Udland

Den store plastikslange Wilson på plads i Stillehavet

Plastik i verdenshavene kan have konsekvenser for klimaet, havets dyr og ende i vores middagsmad. Derfor holder mange øje med en ny opfindelse.

- Jeg var ude at dykke i Grækenland og så faktisk flere plastikposer end fisk. Og så begyndte jeg at spekulere over, hvorfor vi ikke bare rydder det op?

Sådan lyder det fra den hollandske entreprenør Boyan Slat, der som 16-årig fik en idé i havet ud for det græske ferieparadis og nu har gjort den til virkelighed.

I dag er han direktør for og stifter af den hollandske ngo Ocean Cleanup.

Og i en alder af 24 år har han søsat en skraldeslange, der skal opsamle plastik fra verdenhavene, som med et par måneders mellemrum hentes af en skraldebåd og sendes til genbrug på land.

Skraldeslangen kaldes Wilson - opkaldt efter den volleyball, som Tom Hanks maler et ansigt på og anvender som ven, efter han er strandet på en øde ø i filmen Cast Away - og onsdag ankom den så til sin arbejdsplads i Stillehavet, hvor en af verdens fem store skraldeøer har hjemme. 

Den 'ø' hedder the Great Pacific Garbage Patch og er en samling skrald i havet mellem Californien og Hawaii, der er omtrent 37 gange så stor som Danmark.

Og Wilson er klar til at trække i arbejdstøjet og rydde op. 

Skraldeskib henter plastik i havet

Arbejdstøjet for den u-formede maskine er på havoverfladen en 600 meter lang plastikindfanger og under den et tre meter dybt net, der skal indfange det plastik, som ligger under havoverfladen.

Wilson er fjernstyret og har satellitudstyr, der kommunikerer med Ocean Cleanups hovedkontor i Holland, ligesom der er placeret to kameraer i midten.

Wilson - med produktnavnet Ocean Cleanup System 001 - har været på tegnebrættet siden 2013 og skal nu testes 'in action'.

Ambitionen er en flåde af 60 skraldeslanger, som over de kommende fem år kan opsamle halvdelen af de 1,8 billioner stykker plastik, der flyder rundt i vandet alene på den skraldeø i Stillehavet.

Og som i 2040 kan have opsamlet 90 procent af det plastik, der i dag driver rundt i verdenshavene.

Det skrev de amerikanske medier CNN og CNBC, da den blev søsat i San Francisco i september.

Kan gemme sig i vores mad

Med omtrent 150 millioner tons plastik i verdenshavene - et tal, der forventes at tredoble over de næste 10 år - kan denne form for skraldedeponering have store konsekvenser for klimaforandringer, dyrelivet i havene og brancher som fiskeri og turisme.

Det kan endda have konsekvenser for vores helbred, hvis den megen plastik ender i den mad, vi spiser.

Derfor hviler verdens hele øjne hviler på det storstilede forsøg.

Men kritikere påpeger, at Wilson ikke er designet til også at indsamle de mange små plastikdele, der flyder rundt i verdenshavene – mikroplastik, der ender i maven på dyrelivet.

- Det er langt mere effektivt med hensyn til omkostninger og forebyggelse at forhindre skraldet i et ende i havet til at starte med, siger en af dem, Eben Schwartz, der er direktør for et marineprogram ved Kystkommissionen i Californien i USA.

Med hans egne ord har frivillige under hans ledelse i vandet og på strande i Californien indsamlet mellem syv og ti gange mere skrald end hvad Ocean Cleanup regner med, at Wilson indfanger frem til foråret 2019.

- Vi gjorde det på tre timer og for en brøkdel af omkostningen ved Ocean Cleanups projekt, siger han til CNN.

Stopper folk med at genbruge?

Eben Schwartz mener, at andelen af plastik, der kan fanges af en maskine som Wilson, er lille, og at det ikke komme til at gøre en forskel - bortset fra i forbrugernes tankegang.

- Hvis det her medfører, at folk føler, at de ikke behøver at bekymre sig om genbrug, fordi denne ting er derude, har det en alvorlig negativ konsekvens, mener han.

Men trods kritikken mener den hollandske entreprenør, at hans plastikslange kan gøre en stor forskel.

- Engang sagde folk "Nå, det her kan ikke ryddes op. Det bedste, vi kan gøre, er ikke at gøre det værre", siger Boyan Slat til CNN.

- Men det er for mig at se et meget uinspirerende signal at sende. Alle ønsker, at fremtiden bliver bedre end nutiden, og det er det, vi håber at opnå.