Udland

Her flyver Jesper Steinmetz ind i orkanens øje

Orkanen Michael er den kraftigste i området i 167 år.

- Okay, nu er det vildt. Det brag, vi lige hørte, var en af sonderne, der blev skudt ud. Nu er vi meget tæt på orkanen – måske helt inde i den.

TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, havde torsdag nat dansk tid vovet sig op i et fly, der fløj helt tæt på den orkan, der har kostet menneskeliv i USA, og som er den kraftigste i Florida-området i 167 år.

Ombord på flyet var et hold af eksperter i orkaner fra Pentagon, der er trænede i at komme helt tæt på, når de kraftige vinde brager løs.

- Ej ej ej. Det her bliver en hård tur. Hold fast, der bliver altså meget turbulens. Se den! Hold da op. Den er jo et rent monster i sin styrke, lød det fra kaptajn Sean Cross, da flyet var på vej ind i orkanen.

Det var også Jesper Steinmetz' reaktion:

- Da vi fløj ind gennem orkanen, væltede tasker og inventar rundt i kabinen. En af mine kollegaer sad i cockpittet på det tidspunkt og ramte med hovedet oppe i loftet, fordi det var så voldsomt. Og så var det nærmest helt himmelsk at se, hvordan kaos, regn og rusk blev til stilhed, blå himmel og sol, da vi kom ind til selve orkanens øje, siger Jesper Steinmetz.

Sådan ser flyet ud udefra.

Orkanholdet fra US Airforce smider hvert kvarter en sonde med elektroder ud af flyet, som måler orkanens styrke. De data bliver sendt til flyets computer og derfra øjeblikket videre til det nationale orkancenter i Miami, som sender alle informationer om orkanen videre til resten af verden.

- Selvom det var helt vildt at blive rusket godt og grundigt igennem, så var jeg ikke på noget tidspunkt bange, fordi det var meget tydeligt, at piloterne havde prøvet det så ofte, at det var ren dagligdag og rutine for dem, fortæller Steinmetz om oplevelsen.

Ikke set noget lignende i 18 år

I en videobid fra flyveturen kan man tydeligt fornemme, at der var store kræfter på spil som følge af orkanen Michael.

Orkanen Michael er den kraftigste i området i 167 år. TV 2s Jesper Steinmetz tog med orkanholdet fra US Airforce op at flyve. Video: Rikke Museth Janniche

Jesper Steinmetz fortæller, at det hold af piloter, der var med på flyet, har jagtet orkaner som denne i 18 år.

- Det er historisk, det I har været vidne til. Det her bliver en orkan, vi ikke kommer til at glemme, lød det efterfølgende fra pilot Sean Cross. 

- En af piloterne sagde, at han aldrig havde set noget lignende, fordi den her orkan var så stærk og intensiv. Vi så orkanen i det øjeblik, hvor den ramte Floridas kyst. Og der må jeg bare sige, det så rigtig vildt ud, lyder det fra Jesper Steinmetz.

Her fortæller kaptajnen, hvor bekymret han er for dem på landjorden efter det han lige har været vidne til inde i orkanen.

Har kostet to menneskeliv

Orkanen var oppe på kategori 4, som er det næsthøjeste niveau for orkaner, da den var kraftigst. Den er siden blevet nedgraderet til en tropisk storm.

To personer har mistet livet i USA som følge af orkanen Michael. En mand døde i byen Greensboro, da et træ faldt ned i hans hus.

I Georgia mistede et barn livet på samme måde.

Orkanen Michael har lagt et spor af ødelæggelser efter sig.

Indtil Michael havde tre orkaner ramt området i Florida med kategori 3-styrke - senest det skete var i 2005, da orkanen Dennis slog til - og det gør Michael til den kraftigste uden sidestykke i det område, oplyser TV 2 VEJRET.

Natten til torsdag er næsten 500.000 huse og forretninger i Florida, Georgia og Alabama uden strøm. Det oplyser de lokale myndigheder Florida Sert, Georgia Power og Alabama EMA , skriver CNN.