Udland

Svenske regeringsforhandlinger i hårdknude - I dag skal Kristersson give et svar

Forhandlingerne er tilsyneladende gået i hårdknude og Moderaternes leder ventes i dag at opgive forsøget på at danne regering.

Siden Sverige gik til valg 9. september, har beboerne i vores naboland ventet i usikkerhed på, hvem der fremover skal lede dem.

Stemmerne faldt nemlig således, at ingen endnu har været i stand til at danne regering. 

Indtil nu har Moderaternes leder, Ulf Kristersson, forsøgt sig med regeringsforhandlingerne. 

Men disse gik lørdag i hårdknude, da lederen af det svenske parti Liberalerne, Jan Björklund, afviste at fortsætte regeringsforhandlingerne, hvis målet ikke er en regering, der omfatter alle fire partier fra den borgerlige alliance.

Det skete efter, at Ulf Kristersson havde luftet en idé om at danne en smal regering med Kristendemokraterne.

Vi står fast

Det fik Jan Björklund til tasterne - og i en debatartikel i Aftonbladet gav han udtryk for, at han ikke mener, at de hidtidige forsøg på at nå til enighed mellem de fire borgerlige partier om et regeringsgrundlag har været tilstrækkelige.

- Vi står fast på det, vi gik til valg på: en Alliance-regering med blokoverskridende støtte og minimal indflydelse til Sverigedemokraterne og Venstrepartiet, skrev Björklund.

I stedet foreslog han, at den svenske formand for Rigsdagen, den såkaldte talman, skulle forlænge Ulf Kristerssons forhandlingsmandat.

Stadig gode muligheder

Også Centerpartiets leder, Annie Lööf, afviste lørdag Kristerssons forslag om en smal regering. Hun anbefaler i stedet, at han trækker idéen tilbage.

- Der er stadig gode muligheder for at finde fælles fodslag, så lad os fortsætte i det spor, sagde hun til Aftonbladet. 

- Jeg vil gerne understrege, at vi ville stemme nej til en Moderat etpartiregering. 

Mødes søndag

Ifølge nyhedsbureauet TT mødes Kristersson med talmannen Andreas Norlén søndag klokken 11, to dage inden mødet oprindeligt skulle have fundet sted. Bagefter vil der være pressekonference.

Kristersson vil ifølge den svenske radio Ekot meddele, at han opgiver forsøget på at danne regering. Det vil Moderaterne dog hverken kommentere eller bekræfte over for TT.

Hvis Ulf Kristersson kaster håndklædet i ringen, er det næste oplagte skridt for talmannen at lade Socialdemokraternes leder og statsminister siden 2014, Stefan Löfven, forsøge sig som regeringsdanner. Det mener politiske kommentatorer fra både SVT og Expressen.

En rode affære

Det er en meget rodet affære, som Ulf Kristersson dirigerer i øjeblikket, mener ekspert i svensk politik, Morten Rud Pedersen, som har fulgt valget tæt.

- Alliancen står jo fuldstændig sammen om, at de gerne vil i regering. Problemet for dem er, at de har 40,3 procent af vælgerne bag sig, fortæller Morten Rud Pedersen.

Ifølge ham er de fire partier især uenige om, hvordan de skal bruge Sverigedemokraternes stemmer for at komme over 50 procent. Kun to ud af de fire partier i alliancen vil bruge Sverigedemorkraternes stemmer - på en passiv måde i regeringsstillingen. De andre to partier vil have Socialdemokratiets støtte - men det har Socialdemokraterne afvist.

- Det giver perspektiv på den regeringsforhandling, som Ulf Kristersson har gang i i øjeblikket. Det er meget svært. Han skal få Socialdemokraterne til at støtte et projekt, som de bare kan sænke. Og det er det, vi ser er i gang i øjeblikket, siger Morten Rud Pedersen.

Han mener derfor, at det mest sandsynlige er, at Ulf Kristersson klokken 11 meddeler, at han ikke kan danne regering. Og dermed går bolden videre til Stefan Löfven.

- Mange svenskere forstår ikke, hvad der sker politisk. Stefan Löfven har et stort overtag i nu at kunne forklare en logisk blokoverskridende regering til befolkningen, påpeger Morten Rud Pedersen.

Hvis det heller ikke lykkes for Stefan Löfven at danne regering, så vil bolden gå tilbage til Ulf Kristersson - og tilbage til Stefan Löfven igen. 

- Og når det er sket fire gange, kan talmanden udløse et nyvalg. Det er den situation, vi står overfor.

Ingen klar vinder

Regeringsforhandlingerne i Sverige har vist sig særligt svære, da valgresultatet ikke gav nogen klar vinder. Hverken den siddende rød-grønne regering eller Alliancen fik flertal.

Begge fløje afviser at samarbejde med Sverigedemokraterne, der ved valget fik 17,5 procent af stemmerne og blev det tredjestørste parti i Rigsdagen.