Udland

Iran: Vi har dræbt hovedmanden bag terrorangreb

Medlem af Islamisk Stat er blevet dræbt i Irak som hævn for blodigt angreb. Tidligere har eksil-iranere i Danmark været under mistanke.

Iran har dræbt den mand, som mistænkes for at være ’hjernen’ bag terrorangrebet i den iranske by Ahvaz i september.

Angrebet på en militærparade, arrangeret af Irans Revolutionsgarde, kostede mindst 25 mennesker livet.

Det er netop revolutionsgarden, der nu meddeler, at den har taget hævn og har dræbt hovedmanden bag terrorangrebet - en mand ved navn Abu Zaha og fire andre militante i nabolandet Irak.

Ifølge iransk stats-tv var den dræbte Abu Zaha medlem af Islamisk Stat.

Dansk-iranere mistænkt

Angrebet den 22. september trak tråde til Danmark, idet en gruppe ved navn ASMLA, der på et tidspunkt var mistænkt for at være involveret i terrorangrebet, har flere medlemmer boende i eksil i Danmark – ligesom de har et kontor i Ringsted.

Ifølge flere medier var det faktisk denne gruppe af eksil-iranere, der var centrum for den store politiaktion i slutningen af september, da politiet valgte at spærre flere af landets broer af, fordi man frygtede et angreb på dem. Gruppen har siden takket det danske politi for indsatsen.

I dagene efter terrorangrebet i Ahvaz blev adskillige modstands- og terrorgrupper anklaget for at stå bag.

Den iranske udenrigsminister Javad Zarif beskyldte på Twitter unavngivne 'udenlandske kræfter', bakket op af USA, for at stå bag. Det til trods for at terrorgruppen Islamisk Stat hurtigt ansvaret dog uden at fremlægge nogen form for beviser for sin rolle i angrebet.

Iranske myndigheder rettede i stedet mistanken mod flere andre grupper, blandt andre ASMLA, der kæmper for selvstændighed for Ahvaz-området.

Gruppens repræsentanter i Ringsted forsvarede da også angrebet mod den iranske revolutionsgarde.

- Det, der skete, var selvforsvar. Legitimt selvforsvar, sagde gruppens leder, Habib Jabor, til Jyllands-Posten. Han understregede dog, at selv om han nægtede at fordømme angrebet, så var det ikke ASMLA, der stod bag.

Med de nye oplysninger fra Iran har den iranske revolutionsgarde tilsyneladende konkluderet, at det var Islamisk stat, der stod bag.

Terrorangrebet i Ahvaz var vendt mod en militærparade, som revolutionsgarden gennemførte for at markere 30-årsdagen for afslutningen på krigen mod nabolandet Irak. En gruppe bevæbnede mænd, forklædt som revolutionsgardister, åbnede ild mod en tilskuertribune og dræbte 25 mennesker, hvoraf 12 var soldater fra revolutionsgarden. Resten var civile, blandt dem flere børn.

Også tre af angriberne blev dræbt, mens en enkelt blev taget til fange.