Forskere har parret to hunmus og fået unger, der selv kan føde unger
Forsøget er et teoretisk bevis for, at det også vil kunne lade sig gøre for mennesker en dag, vurderer dansk professor.
For første gang nogensinde er det lykkedes forskere at parre to mus af samme køn.
Efter flere mislykkede forsøg havde forskerholdet fra Chinese Academy of Sciences succes med at parre to hunmus og ende op med levedygtige unger, der selv kan få afkom. Det skriver The Guardian.
Det lykkedes også forskerne at få unger fra to hanmus, men de overlevede kun i få dage.
Resultatet, der er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Cell Stem Cell, er opnået ved at kombinere kønsceller fra de to hunmus i et æg.
- Det her viser os, hvad der er muligt
Der er ikke umiddelbart udsigt til, at den succesfulde stamcelleforskning vil blive anvendt på mennesker, men forsøget viser, at det rent faktisk kan lade sig gøre at nedbryde de biologiske barrierer, der tidligere har været en forhindring.
- Det er utænkeligt at fremstille en menneskebaby på den her måde, lyder det fra Christophe Galichet, der er seniorforsker ved The Francis Crick Institute i London.
Selvom Christophe Galichet kalder det "utænkeligt", peger andre eksperter på, at forskningen rent teoretisk åbner nye døre.
- Det her viser os, hvad der er muligt, siger Wei Li fra Chinese Academy of Sciences til avisen.
Avanceret genmanipulation
Claus Yding, der er professor på Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet, er også optimistisk med hensyn til fremtidsudsigterne:
- Det er jo et teoretisk bevis for, at det også vil kunne lade sig gøre for mennesker en dag. Men vi skal ikke glemme, at mus er meget taknemmelige at arbejde med, siger han til Videnskab.dk.
Claus Yding forklarer, at de kinesiske forskere har brugt en avanceret form for genmanipulation for at få to mus af samme køn til at få unger.
Mange forsøg
Forskerne har sat to kønsceller af samme køn ind i et æg. Men for at kønscellerne kan smelte sammen, har forskerne været nødt til at lokalisere de gener, der under normale omstændigheder forhindrer kønsceller af samme køn i at danne par.
- Det er ikke en nem proces. Det har taget dem rigtig mange forsøg, siger Claus Yding til Videnskab.dk.
Forskerne brugte 210 fostre fra hunner på at producere 29 levende mus, der var normale og levede længe nok til selv at få museunger.
Til sammenligning kom der blot 12 levende museunger ud af 1000 fostre fra hanner, og disse unger døde allesammen kort efter fødslen.