Udland

Indiske kvinder angrebet på vej mod besøg i tempel

Der blev kastet med sten mod politiet, da de ville stoppe demonstranterne.

Demonstranter i den indiske stat Kerala gik onsdag til angreb mod kvindelige hinduister. Overfaldene var så voldsomme, at flere kvinder måtte vende om.

Det skriver BBC

Kvinderne skulle besøge et af hinduismens helligste templer, Sabarimala-templet, som tidligere har været lukket for kvinder i den fødedygtige alder.  

Hinduerne anser nemlig menstruerende kvinder for at være urene - det er en guddommelig straf for kvindens ugerninger, mener de. 

Højesteret hævede forbuddet 

På trods af, at flere hinduistiske templer har åbnet dørene for kvindelige hinduister, så har Sabarimala-templet forbudt dem adgang.

I september blev det imidlertid ændret, da den indiske højesteret ophævede forbuddet. 

Her konstaterede dommerne, at "retten til at praktisere religion er tilgængeligt for både mænd og kvinder".

- Det er et skridt i den rigtige retning for kvinder i Indien, siger Peter Johansen, der er forfatter til bogen 'Brudstykker om det moderne Indien', til TV 2.

- Der har været flere sager i landet de senere år, hvor kvinder har fået lov til flere ting. For hvert år, der går, kommer der nye love, der stiller sig positivt overfor kvinders rettigheder i landet.

På trods af det hellige tempel valgte at følge dommernes påbud og onsdag åbne dørene for alle, var der ikke en eneste kvinde, der var i stand til at komme ind i templet på grund af demonstranterne.

Ledte efter kvinder

Som dagen gik blev demonstrationen mere aggressiv. 

Demonstranterne begyndte at blokere veje og stoppe køretøjer for at tjekke, om der sad kvinder i den fødedygtige alder på passagersæderne.

Mange biler måtte vende om, og flere kvinder skulle beskyttes af politiet.

Selv kvindelige journalister, som var til stede for at dække nyheden, blev angrebet. 

Da politiet forsøgte at stoppe demonstranterne, blev de angrebet med sten. Stenene blev også kastet på køretøjer og busser, der kørte på hovedvejen. 

Peter Johansen forklarer demonstrationen med, at de nye love er svære at sluge for traditionalister. 

- Det er en kamp mellem tradition og modernitet. Dommen kan falde nogen for brystet, fordi de har været vant til noget andet gennem tiderne.