Khashoggi dræbt

Her er hele erklæringen fra Saudi-Arabien om død journalist

I en erklæring på landets stats-tv erkender Saudi-Arabien, at journalisten Jamal Khashoggi er død. Læs hele teksten her.

Efter flere ugers spekulationer om den forsvundne saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi fik verden endelig svar. 

I en oplæst erklæring på en statsejet tv-station bekræftede Saudi-Arabien, at han blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul, Tyrkiet.

Saudi-Arabien indrømmer nu, at forsvunden journalist blev dræbt på konsulat

Ifølge saudiaraberne har efterforskningen af sagen vist, at der opstod en slåskamp mellem Khashoggi og folk på konsulatet, der førte til journalistens død.

De foreløbige undersøgelser har betydet, at  18 saudiarabiske statsborgere indtil videre er anholdt i sagen.

Myndighederne i Saudi-Arabien har efterfølgende udsendt en officiel engelsksproget oversættelse af erklæringen.

TV 2 har bringer herunder en dansk oversættelse af den offentliggjorte tekst.

Erklæring fra Saudi-Arabien om Jamal Khashoggi

Sagen om borgeren Jamal bin Ahmed Khashoggis forsvinden har tiltrukket sig opmærksomhed fra Kongedømmet Saudi-Arabien på højeste niveau, og som følge af omstændighederne ved hans forsvinden tog Kongedømmet de nødvendige foranstaltninger for at klarlægge sandheden, begyndende med at sende et sikkerhedshold til Tyrkiet 6. oktober 2018 for at efterforske og samarbejde med modparterne i Tyrkiet.

Det blev efterfulgt af oprettelsen af et fælles sikkerhedshold mellem Kongedømmet og Tyrkiet, og som udtryk for Kongedømmets vilje til at klarlægge alle fakta blev der givet tilladelse til, at de tyrkiske myndigheder fik adgang til Kongedømmets konsulat i Istanbul og til konsulens bolig, og forvalteren af de to hellige moskeer, kong Salman bin Abdulaziz Al Saud, har udstedt en ordre til den offentlige anklager i Kongedømmet Saudi-Arabien om at gennemføre en efterforskning af sagen.

Den offentlige anklager har allerede efterforsket et antal mistænkte på baggrund af informationer, de tyrkiske myndigheder har leveret til det fælles sikkerhedshold, for at afgøre, om nogen af dem havde informationer eller forbindelse til, hvad der var sket, og hvor informationerne, som blev givet til sikkerhedsmyndighederne, indikerede, at borgeren Jamal Khashoggi havde forladt konsulatet.

I implementeringen af lederskabets direktiver om behovet for tydeligt at kende sandheden og erklære den med fuld gennemsigtighed, viste de indledende undersøgelser foretaget af den offentlige anklager, at den mistænkte var rejst til Istanbul for at mødes med borgeren Jamal Khashoggi, og der var indikationer af hans mulige tilbagevenden til landet.

Resultaterne af de indledende undersøgelser afslørede også, at de diskussioner, som fandt sted mellem Jamal Khashoggi og de mistænkte under hans tilstedeværelse i Kongedømmets konsulat i Istanbul, ikke foregik, som det er krævet, og udviklede sig på en negativ måde, hvilket førte til et slagsmål og et skænderi mellem nogle af dem og borgeren Jamal Khashoggi. Men sammenstødet tog til og førte til hans død, og de forsøgte at dække over, hvad der var sket.

Det tilføjes, at mens efterforskningen af de 18 anholdte saudiarabere stadig tilgår, udtrykker Kongedømmet sin dybeste beklagelse over den smertefulde udvikling, som har fundet sted, og understreger, at myndighederne i Kongedømmet har forpligtet sig til at bringe fakta frem til offentligheden og til at holde de involverede ansvarlige og til at bringe dem for retten ved at henvise dem til de kompetente domstole i Kongedømmet Saudi-Arabien.