Khashoggi dræbt

USA forlanger lydoptagelse udleveret i sag om forsvunden journalist

- Jeg dækker overhovedet ikke over dem, sagde præsident Trump onsdag i sagen om den saudiarabiske journalist Jamal Kashoggi, der forsvandt for over to uger siden. Shawn Thew / Ritzau Scanpix

Den saudiarabiske journalist Jamal Kahshoggi forsvandt for over to uger siden og frygtes dræbt. Det kan en lydoptagelse muligvis afsløre.

USA har bedt Tyrkiet om en lydoptagelse, der efter sigende beviser, at den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi blev tortureret og derefter dræbt i Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul.

- Vi har bedt om den, hvis den findes, sagde USA's præsident, Donald Trump, onsdag til journalister i Det Hvide Hus, hvorefter han tilføjede, at "det gør den nok".

Det skriver BBC og The Guardian.

Den kendte kritiker af de saudiske ledere er ikke blevet set, siden han gik ind på konsulatet for godt to uger siden for at få styr på de sidste papirer forud for brylluppet med sin tyrkiske forlovede. 

Lydoptagelse belaster Saudi-Arabien

Lydoptagelsen stammer efter sigende fra tyrkernes aflytning af det saudiske konsulat, og onsdag lød det fra Tyrkiske embedsmænd, at optagelsen er blevet overdraget til USA og Saudi-Arabien.

Mange detaljer fra optagelsen er allerede sevet ud i artikler i tyrkiske medier og i New York Times. Og skal man tro dem, beviser optagelsen, at Jamal Khashoggi blev truet, tortureret og fik sine fingre skåret af.

Derefter blev han slået ihjel og parteret.

Det beskrives endda, hvordan den saudiske generalkonsul kan høres i baggrunden.

Jeg dækker overhovedet ikke over dem. Når det er sagt, så er Saudi-Arabien en meget vigtig allieret i Mellemøsten

USA's præsident, Donald Trump.

Trumps afviser forsvar af Saudi-Arabien

Saudi-Arabien afviser dog at have dræbt Jamal Khashoggi, og det budskab har Trump gengivet flere gange.

Derfor er præsidenten blevet beskyldt for at dække over saudiaraberne.

- Jeg dækker overhovedet ikke over dem. Når det er sagt, så er Saudi-Arabien en meget vigtig allieret i Mellemøsten, sagde Trump onsdag i Det Hvide Hus.

De seneste dage har Trump gentagne gange antydet, at han tror på kongefamiliens afvisning af at have noget som helst at gøre med Khashoggis forsvinden og advaret mod, at det ender som en sag, hvor man er, "skyldig til det modsatte er bevist". 

Derudover afventer han en rapport fra udenrigsminister Mike Pompeo, der netop har besøgt både Saudi-Arabien og Tyrkiet, og forventer, at sandheden kommer frem "inden udgangen af denne uge", skriver BBC.

USA's udenrigsminister Mike Pompeo besøgte i går Saudi-Arabien. Ifølge ham lover de snart at komme med flere informationer i sagen. Video: Mie Leonora Heiberg

Men Trumps forsvar af den saudiarabiske kongefamilie ser mere og mere problematisk ud, efterhånden som detaljer fra den tyrkiske efterforskning lækkes til pressen og peger i retning af et mord.

Det er netop det, lydoptagelsen efter sigende kan afgøre.

Denne klumme fanger perfekt hans engagement og kamp for frihed i den arabiske verden. En frihed han tilsyneladende gav sit liv for

Karen Attiah, redaktør på Washington Post.

Redaktør: Her er hans sidste klumme

Imens har Washington Post bragt den sidste klumme, Jamal Khashoggi skrev, før han forsvandt.

Klummen handler om vigtigheden af en fri presse i Mellemøsten, og avisens globale klummeredaktør, Karen Attiah, forklarer, at man har holdt klummen tilbage i håb om, at se Jamal Khashoggi i live igen. 

