Udland

Donald Trump: Jeg tror ikke længere, at klimaforandringerne er et 'svindelnummer'

I interviewet med '60 minutes' fortæller Donald Trump, at han ikke længere betragter klimaforandringerne som et "svindelnummer". Andrew Harnik / Ritzau Scanpix

I interviewet kom Donald Trump også ind på, at der var flere lande, der blandede sig i den amerikanske valgkamp i 2016.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, besøgte søndag det amerikanske nyhedsmagasin '60 Minutes' på tv-stationen CBS.

Her kom værten Lesley Stahl og Trump vidt omkring i emnerne. De kom blandt andet ind på Rusland, Trumps tillid til sin administration og klimaet.

Ifølge Donald Trump er den russiske præsident, Vladimir Putin, ’formentlig’ involveret i snigmord og forgiftninger, men han understreger, at det ikke er noget, der foregår i USA.

- Selvfølgelig burde de ikke gøre det, lyder det fra Trump.

Trump: Flere lande blandede sig i den amerikanske valgkamp

På spørgsmålet om hvorvidt Trump er bange for at kritisere den russiske præsident, svarer han:

- Jeg tænker, at jeg er meget hård over for ham personligt. Jeg havde et møde med ham bare os to. Det var et meget hårdt møde, og det var et meget godt møde, siger Trump, der ifølge CNN henviser til et møde mellem de to præsidenter i Helsinki i Finland i juli.

Donald Trump medgiver, at Rusland blandede sig i den amerikanske præsidentvalgkamp tilbage i 2016.

- De blandede sig. Men jeg tror også, at Kina blandede sig. Og andre lande også, siger Trump, der mener, at Kina er et større problem end Rusland på det område.

Han afviser dog på det kraftigste, at han selv var indblandet i Ruslands aktiviteter i USA under valgkampen.

- Tror du virkelig, at jeg ville ringe til Rusland og få dem til at hjælpe mig med et valg? Gider du lige? De ville ikke være i stand til at hjælpe mig overhovedet. Ring til Rusland. Det er latterligt, siger Donald Trump.

Et ondt sted

I sidste uge var Donald Trumps kone, Melania Trump, ude at sige, at der arbejder flere mennesker i Det Hvide Hus, som Donald Trump ikke kan stole på, og at hun sørger for at advare præsidenten mod dem. Til det siger Trump søndag:

- Jeg har det på samme måde.

Han tilføjer dog, at han føler sig garderet, selvom han ikke stoler på alle i Det Hvide Hus.

- Jeg er ikke en baby. Det er et hårdt sted. Det er et ondt sted. Washington DC er et ondt, ondt sted. Angrebene, den grimme måde at tale til hinanden på, talen bag ryggen. Men jeg føler mig meget tryg her, tilføjer han.

Klimaforandringer er ikke svindel

Donald Trump kom også ind på klimaforandringerne, som han tidligere har sået tvivl om.

Han har blandt andet beskyldt kineserne for at opfinde fænomenet. 

- Konceptet global opvarmning blev opfundet af kineserne for at gøre den amerikanske produktion ikke-konkurrencedygtig, skrev Donald Trump i november 2012 på Twitter.

I vinters gjorde præsidenten også grin med global opvarmning i et tweet. 

- Mod øst kan det gå hen at blive den koldeste nytårsaften nogensinde.

- Måske kunne vi godt bruge lidt god, gammeldags global opvarmning, som vores land - og ingen andre lande - var på vej til at betale billioner for at beskytte os imod. Tag godt med tøj på!, skriver Donald Trump.

Det var en melding, som efterfølgende er blevet kritiseret af adskillige brugere på det sociale medie. Heriblandt Pramila Jayapal, der er medlem af Repræsentanternes Hus for Demokraterne.

- Vejr er ikke det samme som klima. Det burde præsidenten være i stand til at forstå. Det er ikke så svært, skriver hun.

I nyhedsmagasinet sagde præsidenten, at han ikke længere tror på, at global opvarmning blot er et opfundet problem. 

- Jeg tror, at der sker noget. Noget forandrer sig, og det vil forandre sig tilbage igen. Jeg tror ikke, at det er et svindelnummer, jeg tror, at der muligvis er en forandring. Men jeg ved ikke, om det er menneskeskabt.

Han tilføjer, at han ikke er villig til at ofre penge på det og risikere, at flere millioner mister deres jobs.