Udland

Merkels bayerske allierede står til store tæsk i delstatsvalg

CSU går markant tilbage og vil miste det absolutte flertal, viser seneste måling inden søndagens delstatsvalg.

CSU og CDU

CSU er det eneste regionale parti, som også er repræsenteret i forbundsregeringen i Berlin, fordi det indgår i en ”Union” med Angela Merkels CDU.

CDU stiller ikke op på CSUs hjemmebane i Bayern, mens CSU holder sig til Bayern.

Den tyske forbundskansler Angela Merkels allierede i Bayern har kurs mod det dårligste resultat i mere end 60 år, når sydtyskerne søndag afholder delstatsvalg.

CSU, der er søsterparti til Merkels CDU, vil ifølge de seneste målinger få 34 procent af stemmerne og dermed miste det absolutte flertal.

Partiet har ellers med undtagelse af en enkelt valgperiode siddet på flertallet siden 1960'erne.

Og det er lidt af et paradoks, at partiet nu er havnet i den situation, fortæller TV 2's korrespondent Uffe Dreesen, som følger valget tæt.

- Det går godt på mange felter. Men de taber på to fronter, siger han og uddyber:

- CSU taber altså stemmer til AfD, som på den ene side synes, at det er en alt for slap flygtningepolitik de fører. Og så taber de stemmer til midtervælgere, som synes at tonen i CSU netop i det spørgsmål har været for hård. 

Miljø- og indvandringsvenligt parti står til markant fremgang

Mens centrumhøjrepartiet CSU står til store valgtæsk, ser det miljø- og indvandringsvenlige parti De Grønne ud til at gå markant frem.

Partiet står således til 19 procent af stemmerne i den seneste måling - mere end en fordobling af resultatet fra seneste delstatsvalg.

Dermed vil partiet samtidig - hvis målingen holder stik - overhale socialdemokraterne fra SPD og blive det næststørste parti.

Det regionale protestparti Frie Vælgere og det indvandrerkritiske AfD ser begge ud til at få omkring ti procent af stemmerne.

Den overraskende vinder

Men de spåede 10 procent til AfD er dog ikke overvældende, mener Uffe Dreesen. Ihvertfald ikke i sammenligning med andre steder - blandt andet i Østtyskland, hvor AfD visse steder har målinger på op mod 18 procent hos vælgerne.

Derimod tyder noget på, at valget store vinder kan blive De Grønne, som i nogle målinger står til at få 18-19 procent af stemmerne. 

- De føler, at CSU har været for højreorienterede eller måske ikke moderne nok til at modernisere sig selv. Bayern er på mange måder blevet et førende sted i Tyskland, men CSU har ikke kunnet følge med den udvikling, man selv har sat i gang, siger Uffe Dreesen.

En delstat i forandring

I det hele taget er det i dag en delstat i forandring, der i dag går til valg, påpeger Uffe Dreesen. 

- Bayern har forandret sig meget. Traditionelle værdier står ikke i centrum for mange af vælgerne. Nogle synes, det er på tide, at der sker noget nyt, i stedet for det "valgmonarki" som mange har kaldt det, siger TV 2's korrespondent. 

Han peger, på at CSU har nærmest siddet på magten siden 1957.

Derfor er de 34 procent af stemmerne, som partiet nu står til at få ved dagens valg, et kæmpe dyk fra de 47,7 procent, som CSU indkasserede ved sidste valg.

CSU kan blive tvunget til akavet alliance

CSU's ministerpræsident i Bayern, Markus Söder, vil i så fald komme på en svær opgave, når han skal forme en koalitionsregering i delstaten.

Et fragmenteret valgresultat kan tvinge Söder, der allerede har afvist at samarbejde med AfD til at indgå en akavet alliance med det venstreorienterede parti De Grønne.

CSU's partileder, Horst Seehofer, der samtidig er tysk indenrigsminister, kan blive tvunget til at afgive en af sine poster efter delstatsvalget i Bayern, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Således har hans hårde kurs over for asylansøgere skræmt for mange vælgere væk.

Merkel følger valget med stor interesse

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel fra søsterpartiet CDU, vil spændt følge udfaldet af valget i Bayern. Flere eksperter tror, at hun vil græde tørre tårer over CSU's nedtur.

Merkel har været hårdt presset i sin regering af Horst Seehofer. Han har insisteret på en så markant flygtningepolitik, at forbundsregeringen tidligere i år var på sammenbruddets rand.

- Får CSU et nogenlunde valg, vil de blive bestyrket i den politik, som på mange måder har givet problemer i Berlin. Får de et dårligt valg, så bliver stemningen rigtig dårlig i regeringen, siger Uffe Dreesen. 

Han påpeger, at valgresultatet i Bayern også kan få indflydelse på et andet valg - delstatsvalget i Hessen, der finder sted om 14 dage.

- Går det også dårligt der, bliver der lagt i brændeovnen til Merkels og CDU's årsmøde i december, hvor man skal genvælge hende som formand. Det her kan sætte gang i et jordskælv, som kan nå helt til Berlin, siger Uffe Dreesen.

Kors og krucifikser

CSU i Bayern har under valgkampen også slået på en hård linje over for indvandring. Ministerpræsident Söder vakte tidligere i år opsigt ved at beordre kors og krucifikser hængt op på offentlige kontorer.

Men vælgerne bider ikke på. En del af CSU's vælgere er sivet til AfD, som har en endnu mere slagkraftig retorik over for indvandrere.

AfD: Vi holder, hvad CSU lover

- De har den frækhed, at de siger; vi holder det, som CSU lover. I deres valgkamp har de slået på, at CSU er et parti, der har lavet vældig meget ballade i Berlin, men når det kommer til stykket, så accepterer de at blive siddende i Angela Merkels regering, fortæller Uffe Dreesen.