- Nu er jeg nødt til at acceptere, at det ikke kommer til at ske. Det her er den sidste klumme fra ham, som jeg kommer til at redigere for Washington Post, skriver hun i avisen.

- Denne klumme fanger perfekt hans engagement og kamp for frihed i den arabiske verden. En frihed han tilsyneladende gav sit liv for.

Tidslinje over Khashoggi-sagen

 1. 2018

  1. Første besøg på konsulatet

   Politi på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

   Jamal Khashoggi besøger første gang det saudiarabiske konsulat i Istanbul, fordi han skal hente den skilmisseerklæring, han ifølge tyrkisk lov skal bruge for at kunne gifte sig på ny med sin forlovede. Hun fortæller senere til nyhedsbureauet Reuters, at Jamal Khashoggi blev bedt om at vende tilbage, fordi det ville tage tid at udføre papirarbejdet.

  2. Sidste gang Khashoggi ses i live

   Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

   Jamal Khashoggi bliver sidst set, da han 2. oktober vender tilbage til konsulatet for at hente erklæringen. Han efterlader sin tyrkiske forlovede udenfor og siger til hende, at han hurtigt vil være tilbage.

  3. Khashoggi meldes forsvundet

   Saudi-arabiens generalkonsul Mohammad al-Otaibi.

   Saudi Arabien melder dagen efter ud, at Khashoggi er forsvundet, men at han forlod konsulatet i Istanbul i live.

  4. Tyrkiet anklager Saudi-Arabien

   Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan har flere gange udtalt sig i sagen.

   Det er dog ikke en opfattelse, de tyrkiske myndigheder deler. De anklager 6. oktober det saudiske styre for at have dræbt journalisten.

  5. Offentliggørelse af overvågningsbilleder

   Billedet her viser Jamal Khashoggi gå ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul 2. oktober.

   Overvågningsbilleder, der viser Khashoggi gå ind i konsulatbygningen, bliver offentliggjort. Ingen billeder viser ham forlade konsulatet igen. Samme dag nægter Saudi-Arabien at være indblandet i Khashoggis forsvinden.

  6. Billeder af saudiske agenter

   Billedet her viser en sort varevogn, der ifølge et tyrkisk medie var ved konsulatet omkring tidspunktet, hvor Jamal Khashoggi også var derinde.

   Tyrkiske medier offentliggør 10. oktober billeder, som de mener viser saudiske agenter ankomme til Istanbul, kort før Khashoggi forsvandt.

  7. Oplysninger om drabsbeviser

   Politi overvåger det saudiske konsulat i Istanbul.

   Kilder i den amerikanske administration siger til Washington Post og CNN, at Tyrkiet har oplyst USA om, at de ligger inde med både video -og lydmateriale, der beviser, at Khashoggi blev dræbt på konsulatet.

  8. Saudi-Arabien forbereder rapport

   CNN og New York Times oplyser, at Saudi-Arabien - ifølge anonyme kilder - forbereder sig på at indrømme, at Jamal Khashoggi døde på konsultatet i Istanbul. Ifølge medierne blev Jamal Khashoggi dræbt "som følge af en afhøring, der gik galt".

  9. Den 15. og 16. oktober bliver konsulatet i Istanbul undersøgt af det tyrkiske politi og en saudiarabisk delegation. Bygningerne bliver undersøgt for spor efter Jamal Khashoggi.

  10. Pompeo i Saudi-Arabien

   USA's udenrigsminister Mike Pompeo mødes med Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman

   USA's udenrigsminister Mike Pompeo besøger Saudi-Arabien for at høre deres side af sagen. Styret gør det ifølge ham klart, at de snart vil fremlægge deres efterforskning i sagen.

    

  11. Pompeo besøger Tyrkiet

   Pompeo mødes med Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan.

   USA's udenrigsminister Mike Pompeo besøger Tyrkiets præsident Erdogan for at høre Tyrkiets side af sagen.