Udland

Orkanen Michael brager mod land: - Gud, hvor er det uhyggeligt

Der er erklæret undtagelsestilstand i hele Florida som følge af uvejret.

I supermarkederne i Florida er hylderne forlængst blevet tømt. Også gaderne ligger øde hen. 

Orkanen Michael brager onsdag aften dansk tid ind over delstaten, og med sig har den en voldsom omgang nedbør, som sammen med stormfloder oversvømmer gaderne ved den amerikanske sydøstkyst.

En bil forsøger at undgå vandmasserne ved Alligator Point.

Mens palmer forsøger at modstå de voldsomme vindstød, viser billeder fra kystbyen Alligator Point, at nogle bygninger allerede har givet efter for den voldsomme orkan. 

Delstatens guvernør, Rick Scott, kalder orkanen Michael den værste af sin slags i 100 år, og har opfordret – og nogle steder ligefrem beordret – adskillige beboere i Florida at evakuere.

- Hvis ikke du følger advarslen fra myndighederne, kan stormen dræbe dig, har han sagt. 

Og bekymringen er ikke ubegrundet.

Michael er onsdag blevet opjusteret til en kategori 4-orkan og betegnes som ekstremt farlig. Her går brager han mod land ved Alligator Point. Video: Katja Mejborn Østergaard

Lige nu raser orkanen afsted med vindstød på op til 250 km/t, og billeder viser, hvordan alt, der ikke er spændt forsvarligt fast, enten vælter eller bliver taget med at den kraftige vind.

Har prøvet det før.

I danske Pernille Urbans hjem i Floridas hovedstad, Tallahassee, har de også valgt at rykke alle udendørsting- og møbler indenfor, så de ikke ender som projektiler, når vinden tager fat, fortæller hun til TV 2.

Den nødesløse vind ødelægger, hvad den kan komme til, på sin vej. Video: Katja Mejborn Østergaard

Hun, kæresten og svigermoderen har valgt at barrikadere sig i deres betonhus, mens orkanen hærger i delstaten. Noget, de efterhånden har erfaring med.

Pernille Urban har nemlig boet i delstaten de seneste fjorten år.

- Vi har prøvet det før, så så snart vi fandt ud af, at den var på vej, kørte vi ud for at købe vand og dåsemad og andet, der kan holde sig, når man ikke har strøm, fortæller Pernille Urban over en noget skrattende telefonforbindelse.

Selv bor hun 40 kilometer fra kysten, så risikoen for stormflod er ganske lille, der hvor hun befinder sig.

- Vi er ikke gået i panik. Vi har mere fokuseret på det praktiske. Men i dag, hvor vi har ventet på den, har vi haft en følelse af, at vi gerne vil have det overstået, fortæller roligt. 

Tusinder af hjem og forretninger uden strøm

Anderledes uroligt forholder det sig langs Floridas kystbyer, hvor orkanen får havets bølger til at vokse og rase mod landjorden. Onsdag aften er over 40.000 huse og forretninger uden strøm, og træer bliver revet op med roden.

Ødelæggende vinde i Panama City, mens Michael rammer land onsdag eftermiddag lokal tid. Michael er den kraftigste orkan der har ramt den nordvestlige del af Florida i de meteorologiske målingers historie.

I Panama City befinder Helle Heidi Wiedenheft sig med sin forlovede og sin søn. 

- Situationen her er meget alvorlig. Jeg havde slet ikke regnet med, at det ville blive så slemt, hvor vi bor, fortæller hun til Ritzau, som har talt med den danske kvinde, der har været bosat i kystbyen i 31 år. 

Hun har aldrig prøvet noget lignende, fortæller hun. 

- Det halve af min udestue er blæst væk. Masser af træer og vejskilte er revet op af jorden, og taget på min garage er væk.

En anden, der befinder sig i Panama City, er 63-årige Bill Manning, der opholder sig på et hotel i byen, hvor orkanen raserer.

- Gud, hvor er det uhyggeligt. Jeg havde slet ikke regnet med det her, fortæller han til Reuters og fortsætter: 

- Panama City, jeg ved ikke, hvor meget der er tilbage af dig bagefter, siger han til Reuters.

Vandstanden forventes at stige med flere meter på grund af orkanen.

Kan ende "katastrofalt"

NHC - National Hurricane Center – har udtalt, at orkanens hærgen i Florida ”potentielt kan blive katastrofal og livstruende”, og at vinden kan hæve vandstanden med over fire meter. 

Der er derfor også erklæret undtagelsestilstand i hele delstaten. 

Efter orkanen Michael har ramt fastlandet i det nordvestlige Florida, forventes den at bevæge sig mod nordøst med retning mod staterne Georgia og South – og North Carolina.

De to sidstnævnte delstater er dårligt kommet sig ovenpå orkanen Florence raseri for under en måned siden. Her mistede over 36 mennesker livet.