Udland

USA's FN-ambassadør trækker sig

Nikki Haley forlader posten som USA's FN-ambassadør ved udgangen af året.

Allerede for seks måneder siden meddelte USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, at hun ønskede at fratræde sin stilling. 

Det oplyser præsident Donald Trump under et pressemøde tirsdag. 

Donald Trump siger, at Haley forlader sin post ved udgangen af året. Præsidenten håber dog, at Nikki Haley vender tilbage på et senere tidspunkt.

- Vi er alle glade på dine vegne, men vi er kede af at miste dig. Forhåbentlig vender du tilbage. Måske i en anden stilling. Du kan selv vælge, siger den amerikanske præsident.

 - Hun betyder rigtig meget for mig. Hun har tidligere været en meget succesfuld guvernør, og så gjorde hun dette (blev FN-ambassadør, red.), og det er nok den mest intense stilling, man kan sidde i, siger Trump videre. 

Jeg vil ikke stille op i 2020. Jeg vil føre kampagne for Trump.

Nikki Haley, USA's FN-ambassadør

Han afslører samtidig, at han vil offentliggøre en ny FN-ambassadør inden for to til tre uger. 

Stiller ikke op til valg i 2020

Der har allerede været en del spekulationer om, hvorvidt den 46-årige Nikki Haley fratræder sin stilling, fordi hun ønsker at stille op ved næste præsidentvalg. 

Det fortæller TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz.

- Trump mister en af sine mest populære kabinetsmedlemmer og i virkeligheden måske den mest populære kvinde. Så det er et stort tab for USA’s præsident, og det sætter fluks gang i spekulationerne om, hvad Niki Hailey mon skal nu. Der er mange, der går og taler i krogene om, at hun måske har ambitioner om at stille op som præsident.

Jester Steinmetz fortæller, at Donald Trump mister en af sine mest populære kabinetsmedlemmer, nu hvor Nikki Haley trækker sig.

Hovedpersonen selv afviser dog rygterne.

- Jeg ved endnu ikke, hvad jeg skal lave. Men jeg kan sige så meget, at nej – jeg vil ikke stille op i 2020. Jeg vil føre kampagne for Trump, siger Nikki Haley på pressemødet tirsdag. 

Haley blev udnævnt til FN-ambassadør i november 2016, selv om hun ikke havde den store internationale erfaring. Hun blev endeligt godkendt til posten af Senatet i januar 2017.

Forinden var hun den første kvindelige guvernør i delstaten South Carolina. 

Lyn-analyse

Det er et stort tab for præsident Trump at miste Nikki Haley. FN-ambassadøren var vellidt – faktisk ud over partiskel - og eksekverede sit job til stor tilfredshed for præsidenten. Haley har på kort tid formået at sætte et signifikant aftryk på FN. Derfor kommer det heller ikke bag på nogen, at præsidenten i dag gav hende et retorisk sæsonkort til at kunne vende tilbage til hans administration hvornår som helst.

Stiller hun op imod Trump ved præsidentvalget i 2020? Næppe. Haley ved, at det ville have katastrofale konsekvenser for Republikanerne og noget nær sikkert forære Det Hvide Hus til Demokraterne.

Et andet spørgsmål presser sig imidlertid på: Hvorfor meddeles Haleys afgang netop i dag, på Brett Kavanaughs første arbejdsdag som højesteretsdommer og med en måned til midtvejsvalget, hvis præsident Trump har været orienteret om hendes intentioner i et halvt år?

Det er, som man siger, et godt spørgsmål.

Uvenner med Trump

Under præsidentvalgkampen i 2016 var forholdet mellem Nikki Haley og Donald Trump knap så venskabeligt.

Dengang var Haley stærkt kritisk over for Donald Trump og forlangte blandt andet, at han offentliggjorde sine skattepapirer.

Det skete aldrig, og præsidenten angreb hende i stedet på Twitter.

- Indbyggerne i South Carolina er flove over Nikki Haley, lød det dengang fra Trump. 

Stor rolle under forhandlinger med Nordkorea

Men siden Trump blev indsat i Det Hvide Hus, har Nikki Haley været anset som en af præsidentens mest betroede medarbejdere.

Hun har blandt andet skulle forsvare, at USA har valgt at trække sig ud af FN's Menneskerettighedsråd, mens hun har spillet en central rolle under forhandlingerne om atomafrustningen af Nordkorea. I sine knap to år som FN-ambassadør er det en af de opgaver, hun er mest stolt over at have taget del i, siger hun på pressemødet:

Jeg vil gerne takke præsidenten og hele familien. Ivanka har været en rigtig god ven. 

Nikki Haley, USA's FN-ambassadør

- Se på de to år, og hvad der er sket for USA på det udenrigspolitiske område. De respekterer os rundt omkring i verden, og de ved, at vi følger det, vi siger, helt til døren.

- USA er blevet stærkt igen på en måde, som alle amerikanere kan være stolte af. Jeg vil gerne takke præsidenten og hele familien. Ivanka (præsidentens datter, red) har været en rigtig god ven, siger hun videre. 

Nikki Haley er selv datter af indiske immigranter.