Orkanen Michael koster liv – op mod 500.000 husstande uden strøm

Der er erklæret undtagelsestilstand i hele delstaten Florida. Se flere billeder i galleriet.

Med middelvinde på 67 meter per sekund gik den voldsomme orkan Michael i land ved Mexico Beach i Florida onsdag aften dansk tid.

Med det blev det den kraftigste orkan, der er målt i 167 år i området.

Og nu har Michael kostet sine første menneskeliv, skriver CNN og NBC.

Ifølge Anglie Hightower, en talskvinde fra sheriffen i Gadsden, døde en mand fra byen Greensboro, da et træ faldt ned i hans hus.

Redningsmandskabet blev alarmeret klokken seks om aftenen lokal tid, men på grund af nedfaldne strømmaster og blokerede veje tog det lang tid at nå frem. Og da var det for sent, oplyser politiet.

Derudover døde et barn i Seminole County, da Michael bevægede sig indover delstaten Georgia. Også her skete ulykken, da noget faldt ned i det hus, som barnet besøgte, siger delstatens beredskabschef Travis Brooks ifølge CNN.

Michael er tidligt torsdag morgen blevet nedgraderet til en tropisk storm, skriver National Hurricane Center på Twitter.

Fløj ind i orkanens øje

Foruden de voldsomme vindstød, der nu har kostet et menneskeliv, bragte orkanen Michael også kraftig nedbør og en stormflod med sig.

Træer bukkede under for vinden og den eroderede jord, mens tage og andre dele fra bygninger kæmpede for at blive på deres plads.

Han havde aldrig oplevet noget lignende, da orkanen simpelthen er meget stærkere og mere intensiv end andre

Jesper Steinmetz, korrespondent, TV 2.

TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz befinder sig i Florida og oplevede det på tætteste hold.

- Vi var med oppe og flyve med det amerikanske orkanhold fra Pentagon tidligere i dag. Og vi fløj direkte ind i orkanen, hvor det var allerværst. Vi endte med at flyve igennem orkanen og så orkanens øje, siger Jesper Steinmetz og fortæller, at de var i luften, netop da stormen ramte kysten.

- En af dem (piloterne, red.) havde gjort det i 18 år, og han havde aldrig oplevet noget lignende, da orkanen simpelthen er meget stærkere og mere intensiv end andre.

Natten til torsdag er næsten 500.000 huse og forretninger i Florida, Georgia og Alabama uden strøm. Det oplyser de lokale myndigheder Florida Sert, Georgia Power og Alabama EMA , skriver CNN.

Ifølge Det Nationale Orkancenter vil orkanen kunne højne vandstanden med op til 4,3 meter.

Der er målt vindstød på op imod 250 kilometer i timen. Det gjorde onsdag Michael til en kategori 4-orkan - blot et lille pust fra at være den kraftigste i klassen, nemlig en kategori 5. Og det er selvom, myndighederne for få dage siden blot regnede med, at den ville blive en tropisk orkan, skriver TV 2 VEJRET.

Guvernør: Jeres valg er afgørende

Delstatens guvernør, Rick Scott, kalder orkanen Michael den værste af sin slags i 100 år. Han har været særdeles aktiv på Twitter, hvor han har opfordret borgere til at lade sig evakuere:

- De beslutninger, som I tager de næste par timer, kan være et spørgsmål om liv og død.

Hundredtusindvis af mennesker blev evakueret fra området. Men nogle har trodset myndighedernes anbefalinger og blev hjemme.

Guvernøren har derfor sendt redningsmandskaber til de mest udsatte områder og har opfordret til sammenhold og til at hjælpe hinanden.

- Vi rykker ud med en storstilet indsats. Vi sender hjælp fra land, vand og luften. Herunder tusindvis af hjælpere, der skal genetablere elektriciteten, læger og redningsfolk, politi, mad og vand – og alle andre vigtige ressourcer, siger Rick Scott.

Med middelvinde på 67 meter per sekund gik den voldsomme orkan Michael i land ved Mexico Beach i Florida onsdag aften dansk tid. Med det blev det den kraftigste orkan, der er målt i 167 år i området. Video: Kasper B. Andreasen

Dansker barrikaderer sig

I danske Pernille Urbans hjem i Floridas hovedstad, Tallahassee, har de valgt at rykke alle deres ting indenfor, så de ikke endte som projektiler, fortalte hun til TV 2 torsdag.

Hun, kæresten og svigermoderen valgte at barrikadere sig i deres betonhus, mens orkanen hærgede i delstaten. Pernille Urban har boet i delstaten de seneste 14 år.

Den nødesløse vind ødelægger, hvad den kan komme til, på sin vej. Video: Katja Mejborn Østergaard

- Vi har prøvet det før, så så snart vi fandt ud af, at den var på vej, kørte vi ud for at købe vand og dåsemad og andet, der kan holde sig, når man ikke har strøm, fortæller Pernille Urban over en noget skrattende telefonforbindelse.

Der er erklæret undtagelsestilstand i hele delstaten Florida.

Natten til torsdag dansk tid gik orkanen Michael ind over delstaten Georgia. Siden forventes det, at den bevæger sig mod nordøst med retning mod staterne South og North Carolina.

Ødelæggelserne i Florida er massive.
Ødelæggelserne i Florida er massive. Foto: Dan Anderson / Ritzau Scanpix

De to sidstnævnte delstater er dårligt kommet sig ovenpå orkanen Florences rasen for under en måned siden. Her mistede over 36 mennesker livet.

Indtil Michael havde tre orkaner ramt området i Florida med kategori 3-styrke - senest det skete var i 2005, da orkanen Dennis slog til - og det gør Michael til den kraftigste uden sidestykke i det område, oplyser TV 2 VEJRET.