Khashoggi dræbt

Khashoggis venner kræver lig udleveret: - Vi vil have lov at begrave ham

Turan Kislakci, formand for det tyrkisk-arabiske medieforbund, har nu stillet krav om at få den dræbte kollega Jamal Khashoggis lig udleveret. Erdem Sahin / Ritzau Scanpix

Den myrdede journalist Jamal Khashoggi er stadig som sunket i jorden, men hans venner kræver at se liget.

Venner til den dræbte journalist Jamal Khashoggi forlanger nu af myndighederne i Riyadh, at man kan få udleveret liget og afholdt en begravelse.

En række venner, bekendte og kolleger til den 59-årige journalist, har lørdagen igennem forsamlet sig udenfor det saudiarabiske konsulat med ét altoverskyggende formål.

- Giv os Jamal, så vi kan holde en begravelse for ham. Så alle de mennesker, der holdt af ham, sammen med verdens ledere, kan komme til Istanbul for at stede ham til hvile, siger Turan Kislacki, formanden for det tyrkisk-arabiske medieforbund lørdag til CNN.

Det største problem er dog, at der ikke findes noget lig. I hvert fald ikke på det saudiarabiske konsulat i Istanbul, hvorfra Jamal Khashoggi forsvandt som sunket i jorden under et besøg 2. oktober.

Khashoggis ærinde var at ordne formalia i forbindelse med et forestående ægteskab. Og det var hans forlovede, som ventede på ham udenfor konsulatet, der slog alarm til de lokale myndigheder, da Khashoggi mod forventning aldrig kom ud igen.

Til venstre ses den dræbte Jamal Khashoggis forlovede, Hatice, dagen efter hans forsvinden. 17 dage senere blev de værste anelser bekræftet.

Først 18 dage senere har Saudi-Arabien nu officielt indrømmet, at den systemkritiske journalist blev dræbt ved et 'uheld' efter at være kommet i slagsmål.

I de forudgående uger har Saudi-Arabien ellers pure nægtet ethvert kendskab til Jamal Khashoggis forsvinden, og man har stadig til gode at kunne fremvise liget af den dræbte mediemand. Endsige give verden en idé om, hvor liget af Khashoggi eventuelt kan findes.

Tysklands kansler forventer åbenhed

Tysklands kansler Angela Merkel har i en fælleserklæring med den tyske udenrigsminister Heiko Maas været blandt de mest tydelige på den storpolitiske scene i fordømmelsen af mordet og handlingsmønsteret fra saudiaraberne.

- Det er med største misbilligelse, vi nu har fået bekræftelsen på Jamal Khashoggis død. Vi forventer åbenhed fra Saudi-Arabien i forbindelse med undersøgelsen af baggrunden for hans død. Og vi forventer, at de rette bliver stillet til ansvar for det. De foreløbige informationer fra konsulatet i Istanbul er utilstrækkelige, lyder den tyske reaktion.

Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) vil først afvente yderligere undersøgelser, inden der skrides til en mere formel reaktion mod Saudi-Arabien.

- Det er klart, at hvis bare en brøkdel af det, vi har hørt, er rigtigt, så er det fuldstændig horribelt. Men det er vigtigt, at den igangværende undersøgelse bliver gjort færdig, siger Anders Samuelsen til TV 2.

Det Radikale Venstres udenrigspolitiske ordfører Martin Lidegaard efterlyser en stærkere diplomatisk reaktion på drabet i Istanbul.

- Det her kalder på en reaktion. Jeg fatter ikke, at den danske regering ikke allerede har været ude med en reaktion, siger Martin Lidegaard.

Saudi-Arabien er et af de lande, Danmark har en stor samhandel med. I 2017 lød den samlede danske eksport til det arabiske land på samlet 7,2 milliarder kroner. Og det er også en faktor, hvis man spørger en ekspert på området.

- Hvis man kommer med et kritisk pip, puster Saudi-Arabien sig op og taler om sanktioner, og det ønsker danske politikere ikke, siger Helle Lykke Nielsen, der er lektor i mellemøstlige studier på SDU, til TV 2.

I alt 18 personer er blevet anholdt i forbindelse med Jamal Khashoggis forsvinden og samtidig har episoden også ført til afskedigelsen af en højtstående efterretningsofficer og en af Prins Mohammed bin Salmans nærtstående medarbejdere.