Udland

Saudi-Arabien får ros af naboer for håndtering af journalistdrab

Kongefamilien i Saudi-Arabien roses af religiøst råd og naboer for fyringer efter drab på journalist.

I Saudi-Arabien er fem embedsfolk blevet fyret, efter landets kongefamilie natten til lørdag skiftede forklaring og erkendte, at journalisten Jamal Khashoggi blev dræbt i "et slagsmål" på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske by Istanbul.

Med fyringerne har kongen ifølge landets øverste religiøse råd, også kaldet rådet for de mest lærde, "opnået retfærdighed og lighed i overensstemmelse med islamisk lov".

Det oplyser rådet i en udtalelse til landets statslige nyhedsbureau SPA.

Naboer roser håndtering af sagen

Nabostaten De Forenede Arabiske Emirater har gennem sit statslige nyhedsbureau udsendt en erklæring. Her roser nabolandet den saudiske håndtering af drabet på journalisten.

En anden af saudiernes naboer, Bahrain, roser lørdag tilsvarende den saudiarabiske konge for at sikre, at "Saudi-Arabien vil forblive en stat med retfærdighed, værdier og principper". Det rapporterer den saudiskejede tv-kanal Al Arabiya ifølge Reuters.

Også Egypten roser kong Salman bin Abdulaziz Al Sauds håndtering.

- Egypten anerkender de modige og beslutsomme beslutninger og handlinger, som den saudiske konge har taget sammenholdt med hans majestæts tilgang, som respekterer retsprincipperne og anvendelsen af effektiv retfærdighed, lyder det fra landets udenrigsministerium ifølge Reuters.

Saudi-Arabien: Han døde i slåskamp

Jamal Khashoggi, der var en kendt kritiker af kongefamilien i Saudi-Arabien, ankom til konsulatet i Istanbul 2. oktober. Han blev 11 timer senere meldt savnet.

Saudi-Arabien hævdede først at have beviser for, at han havde forladt konsulatet.

Natten til lørdag erklærede en anklager fra Saudi-Arabien, at journalisten alligevel ikke var gået fra konsulatet. I stedet fandt man, at han var død i en slåskamp med ansatte på konsulatet.

Vicechefen for efterretningstjenesten i Saudi-Arabien er blevet afskediget i forbindelse med sagen.

Det samme er Saud al-Qahtani, der er blandt kronprins Mohammed bin Salmans øverste rådgivere.

Landets konge har beordret, at der nedsættes en komité med kronprinsen i spidsen, som skal omstrukturere landets efterretningstjeneste.