Udland

Tyrkiske myndigheder klager over mangel på samarbejde: Vil lede efter blodspor på konsulat

Ifølge de tyrkiske myndigheder samarbejder myndighederne i Saudi-Arabien ikke trods løfte om fælles efterforskning.

Tyrkiet klager nu over, at de saudiarabiske myndigheder, trods et løfte om det modsatte, ikke samarbejder om at efterforske sagen om den forsvundne kritiske journalist Jamal Khashoggi.

På et møde mandag vil Tyrkiet lægge pres på Storbritannien for at få briterne til at lægge pres på Saudi-Arabien, skriver blandt andet britiske The Guardian.

Khashoggi er ikke set, siden han tirsdag 2. oktober var på det saudiske konsulat i Istanbul for at hente nogle dokumenter, og de tyrkiske myndigheder har siden anklaget Saudi-Arabien for at stå bag drab på journalisten på selve konsulatet. Et drab som ifølge Saudi-Arabien ikke har fundet sted. 

Jamal Khashoggi har tidligere været mediechef og journalist i Saudi-Arabien, men i de senere år er han blevet en skarp kritiker af det saudiarabiske regime. Han boede i eksil i Washington, hvor han blandt andet skrev kritiske artikler om Saudi-Arabien i The Washington Post.

Han var i Tyrkiet, hvor han er forlovet med en tyrkisk kvinde, for at hente en skilsmisse-erklæring på konsulatet. Men siden han gik ind på konsulatet 2. oktober, er han ikke set, og de tyrkiske myndigheder har indledt en efterforskning i sagen.

Ifølge britiske The Guardian klagede den tyrkiske udenrigsminister, Meviut Cavusoglu, lørdag over, at Saudi-Arabien ikke samarbejder - blandt andet for at de tyrkiske myndigheder kan få adgang til at efterforske på selve konsulatet.

Ønsker at lede efter spor efter blod

De tyrkiske myndigheder ønsker blandt andet at lede efter spor af blod på konsulatet, men ifølge udenrigsministeren har han mødt modstand fra saudiarabisk side.

- Det er nødvendigt, at Saudi-Arabien samarbejder, så mandskab fra den tyrkiske anklagemyndighed og eksperter kan få adgang til konsulatet for efterforskningens skyld, så alt kan komme frem i lyset. Vi har stadig ikke set det samarbejde, som skal sikre, at efterforskningen forløber gnidningsfrit, og alt kan komme frem. Det vil vi se, siger den tyrkiske udenrigsminister.

Mandag skal han mødes med den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, i London, og her vil den tyrkiske udenrigsminister ifølge The Guardian forsøge at få briterne til at lægge yderligere pres på Saudi-Arabien. 

Ifølge The Guardian har den britiske regering allerede antydet, at den britiske handelsminister, Liam Fox, også vil trække sig fra en stor investeringskonference, som starter i Riyadh 23. oktober, hvis det viser sig, Saudi-Arabien er involveret i journalistens forsvinden. I forvejen har blandt andet Verdensbankens præsident, Jim Yong Kim, og en række store sponsorer og internationale virksomheder trukket sig fra konferencen.

Sagen om den forsvundne journalist kan nu også mærkes på aktiemarkedet, hvor det toneangivende aktieindeks i Saudi-Arabien søndag er faldet med omkring syv procent efter få timers handel. Flere analytikere peger på, at faldet skyldes frygt for, hvordan sagen vil påvirke Saudi-Arabiens forhold til omverdenen. 

Klar til reaktion på sanktioner

Søndag melder Saudi-Arabien sig klar til at svare igen på eventuelle sanktioner i sagen. Det siger en unavngiven saudiarabisk topembedsmand ifølge Ritzau søndag til SPA, landets officielle nyhedsbureau.

- Kongeriget bekræfter sin fuldstændige afvisning af enhver trussel eller ethvert forsøg på at underminere det - om det er igennem trusler om at indføre økonomiske sanktioner eller ved at benytte politisk pres, siger embedsmanden. 

- Kongeriget bekræfter også, at det vil reagere på enhver handling med et endnu større modsvar, lyder det videre.

Den saudiarabiske reaktion kommer, efter at USA's præsident, Donald Trump, lørdag varslede en "alvorlig straf", hvis Saudi-Arabien skulle have noget med Khashoggis forsvinden at gøre.