Udland

Brexit-knasten over dem alle - her er de tre løsninger, der ikke duer

Den største forhindring for en Brexit-aftale er den irske grænse. Her er et overblik over, hvilke løsninger der er på bordet.

Denne uges topmøde bliver sandhedens time for Brexit.

Sådan lød spådommen for en måned siden, da EU's 28 ledere var samlet i den østrigske by Salzburg - dengang uden at komme videre i forhandlingerne.

Men når de onsdag aften mødes igen i Bruxelles, bliver det ikke med en køreklar Brexit-aftale på menuen, som de ellers havde håbet.

- Et no-deal-scenarie (ingen aftale, red.) er mere sandsynligt end nogensinde før, advarede formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk tirsdag.

90 procent enige

I virkeligheden er langt de fleste sten ellers ryddet af vejen for en aftale mellem EU og Storbritannien, der skal sikre, at briterne ikke ryger baglæns ud, når de om mindre end et halvt år forlader Unionen.

Mellem 80 og 90 procent af en aftale er allerede klappet af mellem de to parter. Men ét spørgsmål bliver ved med at dukke op til overfladen og forhindre et gennembrud i forhandlingerne: det om den irske grænse.

Lyn-analyse

Hvorfor er det så vigtigt, at der kommer fremskridt nu – det er først til marts, at briterne ryger ud af EU?

Fordi det her er hulens kompliceret. Vi taler om verdens største skilsmisse, hvor man skal lave om på 80.000 siders lovtekst, og hvor det direkte betyder noget for menneskers hverdag. Derfor vil man så gerne fra EU's side have tingene på plads nu: for at skabe ro.

Men mest af alt er det nok briterne, der har travlt. Hvis man bliver enige om en aftale, skal den vedtages i det britiske parlament. Og med det kaos, der har hersket de sidste par år derovre, bliver det ikke nogen dans på roser.

Så sent som i søndags brød forhandlingerne igen sammen mellem Storbritannien og EU på grund af uenigheder om grænsespørgsmålet.

Striden om den irske grænse

Udfordringen er at undgå en fysisk grænse mellem Irland og Nordirland, da det kunne risikere at få den blodige konflikt i Nordirland til at blusse op igen. En konflikt, der mellem 1968 og 1998 kostede mere end 3.600 mennesker livet.

- Næsten alle tilbageværende uenigheder handler om, hvordan vi håndterer et scenarie, som begge sider håber aldrig bliver til virkelighed, sagde Theresa May i denne uge til det britiske parlament.

Lyn-analyse

Hvad sker der, hvis de ikke bliver enige om grænsespørgsmålet?

Så ender det med et ”hårdt” Brexit, hvor briterne ryger ud af EU uden en aftale. Grænsespørgsmålet har været den sten i skoen, der har generet allermest i forhandlingerne. Og EU kommer ikke til at give sig på briternes ønske om en midlertidig toldunion, uden at man har en nødbremse i forhold til Nordirland.

Ingen af parterne ønsker et hårdt Brexit, så derfor forhandler man selvfølgelig videre indtil marts næste år, hvis ikke der laves en aftale inden. Og frygten for det scenarie er steget her i Bruxelles de seneste dage.

Begge parter vil gerne nå frem til en aftale, men indtil videre har ingen af dem kunnet komme i tanker om en løsning, som er spiselig for den anden.

Tre forslag, som ikke forslår

Donald Tusk har derfor sagt, at han håber, den britiske premierminister vil tage et nyt, kreativt forslag med sig til Bruxelles.

- Jeg vil spørge premierminister May, om hun har konkrete forslag til, hvordan vi kan bryde dødvandet. Kun et sådant forslag kan afgøre, hvorvidt et gennembrud (i forhandlingerne, red.) er muligt, sagde han.

Lyn-analyse

Hvor stort et drama er der lagt op til?

Vi bevæger os i høj søgang, og ingen ved, hvor skuden vil ende. Man havde vitterligt håbet på et gennembrud nu, men har altså i stedet fået et midlertidigt sammenbrud. Så det ser ikke ud til, at man på topmødet kan komme videre og bevæge sig mod en aftale.

Ergo ligger bolden igen igen på briternes banehalvdel; Theresa May har fået at vide, at hun må komme med nye kreative ideer til at løse grænsestriden. Fra EU's side har man lige nu ikke flere i posen.

Selvom Storbritannien og EU nu har forhandlet i halvandet år, er det altså tydeligt, at de hidtidige løsningsforslag ikke har kunnet bryde dødvandet.

Men hvorfor egentlig? Her er et overblik over tre af de væsentligste forslag, der indtil videre har været fremme for at prøve at løse striden:

Mulighed #1: Toldunion med udløbsdato

BREXIT senarie 1

Scenarie: Hele Storbritannien, inklusive Nordirland, forbliver i toldunionen - dog kun midlertidigt, da UK vil have sat en slutdato på.

Resultat: Ingen fysisk grænse og ingen toldkontrol ved den irske grænse, da Irland som EU-medlem også er med i toldunionen.

Problem: EU vil ikke acceptere en midlertidig løsning, da man er bange for, at der så senere opstår en fysisk grænse - og dermed risiko for konflikt.

Mulighed #2: Den usynlige grænse

BREXIT senarie 2

Scenarie: Hele Storbritannien, inklusive Nordirland, forlader både det indre marked og toldunionen. Varer, der sendes mellem Irland og Storbritannien skal derfor i princippet kontrolleres, men briterne vil gøre brug af endnu ikke opfundet teknologi, der skal sikre, at kontrollerne kan udføres, uden nogle lægger mærke til det.

Resultat: En såkaldt usynlig grænse – hvis altså teknologien kan leve op til de britiske forventninger.

Problem: Det tror EU ikke på.

Mulighed #3: Handelsaftale med backstop

BREXIT senarie 4

Scenarie: Storbritannien forlader både det indre marked og toldunionen, og landet kan derefter få en vidtrækkende handelsaftale med EU. For at undgå den fysiske grænse mellem Irland og Nordirland, skal Nordirland dog forblive i toldunionen som en nødløsning - et såkaldt "backstop", der skal træde i kraft, hvis ikke der findes en bedre ordning.

Resultat: Ingen fysisk grænse. Toldkontrol, som vil foregå mellem Nordirland og resten af Storbritannien i stedet for ved den irske grænse.

Problem: Storbritannien vil ikke acceptere, at landet permanent deles i to af toldunionen.