Udland

Presset stiger på Saudi-Arabien efter journalist forsvandt - nu trækker storbanker sig fra topmøde

Bankerne trækker sig, efter journalisten Jamal Khashoggi for to uger siden forsvandt fra det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

Først var det Verdensbankens præsident og store medier som CNN og Financial Times. 

Og nu har en række direktører for storbanker også valgt at trække sig fra det kommende finanstopmøde, som finder sted i Saudi-Arabien fra 23. til 25. oktober. 

De storbanker, som nu dropper at deltage i mødet, er HSBC, Credit Suisse og Standard Chartered med de tre direktører John Flint, Tidjane Thiam og Bill Winters i spidsen. 

Bankerne trækker sig fra topmødet, efter Saudi-Arabien er kommet i mediernes søgelys i forbindelse med journalisten Jamal Khashoggis forsvinden fra det saudiarabiske konsulat i Istanbul. 

Det skriver BBC

Forsvandt fra konsulat

Journalisten forsvandt 2. oktober, da han skulle aflevere en skilsmisseerklæring på det saudiarabiske konsulat i Istanbul. Jamal Khashoggi efterlod sin forlovede uden for konsulatet, men han kom aldrig ud fra bygningen igen. 

På billedet ses Jamal Kashoggi den 2. oktober, da han gik ind i konsulatet i Istanbul. Det var sidste gang, han blev set, inden han forsvandt.

Khashoggi har tidligere været redaktør på avisen al-Watan, men flyttede i eksil til USA, da han fik problemer med at publicere sine systemkritiske holdninger i Saudi-Arabien. 

I USA arbejdede han som skribent på The Washington Post, hvor han skrev kritiske artikler om Saudi-Arabien og det saudiske styre. 

Journalisten har blandt andet kritiseret nogle af de reformer, som den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, har gennemført.

Dermed har den forsvundne journalist udgjort en trussel mod det billede, som kronprinsen forsøger at skabe af Saudi-Arabien. Det har Martin Selsøe Sørensen, tidligere korrespondent i Tyrkiet og nu journalist på TV 2 NEWS, tidligere forklaret.

Trump sendte udenrigsminister til Saudi-Arabien 

Jamal Khashoggis mystiske forsvinden er blevet en sag på allerhøjeste niveau den storpolitiske dagsorden. USA's præsident, Donald Trump, har også blandet sig. Han meldte mandag ud på Twitter, at han havde talt i telefon med den saudiarabiske kong Salman. Ifølge Trump havde kongen understreget over for præsidenten, at han ikke ved noget om Jamal Khashoggis forsvinden. 

I samme tweet oplyste Trump, at han straks havde sendt den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo til Saudi-Arabien for at mødes med kong Salman og kronprinsen Mohammed bin Salman.

Mike Pompeo mødtes tirsdag med den saudiarabiske kronprins Mohammed bin Salman.
Mike Pompeo hilser på den saudiarabiske kong Salman.

Pompeo tager videre til Tyrkiet onsdag, hvor han skal holde møder.

Anonym kilde: - Han blev dræbt på konsulatet

Det er altså stadig ikke afklaret, hvad der skete med Jamal Khashoggi den dag, men ifølge en unavngiven tyrkisk embedsmand blev han dræbt på konsulatet i Istanbul. Det melder nyhedsbureauet AP. Embedsmanden beskrives som værende "højtstående".

AP citerer vedkommende for, at der er fundet "særlige beviser" på konsulatet. Beviserne er ifølge kilden fundet, da et hold af både tyrkiske og saudiarabiske efterforskere gennemgik konsulatet mandag.

Mandag aften skrev CNN og New York Times, at Saudi-Arabien - ifølge anonyme kilder - forbereder sig på at indrømme, at den forsvundne journalist døde på konsulatet i Istanbul.

Men tyrkisk politi og de saudiske myndigheder forholder sig tavse og har således ikke bekræftet, hvad der reelt er sket med Jamal Khashoggi.