Udland

Trump truer med at straffe Saudi-Arabien - presset vokser i sag om journalists forsvinden

Donald Trump truer med en "alvorlig straf", hvis Saudi-Arabien har dræbt journalisten. 

Sagen om den forsvundne - og muligvis myrdede - saudiske journalist Jamal Khashoggi bliver ved med at udvikle sig.

Lørdag ankom en delegation af efterforskere fra Saudi-Arabien til Tyrkiet for at begynde en fælles efterforskning med tyrkerne.

At de to lande nu skal samarbejde om at opklare sagen er ifølge tidligere tyrkisk korrespondent og nu journalist på TV 2 NEWS Martin Selsøe Sørensen meget besynderligt.

- Det lyder meget underligt, fordi tyrkerne ikke bare beskylder Saudi-Arabien for at have gjort det. De siger meget detaljeret, hvad der er sket, siger Martin Selsøe Sørensen til TV 2.

Den tyrkiske version af historien er, at 15 agenter skulle være fløjet ind i ly af natten, hvor de på konsulatet skulle have slået Jamal Khashoggi ihjel og parteret hans lig med en bensav. Derefter skulle hans legemsdele være blevet båret ud i en sort varevogn og kørt væk.

- Fra tyrkernes side er man ikke i tvivl om, hvad der er sket, og hvem der har gjort det. Derfor ser det meget mærkeligt ud, at man siger til saudierne: ”Kom og hjælp os med at finde ud af, hvad der er forgået her”, siger Martin Selsøe Sørensen.

Han mener, at det i stedet er en måde for tyrkerne at spille med så åbne kort som overhovedet muligt. 

En alvorlig straf venter 

Sagen om den forsvundne journalist er ikke kun relevant for Tyrkiet og Saudi-Arabien, men trækker også tråde internationalt.

Jamal Khashoggi var tidligere rådgiver for højtstående saudiske embedsmænd, men flyttede i eksil i USA, da han fik problemer med at udgive sine systemkritiske holdninger. Her fortsatte han med at udgive kritiske indlæg om styret i Saudi-Arabien i den amerikanske avis Washington Post.

Forbindelsen til USA har senest fået den amerikanske præsident, Donald Trump, til at udtale, at han nu vil have sandheden frem. Det skriver nyhedsbureauet AP.

- Vi finder ud af, hvad der er sket i den frygtelige situation i Tyrkiet. Ingen har endnu kunnet regne det hele ud. Folk kommer med ideer, og dem skal vi nok fortælle om, siger Donald Trump.

Til spørgsmålet om, hvorvidt han havde talt med den saudiske konge, svarer Trump, at han endnu ikke har ringet ham op, men at han forventer at gøre det.

I programmet "60 minutes" på den amerikanske tv-station CBS siger Donald Trump, at der vil være en "alvorlig straf", hvis Saudi-Arabien har dræbt journalisten

Ifølge Martin Selsøe Sørensen er Donald Trump under politisk pres. 

- Det er i høj grad et personligt dilemma for Trump. Allerede inden han blev præsident, var kronprinsen på besøg, hvor de snakkede forretninger. Den første udenrigsrejse, som Trump foretog, efter han var blevet indsat, var til Saudi-Arabien. Han holdt møder med kronprinsen og sagde, at ”vi to ser ens på tingene” og indikerede, at de var på samme hold, siger Martin Selsøe Sørensen:

- Og det er det, der er Trumps problem i dag. Det her er ikke så meget USA's problem, som det er Trumps og hans egen families personlige problem, fordi der i USA er masser af kritik af den position, som Trump har bragt USA i. De presser nu Trump til at gøre noget.

Har mishandlingen på bånd

Tyrkiet skal ifølge kilder i den amerikanske administration være i besiddelse af både billeder og lydoptagelser, der beviser, at Jamal Khashoggi blev myrdet på det saudiarabiske konsulat.

Det skriver The Washington Post.

Tyrkerne er dog tilbageholdene med at fremlægge beviserne.

Det er i høj grad et personligt dilemma for Trump

Martin Selsøe Sørensen, journalist TV 2 NEWS

- Det ville jo også afsløre, hvor beviserne kommer fra. Der er jo formodninger om, at de måske har overvågning inde i det saudiske konsulat, og at det er dér, de her optagelser kommer fra, siger Martin Selsøe Sørensen.

Selv har Saudi-Arabiens indenrigsminister kaldt anklagerne om, at de skulle stå bag mord og mishandling på Jamal Khashoggi for både”løgne og ubegrundede beskyldninger”.

Må ikke blive normalt

Historien om den forsvundne journalist har den seneste tid optaget mange magthavere.

Senest har FN's generalsekretær, Antonia Guterres, meldt ud, at han nu kræver sandheden.

Han frygter, at flere lignende forsvindinger vil ske mere regelmæssigt og blive ”normalt”, fortæller han til BBC.

- Vi har brug for at vide, hvad der præcis skete, og vi har brug for at vide, hvem der er ansvarlig, siger Antonia Guterres.

- De her former for hændelser er ved at fordoble, og det er derfor absolut nødvendigt at sikre, at det internationale samfund siger klart, at dette ikke er noget, der må ske.

Topmøde i fare

I oktober er Saudi-Arabien vært for en vigtig investering konference i Riyadh. Nu har sagen om Jamal Khashoggi fået topmødet til at vakle, i takt med at flere og flere prominente navne har trukket sig fra at deltage.

Her anbefaler generalsekretæren for FN, at regeringerne bør reagere på ”passende vis”, når de skal beslutte, hvorvidt de vil deltage i konferencen eller ej - men først, når der er kommet et klart svar om, hvad der præcis er sket med journalisten.