Udland

Danmark valgt ind i FN's Menneskerettighedsråd

Udenrigsminister Anders Samuelsen mener, at medlemskabet vil give os en vigtig platform til at fremme de værdier, Danmark er bygget på. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Danmark blev valgt ind med 167 stemmer ved FN's Generalforsamling i New York.

Danmark er for første gang nogensinde blevet valgt ind i FN's Menneskerettighedsråd (UNHRC). Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge ministeriet blev Danmark valgt med 167 stemmer ved FN's Generalforsamling i New York.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) udtaler, at han er "glad og stolt" over at blive valgt ind. Han mener, at medlemskabet vil give Danmark en vigtig platform til at fremme de værdier, vores land er bygget på.

- Vi vil forsvare frihedsrettighederne og den liberale verdensorden. Og vi vil arbejde for et troværdigt Råd, der behandler de alvorligste menneskerettighedskrænkelser, uanset hvor de sker, udtaler han i pressemeddelelsen.

Det danske medlemskab træder i kraft 1. januar 2019. Danmark deltager for første gang som medlem, når Menneskerettighedsrådet samles i marts 2019.

UNHRC blev grundlagt i 2006, hvor det erstattede FN's Menneskerettighedskommission. Dets formål er at fremme og beskytte menneskerettigheder på verdensplan samt at påpege og granske overtrædelser af menneskerettigheder og lave anbefalinger til regeringer.

Rådet består af 47 medlemsstater, som vælges for tre år ad gangen. Der er 13 afrikanske lande, 13 lande fra Asien, 6 fra Østeuropa, 8 fra Latinamerika og de caribiske stater samt 7 vesteuropæiske og andre lande.

Ønsker mere effektivitet og handlekraft

På forhånd havde Anders Samuelsen udpeget kvinders rettigheder, kampen mod tortur og rettigheder for LGBTI-personer som nogle af de fokusområder, som den danske regering vil bringe til bords, hvis det lykkedes at blive valgt ind.

- Rådet har et stort potentiale og kan handle i sager, hvor Sikkerhedsrådet er blokeret. Det har vi set i Myanmar og i Syrien. Det potentiale vil vi som medlemmer udnytte bedst muligt, udtaler den danske udenrigsminister.

- Vi ønsker at reformere Rådet, så det bruger sit mandat mere effektivt og handlekraftigt. Det betyder blandt andet, at Rådets medlemmer skal leve op til de højeste menneskerettighedsstandarder, og at Israel behandles på lige fod med alle andre.

Danmark stillede også op til valg tilbage i 2007, men kom ikke ind dengang.

USA forlod rådet i protest

Tidligere i år skabte USA overskrifter, da amerikanerne meddelte, at man forlod FN's Menneskerettighedsråd.

Rådet er en "hyklerisk og opportunistisk organisation", der "ikke er sit navn værd". Det var med disse ord, at den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, og USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, meddelte landets exit.

USA var dermed det første land nogensinde til at forlade den globale menneskerettighedsorganisation. Det var i protest mod manglende reformer.

Blandt USA's kritikpunkter var, at lande som Kina, Cuba og Venezuela er medlemmer af rådet, på trods af at de selv overtræder menneskerettigheder.

Det kritiseres ligeledes fra USA, at rådet har en "kronisk bias imod Israel".

Amerikanernes plads i Menneskerettighedsrådet blev overtaget af Island.