansvar og farerne ved at bruge den slags aggressiv retorik, lød det dengang fra Maria Zakharova, der er talsmand for det russiske udenrigsministerium, ifølge nyhedsbureauet TASS.

Ingen russisk reaktion

Lørdag aften har russerne stadig ikke reageret på Donald Trumps udmelding. Og USA's præsident har da heller ikke præciseret, hvordan Rusland skal forholde sig, hvis INF-aftalen skal bevares.

INF-aftalen forbyder Rusland og USA at opstille mellemdistancemissiler. 

Aftalen fra 1987 indebar skrotning af 572 euromissiler og de sovjetiske mellemdistancemissiler. Det var den første aftale, der fjernede en hel våbenklasse fra supermagternes arsenaler. 

Lørdag tager Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, ifølge Reuters hul på en rundrejse til Rusland, Aserbajdsjan, Armenien og Georgien.