Udland

Afdøde Stephen Hawking advarer mod supermennesker

Stephen Hawking døde 14. marts. Han blev 76 år. Justin Tallis / Ritzau Scanpix

Artikler og essays fra afdøde Stephen Hawking er netop blevet offentliggjort i Sunday Times.

Forudsigelser af den nu afdøde britiske professor og astrofysiker Stephen Hawking er netop blevet udgivet og beskrevet i flere medier.

Ifølge blandt andet The Guardian forudsiger Hawking, at en ny race af supermennesker kan blive virkelighed i fremtiden.

Det sker i en række artikler og essays, som er blevet publiceret i The Sunday Times forud for en bogudgivelse fra Hawking tirsdag.

Forbeholdt de rige

Hawking skriver, at de nye supermennesker vil komme som resultat af rige mennesker, der retter på deres eget og deres børns dna.

- Jeg er sikker på, at i dette århundrede vil mennesket opdage, hvordan man kan modificere både intelligens og instinkter som eksempelvis aggression, skriver han.

Han tilføjer, at der formentlig vil blive lavet love mod genmodificering af mennesker.

- Men nogle mennesker vil ikke være i stand til at modstå fristelsen af at forbedre karakteristika som hukommelse, resistens mod sygdom og forlængelse af livet, forudsiger Hawking.

Han forudsiger desuden, at de mennesker, der ikke har råd til at foretage de ændringer, som genteknologien giver mulighed for, vil uddø, fordi de ikke kan konkurrere med den nye race af supermennesker.

Hawking refererer blandt andet til det såkaldte Crispr-cas9, der er en teknik til genmodificering af mennesker, som blev opfundet for seks år siden, og som gør det muligt at moderere skadelige gener eller tilføje nye, skriver The Guardian.

Døde i marts

Stephen Hawking døde i marts efter at have levet i adskillige år med sygdommen ALS. Af samme grund sad han i kørestol og talte gennem en maskine. Han blev 76 år gammel.

Universets mystiske sorte huller var i mange år Hawkings kernekompetence, og i sit seneste projekt satte han sig for at udforske liv i rummet. Et projekt, han færdiggjorde kort før sin død.

Stephen Hawking skrev adskillige bøger i løbet af sin karriere og var ofte garant for et godt citat.

Vi har samlet nogle af hans bedste citater her.

Otte af de bedste Stephen Hawkings citater

 1. Om rumvæsner

  - Hvis rumvæsner nogensinde besøger os, så tror jeg, at resultatet vil være, ligesom da Christopher Columbus første gang kom til USA. Og det endte ikke særlig godt for de indfødte amerikanere.

 2. Om uvidenhed

  - Videns største fjende er ikke uvidenhed. Det er illusionen af viden.

 3. Om talens kraft

  - I millioner af år levede menneskeheden som dyr. Så skete der noget, der udløste fantasiens kraft: Vi lærte at tale, og vi lærte at lytte. Tale har tilladt kommunikationen af idéer, hvilket har gjort mennesker i stand til at arbejde sammen og bygge umulige ting. Menneskehedens største bedrift er sket ved at tale sammen og de største nederlag ved ikke at tale sammen.

 4. Om at forstå universet

  - Vi er blot en avanceret type aber på en lille planet fra en gennemsnitlig stjerne. Men vi kan forstå universet, og det gør os helt særlige.

 5. Om at forstå universet

  - Mit mål er simpelt: Det er at forstå universet helt og aldeles. Hvorfor det er, som det er, og hvorfor det overhovedet eksisterer.

 6. Om selve livet

  - Livet ville være tragisk, hvis det ikke var sjovt.

 7. Om liv efter døden

  - Jeg tror, at den mest simple forklaring er, at der ikke er en gud. Der var ikke nogen, der skabte universet, og der er ikke nogen, der styrer vores skæbne. Det har ledt mig til den konklusion, at der formentlig ikke findes en himmel, og at der ikke findes liv efter døden. Vi har ét liv til at sætte pris på det fantastiske univers, og det er jeg taknemmelig for.

 8. Om sin sygdom

  - Selv om jeg ikke kan bevæge mig og bliver nødt til at tale gennem en computer, så er jeg fri i mit sind.

Kilde; AP