Klimaforandringer dræber regnskovens insekter, viser ny forskning

16x9
Tropiske skove er hjemsted for to tredjedele af Jordens arter Foto: Torsten Blackwood / Ritzau Scanpix

Antallet af blandt andet krebsdyr, edderkopper og tusindben er faldet drastisk i Puerto Rico.

Klimaforandringer på Jorden er ikke kun et fremtidsscenarie, men noget der sker nu og her, og det påvirker dyr, miljø og planteliv.

Sådan er konklusionen i hvert fald i et nyt forskningsprojekt foretaget i regnskoven omkring Luquillo-bjergene i det østlige Puerto Rico.

Her er den gennemsnitlige maksimale daglige temperatur steget med to grader, og det har haft betydning for mængden af såkaldte leddyr, der omfatter insekter, krebsdyr, edderkopper og tusindben.

Ændringer i temperaturen er skidt for insekter i de tropiske klimaer, fordi de har tilpasset sig relativt stabile temperaturer, hvilket gør dem særligt sårbare over for et varmere klima.

De to forskere på projektet foretog fra 1976-1977 en indsamling af insekter i området ved hjælp af fælder opsat på jorden og vejede deres samlede masse.

I perioden mellem 2011 og 2013 vendte de flere gange tilbage og foretog den samme måling, for at se hvordan bestanden havde udviklet sig.

Her fandt forskerne frem til, at vægten på de indsamlede insekter var 97 procent lavere end ved den første indsamling cirka 35 år tidligere.

- Vores forskningsresultater antyder, at effekterne af klimaforandringer i de tropiske skove kan være større end først antaget, siger Brad Lister, der er den ledende forsker bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Ikke nok med at antallet af insekter er blevet lavere, har der også været et fald blandt de dyr, som lever af dem - eksempelvis firben, frøer og fugle.

Naturen vil kollapse

Resultaterne fra Puerto Rico er blevet sammelignet med en undersøgelse fra Chamela-Cuixmala-naturreservatet i Mexico. Her er den gennemsnitlige maksimale temperatur steget med 2,4 grader siden 1980'erne.

I samme periode er den samlede mængde af leddyr i området blevet otte gange mindre.

Den vandrende pind er blandt de insekter som er i fare for at blive udslettet i Puerto Ricos regnskov.
Den vandrende pind er blandt de insekter som er i fare for at blive udslettet i Puerto Ricos regnskov. Foto: Lisa Iley / Scanpix Danmark

Insektforsker på Statens Naturhistoriske Museum Thomas Pape kalder det nye forskningsresultat for "frygteligt skræmmende" og "helt ekstremt". 

- Vi kan ikke have økosystemer, som på nogen måde fungerer uden de her insekter, siger han og citerer videnskabsmanden Edward Wilson. 

- Hvis mennesket forsvandt, så ville økosystemerne inden for få hundrede år få det bedre. Hvis insekterne forsvandt, så ville økosystemerne inden for hundrede år gå totalt ned.

Thomas Pape understreger, at uden insekter vil naturen, som vi kender den, kollapse. De er nemlig afgørende i nedbrydningen af organisk materiale, der er nødvendig for, at både økosystemer, fødekæder og bestøvning af planter kan fungere.

Han kender til et tysk forskningsprojekt, der har haft en lignende fremgangsmåde som det, der er foretaget i Puerto Rico, hvor man har indfanget flyvende insekter og vejet dem. Over en periode på 18 år faldt fangsten med 50 procent.

- Det vil uundgåeligt få mange følgevirkninger. I første omgang for de dyr, der spiser de flyvende insekter, for eksempel fugle. De kan jo ikke fange føde, hvis den ikke er der, siger Thomas Pape.

Flere af hans kollegaer fortæller ham, at man også i Danmark observerer et markant fald i mængden af de insektædende fugle.

Bier er blandt andet med til at bestøve planter - en proces der vil gå tabt, hvis de bliver udryddet.
Bier er blandt andet med til at bestøve planter - en proces der vil gå tabt, hvis de bliver udryddet. Foto: Fred Tanneau / Ritzau Scanpix

Ikke bedste grundlag

Selv om Thomas Pape mener, at det nye forskningsprojekt foretaget i Puerto Rico er foruroligende læsning, tager han sig stadig sine videnskabelige forbehold over resultaterne, i forhold til om der er belæg for dem.

- De har gode data, men det er ikke et studium, hvor de år efter år har foretaget stikprøver, men kun nogle, som går langt tilbage, de sammenligner med nogle nyere. Forskningsprojektet fra Tyskland er langt mere grundigt, siger insektforskeren.

Samtidig har han den teori, at hvis nogle bestande af insekter forsvinder, vil det uundgåeligt betyde, at andre bestande vil skyde i vejret.

- Det gælder for eksempel med planter. Nogle insekter spiser planter og er med til at holde visse ukrudtgrupper nede. Men hvis insekterne forsvinder, så vil ukrudtet bare skyde eksplosivt frem, siger Thomas Pape.