Khashoggi dræbt

Snigmord på journalist blev fanget på bånd, skriver medier

Gåden om den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi kan måske løses af en lydoptagelse, som tyrkiske efterretningskilder hævder at have fået fat i.

Da journalisten Jamal Khashoggi gik gennem den åbne dobbeltdør til Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul, regnede nok ikke med, at konsulatet blev overvåget elektronisk af en fremmed magt, når han først var kommet forbi de saudiarabiske sikkerhedsvagter i jakkesæt.

Men det kan meget vel være tilfældet.

Man kan høre, hvordan han bliver forhørt, tortureret og myrdet

Efterretningskilde til Washington Post

Ifølge avisen Washington Post siger tyrkiske og amerikanske efterretningskilder nemlig, at tyrkerne har fået fat i lyd og billeder af mordet.

De tyrkiske myndigheder har lækket en lang række oplysninger til lokale og internationale medier, og jo flere oplysninger der dukker op, jo mere ligner det hele noget fra en kriminalroman. 

Sladrehanken på håndleddet

Oplysningerne har imidlertid den svaghed, at de er fra kilder i det tyrkiske og amerikanske efterretningsvæsen. Kilderne vil ikke vil lægge navn til dem, men hæderkronede tyrkiske og amerikanske medier tror nok på kilderne til at bringe deres historier videre.

Hvis de er rigtige, giver oplysningerne et unikt indblik i, hvordan styret i et af verdens rigeste lande myrder borgere, der i bund og grund ikke har gjort andet end at sige deres mening.

De seneste spor tyder på, at Jamal Khashoggi ikke nåede ret langt ind bag de grå dobbeltdøre med kongedømmets monogram, før han kom i vanskeligheder.

Sporene er et Apple Watch, en mobiltelefon - og så de føromtalte optagelser af, hvad der skete inde på konsulatet.

Jamal Khashoggis ur er interessant, fordi det kan måle hjerterytme og aktivitet, og ikke mindst fordi det var forbundet til en mobiltelefon.

Det var som 'Pulp Fiction'

Tyrkisk efterretningskilde til New York Times

Da Jamal Khashoggi gik gennem konsulatets døre for sidste gang, befandt telefonen sig i hånden på hans 23 år yngre forlovede - en tyrkisk kvinde ved navn Hatice Cengiz.

De fatale bryllupsplaner

Den 59-årige Jamal Khashoggi havde mødt Hatice Cengiz i maj 2018, og nu planlagde de to at starte et nyt liv sammen i Tyrkiet. 

Han havde gjort sig upopulær hos styret i Saudi-Arabien og boede nu i den amerikanske stat Virginia.

Men det var ved at ændre sig.

Jamal Khashoggi ville nemlig gerne bruge mere tid i Tyrkiet, hvor han snart skulle giftes med sin forlovede.

Og netop planerne om et bryllup i Tyrkiet skulle få alvorlige konsekvenser.

Jamal Khashoggi var fraskilt.

Ifølge tyrkisk lov skal personer, der allerede har været gift én gang, bevise, at de er blevet skilt, hvis de vil giftes igen, og derfor måtte Jamal Khashoggi en tur til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Han gik ind gennem dobbeltdørene første gang 28. september, mens hans forlovede ventede udenfor. Hun fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at Jamal Khashoggi blev bedt om at vende tilbage senere, fordi det ville tage tid at udføre papirarbejdet.

- Han smilede, da han kom ud. Han sagde: "Om Gud vil, modtager jeg papirerne, når jeg er tilbage fra London", siger Hatice Cengiz til Reuters.

Dernæst fløj han til Storbritannien for at deltage i en konference. Nyhedsbureauet Reuters har talt med flere af deltagerne på konferencen. De fortæller, at Jamal Khashoggi virkede rolig. Han blev endda spurgt om sit forhold til styret i Saudi-Arabien og risikoen for at blive anholdt, men han afviste, at kronprinsens folk ville gå så langt og anholde ham.

Hvis man skal tro kilderne hos de tyrkiske myndigheder, var kronprinsens folk imidlertid villige til at gå meget længere end det.

En gruppe saudiarabiske sikkerhedsfolk fløj ifølge tyrkerne til Istanbul for at tage imod deres landsmand.  

Agenter i privatfly

De fleste af dem landede klokken 03.00 om morgenen 2. oktober med et privatfly fra Riyadh, mens andre benyttede almindelige rutefly. 

Det fremgår af oplysninger, som kilder ved de tyrkiske myndigheder har givet til Det Anatolske Nyhedsbureau og den tyrkiske avis Sabah.

Ifølge tyrkisk politi ankom i alt 15 agenter til konsulatet den dag.

En af dem var chefen for landets retsmedicinere - en mand ved navn Salah Muhammed al-Tubaiqi. En anden var Muhammad Saad al-Zahrani, der har optrådt på saudiarabisk tv ved siden af landets kronprins. En tredje var Abdulaziz Mutreb, der er oberst i landets efterretningstjeneste.

De 15 mænd ventede inde i konsulatet, da Jamal Khashoggi ankom klokken 13.14. 

