Udland

Nye satellitfotos: Rusland fortsætter oprustning i Kaliningrad

Rusland fortsætter oprustningen i NATO’s baghave med nye bunkers og udvikling af baser.

Det seneste år har Rusland haft øget fokus på den militære styrke i den lille enklave Kaliningrad, der ligger klemt inde mellem Polen og Litauen.

Tidligere i år kom det frem, at Ruslands militær permanent vil have Iskander-M-missiler opstillet i Kaliningrad. Missiler med en rækkevidde på 500 kilometer, som kan bære atomsprænghoveder.

I sommer viste satellitbilleder, at Rusland tilsyneladende var ved at udbygge en bunker til opbevaring af netop atommissiler, og nu viser nye satellitbilleder, som tv-stationen CNN har fået adgang til, at Rusland efter alt at dømme fortsætter oprustningen.

Billederne, som kan ses her, stammer fra selskabet Imagesat International, og de viser tilsyneladende, at russerne er i gang med en modernisering af mindst fire militære anlæg i Kaliningrad.

Blandt de nyeste udviklinger er også en yderligere udbygning af det formodede atomvåbenlager, som blev afsløret på sommerens satellitfotos.

Der er ingen officielle oplysninger om, hvad russerne bygger på arealet, men organisationen Federation of American Scientists (FAS) har vurderet, at det ser ud som om, Rusland er i færd med at opgradere et lager til atomvåben.

Det oplyste Hans Kristensen, der er leder af FAS' afdeling for information om atomvåben, til TV 2.

- Det bærer alle tegn på et typisk russisk lager for atomvåben. Den ligner meget samme type atombunker, som vi har set ved deres stillehavsflåde, sagde Hans Kristensen tilbage i juni.

Nye billeder taget mellem 19. juli og 1. oktober viser ifølge CNN, at der fortsat er stor aktivitet.

40 nye bunkers

De nyeste billeder viser også byggeriet af 40 nye bunkere på et militærområde ved havnebyen Primorsk.

Nord for enklaven Kaliningrads største by, der også hedder Kaliningrad, ligger luftbasen Chkalovsk, der ifølge de nyeste satellitfotos også har fået en overhaling med en opgradering af landingsbanen og ny infrastruktur omkring basen.

Derudover viser de nyeste billeder også opgraderinger af militærbasen i byen Chernyakhovsk.

Basen huser det russiske militærs 152. missilbrigade, og det var til denne base, at Iskander-missilerne blev fragtet i vinter.

Konflikten mellem Rusland og NATO er eskaleret løbende i regionen igennem flere år, og fra amerikansk side blev den permanente opstilling af missiler vurderet som et drastisk skridt.

Især de tre baltiske lande frygter den øgede russiske tilstedeværelse og oprustning.

På den anden side har NATO øget sin tilstedeværelse markant i de baltiske lande og Polen, og også danske soldater er en del af missionen.