Udland

Sverige giver frit lejde for håndgranater - bliver brugt af bander

Arkivfoto. Tidligere i år lykkedes det at indsamle 11.400 ulovlige våben og 25 ton ammunition ved frit lejde. Svensk politi håber nu på samme effekt for sprængstoffer. Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

I et forsøg på at få de farlige våben væk fra hårdkogte gadekriminelle tager svensk politi nu det utraditionelle tiltag i brug.

Sverige har indført et midlertidigt frit lejde for alle, der måtte være i besiddelse af håndgranater og andre former for sprængstoffer.

Ordningen trådte i kraft mandag 15. oktober og løber frem til 11. januar 2019, oplyser det svenske politi i en pressemeddelelse.

- Enhver, som kontakter politiet frivilligt under perioden med frit lejde, vil ikke blive sigtet for ulovlig våbenbesiddelse og har retten til at forblive anonym, lyder det fra politiet.

Tiltaget kommer som konsekvens af store problemer med bandekriminalitet i Sverige, hvor der i stigende grad bliver benyttet håndgranater.

- Politimyndigheden oplever en udvikling, hvor kriminelle i større omfang benytter skydevåben. Det bør også noteres, at Sverige som eneste EU-land i stigende grad oplever håndgranater anvendt blandt kriminelle, lød det i politiets rapport om organiseret kriminalitet for 2018-2019.

To civile dræbt ved eksplosioner

TV 2 har tidligere beskrevet, hvordan kriminelle bandemedlemmer i Sverige i stigende grad er begyndt at bruge håndgranater mod hinanden.

Sidste år eksploderede 21 håndgranater i Sverige, hvilket var færre end de 35 eksplosioner, der fandt sted i 2016, mens tallet var ti i 2015. Det har den Nationale Operative Afdeling (NOA) tidligere opgjort til avisen Metro.

- Generelt bliver håndgranater brugt hensynsløst af de kriminelle i Sverige. De tænker slet ikke på, om uskyldige bliver ramt eller ej. Hidtil har håndgranater ført til to dødsfald, fortalte politikommissær Catharina Greiff til avisen.

De to dræbte er en otteårig dreng, der mistede livet ved en eksplosion i en lejlighed i Göteborg i 2016, og en mand i 60-årsalderen, der omkom ved en eksplosion nær en metrostation i Vårby Gård i januar i år.

Fra tidligere Jugoslavien til Sverige

Det er ofte ustabile granater fra det tidligere Jugoslavien, der har fundet vej til de kriminelle miljøer i Sverige. Det var også tilfældet med eksplosionen, der kostede liv i årets første måned.

- I Vårby Gård var det noget så uheldigt som at røre den, hvorpå den så gik af. Det er ikke usædvanligt, at de håndgranater, som de senere år er kommet ind i Sverige fra det tidligere Jugoslaven, har en usikker funktion, har Gunnar Appelgren, der er ansvarlig for politiets indsats mod bandekonflikter i Stockholm, sagt til Expressen.

Han forklarer, at håndgranaterne er blevet opbevaret med tændingsudstyr og tændingsrør, og at håndgranaterne er blevet slidte og forringede – og derfor bogstaveligt talt er tikkende bomber.

Må ikke indleveres på politistation

Sverige har flere gange tidligere haft frit lejde for indlevering af våben. Ved sidste ordning, der sluttede i april i år, lykkedes det ifølge Sverige Radio myndighederne at indsamle 11.400 ulovlige våben og 25 ton ammunition.

Men det er første gang, at myndighederne tilbyder frit lejde for eksplosiver som håndgranater.

Én ting adskiller sig da også ved ordningen denne gang. Hvor man tidligere har kunnet indlevere sine våben på nærmeste politistation, må man denne gang under ingen omstændigheder selv indlevere sine sprængstoffer.

Det sker med henvisning til offentlighedens sikkerhed.

- For at få frit lejde kræves det, at politimyndigheden har taget hånd om den eksplosive vare, skriver politiet.

Borgere, der ønsker at benytte ordningen, skal derfor i første omgang blot ringe til politiet og forklare, hvor den eksplosive genstand befinder sig. Herefter vil en patrulje blive sendt til stedet for at vurdere, om genstanden kan håndteres med det samme, eller om der skal tilkaldes bomberyddere.

Et andet krav er, at de indleverede sprængstoffer ikke kan sættes i forbindelse med kriminel handling. Er dette tilfældet, forbeholder svensk politi sig retten til at efterforske sagen.