Han gav sine to mobiltelefoner til sin forlovede Hatice Cengiz og bad hende om at ringe til en af hans venner hos den tyrkiske regering, hvis han ikke kom ud igen.

Og så gav Hatice Cengiz sig til at vente.

Længe.

Efter tre timer uden for konsulatet var Hatice Cengiz nervøs.

- Tiden gik, og de ansatte begyndte at forlade bygningen. Han var stadig ikke kommet ud, og så gik jeg i panik, fortæller hun til Reuters.

Klokken 16.30 ringede hun til Jamal Khashoggis ven ved den tyrkiske regering.

Og de tyrkiske myndigheder forsøger stadig at finde ud af, hvad der foregik inde i konsulatet.

Optagelserne af mordet

Da et konsulat er omfattet af særlige regler, kan tyrkisk politi ikke bare bryde ind, og de saudiarabiske myndigheder har ikke givet tyrkerne adgang.

Overvågningsbilleder uden for konsulatet viser, hvordan Jamal Khashoggi går ind, men der er ingen billeder af, at han går ud.

Efterretningskilder, der har talt med avisen Washington Post, har et bud på, hvad der skete.

De siger, at der findes lyd og billeder fra mordet, og at de tyrkiske myndigheder er i besiddelse af dem.

- Lydoptagelsen inde fra konsulatet fortæller, hvad der skete med Jamal, efter han kom ind, siger en kilde, der påstår at kende til lydoptagelsen, til Washington Post.

- Man kan høre hans stemme og nogle mænd, der taler arabisk.

- Man kan høre, hvordan han bliver forhørt, tortureret og myrdet, siger kilden.

En anden kilde fortæller til avisen, at man kan høre, hvordan Jamal Khashoggi bliver slået.

Hvad der skete bagefter, har tyrkerne også et bud på.

Kasserne i varevognen

De oplyser, at folk på ambassaden efterfølgende bar nogle kasser ud i en sort varevogn. 

Om Jamal Khashoggis jordiske rester var i kasserne, mangler vi endnu at få svar på.

En kilde ved de tyrkiske myndigheder fortæller til avisen The New York Times, at Jamal Khashoggi blev dræbt i løbet af de første to timer på konsulatet.

Derefter parterede de ham med en bensav, de havde medbragt til lejligheden, siger kilden til avisen.

- Det var som 'Pulp Fiction', siger han med henvisning til Quentin Tarantinos film.

Varevognen - en sort Mercedes Vito med diplomatnummerplader - forlod konsulatet omkring klokken 15.15, altså mens Hatice Cengiz stadig sad og ventede på sin forlovede udenfor.

Den kørte sammen med fem andre biler i kortege til den saudiarabiske generalkonsuls hus et kort stykke vej fra konsulatet.

Her blev bilerne i flere timer, og tyrkisk politi har kig på, om der er foregået noget ulovligt i generalkonsulens underjordiske garage.

Imens saudiaraberne foretog sig, hvad de nu end var i færd med inde i generalkonsulens hus, havde et andet privatfly fra Riyadh sat kursen mod lufthavnen i Istanbul.

Det landede klokken 17.15 og var kun i lufthavnen i 85 minutter, inden turen gik videre mod Cairo og dernæst Riyadh.

Omkring det tidspunkt kørte flere biler fra generalkonsulens hus mod lufthavnen, fortæller tyrkiske embedsmænd til Reuters.

Klokken 22.54 lettede det privatfly, som en stor del af de saudiarabiske agenter - ifølge de tyrkiske embedsmænd - kom i. 

De brugte diplomatpas i lufthavnen og kunne derfor få deres bagage ud til flyet uden problemer i sikkerhedskontrollen.

Privatflyet satte kurs mod Dubai og fløj efter en mellemlanding videre til Riyadh.

Ifølge tyrkerne havde alle de arabiske gæster forladt Tyrkiet på det tidspunkt.

Kronprinsen er mistænkt

Og i den saudiarabiske hovedstad sidder manden, der sandsynligvis står bag det hele - i hvert fald hvis man skal tro avisen Washington Post.

Avisen har talt med kilder ved den amerikanske efterretningstjeneste, der siger, at Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, har beordret, at Jamal Khashoggi skulle hentes hjem.

Amerikanerne har tilsyneladende aflyttet en samtale mellem saudiarabiske embedsmænd, og ifølge avisens kilder planlagde saudiaraberne, at Jamal Khashoggi skulle lokkes til Saudi-Arabien fra hans hjem i Virginia, hvorefter han skulle anholdes.

Flere af Jamal Khashoggis venner fortæller til avisen Washington Post, at han blev tilbudt et job ved den saudiarabiske regering og beskyttelse af kronprinsen, hvis han vendte hjem.

Khaled Saffuri, der er ven af Jamal Khashoggi siger, at journalisten ikke et øjeblik stolede på styrets løfter om ikke at gøre ham noget.

Og hvis man spørger saudiaraberne om, hvad der er sket med Jamal Khashoggi, så lyder svaret, at de intet har med sagen at gøre.

Beskyldningerne er "fuldstændig grundløse og falske", lyder det fra landets informationsministerium.