Tyrkiet lader fængslet amerikansk præst rejse hjem

16x9
Andrew Brunson har siddet i husarrest siden 2016, hvor han blev anklaget for at støtte kupforsøget mod den tyrkiske præsident Erdogan. Foto: - / Ritzau Scanpix

Tyrkiets tilbageholdelse af præsten Andrew Brunson har ført til en diplomatisk krise mellem Tyrkiet og USA.

En tyrkisk domstol har fredag afgjort, at den amerikanske præst Andrew Brunson kan forlade sin husarrest.

Domstolen i den vestlige by Aliaga fandt den amerikanske præst skyldig i "terror".

Han er blevet idømt tre år og halvanden måneds fængsel, men han får alligevel lov til at forlade Tyrkiet.

Brunson var anklaget for at støtte de kræfter i Tyrkiet, der stod bag det fejlslagne kupforsøg mod præsident Erdogan. Domstolen tog hensyn til hans gode opførsel under retssagen, og til at han har tilbragt en del tid i fængsel. 

Brunson har siddet i husarrest siden 2016, da landets styre med præsident Recep Tayyip Erdogan i spidsen beskyldte ham for at støtte kupforsøget mod Erdogan for to år siden.

En advokat oplyser fredag eftermiddag på vegne af Brunsons familie, at han sidder i et fly og er på vej hjem, skriver nyhedsbureauet Reuters. På Twitter bekræfter også den amerikanske præsident, Donald Trump, at Brunson er blevet løsladt og på vej hjem.

- Mine tanker og bønner er med pastor Brunson, og vi håber snart at have ham hjemme i sikkerhed, lyder det fra præsidenten.

Trump straffede tyrkerne økonomisk

Fængslingen af Andrew Brunson har udløst en diplomatisk krise mellem Tyrkiet og USA.

Donald Trump har tidligere truet med at straffe Tyrkiet, og i august valgte amerikanereren at fordoble toldsatserne på stål og aluminium fra Tyrkiet.

Den diplomatisk strid har bidraget til at bringe den tyrkiske valuta i krise, og Erdogan, har beskyldt USA for at forsøge at dolke landet i ryggen og kalder Trumps handlinger for "psykologisk krigsførelse"

Præsident Donald Trump skrev i et tweet inden den tyrkiske domstols afgørelse fredag, at hans administration arbejdede "meget hårdt med Brunsons sag".

Præst afviser anklager

Den 50-årige præst fra North Carolina var en af flere tusinde personer, der blev anholdt i Tyrkiet efter det fejlslagne militærkup imod Erdogan.

Præsten mistænkes af Tyrkiet for at støtte den eksilerede muslimske lærde Fethullah Gülen, der i dag bor i USA.

Brunsons advokater siger, at anklagerne mod ham er ubegrundede.