Bagmandspolitiet har modtaget anmeldelse af Nordea for hvidvask
William Browder, der i sin tid politianmeldte Daske Bank for hvidvask, har nu også politianmeldt Nordea.
De svenske myndigheders afdeling for økonomisk kriminalitet har modtaget en politianmeldelse af Nordea for hvidvask af penge.
Det bekræfter Sveriges bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten, over for det svenske nyhedsbureau TT.
Også danske SØIK, der tidligere hed Bagmandspolitet, bekræfter på Twitter at have modtaget en anmeldelse vedrørende Nordea.
Det er investeringsfonden Hermitage med direktør William Browder i spidsen, som anklager Nordea. Browder var en blandt flere, som politianmeldte Danske Bank for hvidvask. En sag som endte med at få store konsekvenser for banken.
En talsmand fra Nordea bekræfter over for Reuters, at banken har modtaget en rapport fra Hermitage, som omhandler mistanke om brud på reglerne om hvidvask. - Vi arbejder tæt sammen med relevante myndigheder i de lande, hvor vi opererer. I alle tilfælde, hvor vi skønner, at en transaktion er mistænkelig, rapporterer vi det til myndighederne, så de kan tage hånd om sagen, skriver Nordea i en mail til Reuters.
Nordea afviser over for Reuters at kommentere på den konkrete sag.
Mistænkelige overførsler for 1,1 milliarder
Børsen er kommet i besiddelse af den 28 siders lange rapport fra Hermitage. Ifølge mediet mener Hermitage at have fundet mistænkelige overførsler for 1,1 milliarder kroner.
Overførslerne er lavet til 365 forskellige konti i danske, norske, svenske og finske filialer.
Ekspert: - Nordea har før haft problemer
Det er ikke første gang Nordea sættes i forbindelse med hvidvask.
- Nordea har ikke den bedste historik, når vi ser på hvidvasklovgivningen. De har tidligere fået bøder i størrelsesordenen 30 til 50 millioner svenske kroner, siger Jakob Dedenroth, der er hvidvaskekspert og administrerende direktør hos Revisorjura.
I 2015 kunne det svenske finanstilsyn for tredje gang på fem år konstatere, at Nordea havde problemer med at bekæmpe hvidvask. Dette udløste en bøde til banken på 50 millioner svenske kroner.
Dedenroth påpeger, at William Browder må mene, at han har nogle beviser for, at Nordea har foretaget hvidvask, og at det nu må være op til det svenske politi at nå til bunds i sagen.
Anmeldelse kommer efter Danske Bank-sag
Anmeldelsen om hvidvask mod Nordea kommer i kølvandet på en omfattende sag om hvidvask hos Danske Bank.
I sagen kom det frem, at der var strømmet omkring 1500 milliarder kroner gennem Danske Banks filial i Estland i perioden fra 2007 til 2015. Det konkluderede en intern undersøgelse, som Danske Bank selv foretog.
Omkring 15.000 kunder stod bag den store pengestrøm gennem filialen.
I den interne undersøgelse, som Danske Bank foretog, lykkedes det at gennemgå 6200 kunder, og banken vurderede, at de fleste af disse var mistænkelige. Banken oplyste, at en stor del af kunderne stammede fra Rusland.
Filialen var desuden blevet brugt til transaktioner fra blandt andet Moldova og Aserbajdsjan.
Sagen har betydet, at direktøren har trukket sig, og at bestyrelsesformanden har varslet sin afgang.