Udland

Advarer gravide mod at gå ud - rockstjerne kunne se sin egen skygge i forureningen

Magiske Indien, skrev Bryan Adams på Instagram efter koncert, hvor han tog et overraskende billede. Forklaringen er dog alt andet end magisk.

Efter fire årtier på scener rundt omkring i hele verden er der sikkert meget lidt, der opleves som nyt for den canadiske sanger og sangskriver Bryan Adams.

Mandag aften under sin koncert i en park i Gurgaon, der ligger i Delhi-regionen sydvest for den indiske hovedstad New Delhi, blev han alligevel overrasket, da han så sin egen skygge tone op over publikum - uden det var en planlagt del af sceneshowet.

Han nåede også at tage et billede af skyggen, som han efter koncerten lagde op på det sociale medie Instragram:

- På dette billede, hvis du kigger nøje efter, kan du se min skygge som en silhuet i støvet og røgen fra scenen over publikum. Jeg har aldrig set det før. Magiske Indien, skrev Bryan Adams.

Farligt for børn og gravide

Ifølge flere medier, herunder det britiske medie BBC, India Today og den indiske tv-station NDTV, er forklaringen imidlertid alt andet end magisk. Bryan Adams' silhuet skyldes nemlig, at luften i hele regionen omkring hovedstaden er så tyk af smog, at forureningen lige nu er seks gange over sikkerhedsniveauet, skriver NDTV.

Ifølge eksperter er især børn og gravide udsatte i den kraftige luftforurening, og de advares af eksperter mod at gå udenfor. 

- Vi lever i et meget farligt miljø. Hvis kvinder, som er gravide, bliver udsat for denne dårlige luftkvalitet, vil det påvirke det ufødte barn, siger Anupam Sibal, der er direktør for tre hospitaler i den indiske hovedstad, ifølge NDTV.

Seks kategorier for luftforurening

Luftforureningen i hovedstadsregionen blev mandag målt til 218, og det falder ind under kategorien ”dårlig”, mens den i nogle dele af regionen blev målt til ”meget dårlig.” Myndighederne i Indien opererer med seks forskellige kategorier af luftkvaliteter:

  • 0-50: God
  • 51-100: Tilfredsstillende
  • 101-200: Moderat
  • 201-300: Dårlig
  • 301-400: Meget dårlig
  • 401-500: Alvorlig

På grund af den kraftige luftforurening iværksatte de indiske myndigheder samme dag som koncerten, mandag, en akut handlingsplan for at bekæmpe forureningen, ligesom kraftværket i Badarpur blandt andet blev lukket ned, skriver NDTV.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er den indiske hovedstad den syvende mest forurenede by i verden i forhold til luftforurening.  

Verdens mest og næstmest forurenede byer er også indiske – det er byerne Gwalior og Allahabad.