Udland

Tysk parti opfordrer til at melde lærere - frygtindgydende udvikling, siger kritikere

Kritikere siger, at en ny hjemmeside til skoleelever vækker minder om Tysklands mørke fortid.

Det højreorienterede tyske parti Alternative für Deutschland (AfD) møder skarp kritik for at have oprettet en hjemmeside, hvor folkeskoleelever kan melde deres lærere for at være politisk farvede.

Det er partiets afdeling i delstaten Hamborg, der har gjort det for at styrke den "demokratiske og frie diskurs" på skolerne.

Begrundelsen er ifølge partiet, at flere lærere tydeligt har markeret afstandtagen til partiet. Blandt andet ved at bære emblemer på tøjet, der tager afstand fra AfD.

Et "diktatur-værktøj"

Hjemmesiden vækker vrede i Tyskland, hvor politiske modstandere og lærerforeninger finder den usmagelig. Og flere siger også, at det bringer dårlige minder frem fra landets mørke fortid.

Det stopper dog ikke partiet, som nu også vil oprette lignende hjemmesider i andre delstater. Blandt andet i Sachsen i den østlige del af landet.

Det har fået Sachsens kulturminister, Christian Piwarz fra partiet CDU, til at sammenligne hjemmesiden med de stikkermetoder, man gjorde brug af under "Nazi-diktaturet eller gennem Stasi", skriver avisen Die Welt.

Samme toner lyder fra Tysklands socialdemokratiske justitsminister, Katarina Barley. Hun kalder den form for angiveri for et "diktatur-værktøj" i avisen Frankfurter Allgemeine

"Lærere skal være bange"

Fagforeninger på undervisningsområdet i landet har også taget skarp afstand fra AfD's hjemmeside.

Bestyrelsesmedlem Ilka Hoffman fra fagforeningen Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft (GEW) siger til tyske medier, at partiet forsøger at underminere personer, der har andre holdninger:

- Lærere skal være bange. Det er en frygtindgydende udvikling, siger hun.

I tysk lovgivning har man en såkaldt Beutelsbacher-konsensus, som går ud på, at skoler og lærere skal være politisk neutrale. Begrundelsen er, at man ønsker at forhindre den form for indoktrinering, man så under nazitiden. 

Selv siger AfD, at hjemmesiden ikke har noget med fordømmelse af politiske modstandere at gøre.

Ifølge DW siger parlamentsmedlem Bernd Baumann, at man har indsamlet beviser, der dokumenterer, at lærere har følt behov for at diskutere deres egne politiske holdninger i skolen. Han siger, at lærerne "ofte maler et meget groft billede af AfD som et radikalt, inhumant og koldt parti". 

AfD er det største oppositionsparti i den tyske Bundestag, hvor det i alt sidder på 92 af 709 sæder.