Udland

Taylor Swift bryder tavsheden og går i valgkrig mod Trump

Popstjernen har offentligt erklæret sin støtte til to kandidater fra det demokratiske parti ved det kommende midtvejsvalg.

At amerikanske musikere åbent bakker op om enkelte politikere og yder dem økonomisk støtte, er ikke et særsyn.

Sangerinden og popstjernen Taylor Swift har før været helt tavs om sine politiske standpunkter, men nu bekender hun kulør til fordel for to demokratiske kandidater ved det forestående midtvejsvalg 6. november.

På det sociale medie Instagram skriver Swift, at hun vil sætte sit kryds ud for Phil Bredesen til senatet og Jim Cooper til repræsentanternes hus, når hun skal stemme i delstaten Tennessee.

- Jeg har altid og vil altid afgive min stemme baseret på, hvilken kandidat der vil beskytte og kæmpe for de menneskerettigheder, jeg mener, vi alle fortjener i dette land, skriver Taylor Swift.

Samtidig opfordrer hun unge amerikanere, der ikke har registreret sig som vælgere, til at få det gjort og udnytte deres valgret.

Den udmelding er dog ikke faldet i god jord hos præsident Donald Trump, da popstjernens støtte går imod kandidaten til senatet fra hans eget republikanske parti i Tennessee, Marsha Blackburn.

- Jeg er sikker på, at Taylor Swift ikke ved noget som helst om hende. Lad mig sige det sådan her: Jeg kan lide Taylors musik 25 procent mindre nu, sagde Donald Trump foran en gruppe reportere ved Det Hvide Hus mandag.

Kan få indflydelse

Men hvorfor bruger den amerikanske præsident overhovedet sine kræfter på at kommentere på, hvad en sangerinde mener om en valgkamp?

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er der flere faktorer ved Taylor Swifts politiske stillingtagen, der bør få Trump til at ryste på hånden.

- Kampen om senatet i Tennessee er ikke et problemfrit ræs for republikanerne. Generelt er det en ret rød (republikansk) stat, men lige nu er der dødt løb i meningsmålingerne. For to år siden vandt Trump med flere end 20 procentpoint i staten, så hvis den kommer på demokratiske hænder, vil det ikke se godt ud for ham, siger Mirco Reimer-Elster.

Taylor Swift har 112 millioner følgere på Instagram, og mange af dem befinder sig i den unge vælgergruppe af 18- til 24-årige, hvor der typisk er meget få, som vælger at gøre brug af deres stemmeret.

Taylor Swift har ikke tidligere offentligt meldt sin politiske orientering ud.

Hvis popstjernen formår at få mobiliseret nogle af sine unge fans i Tennessee til at registrere sig som vælgere, og de bruger deres stemme, tror Mirco Reimer-Elster, at hendes Instagram-opslag kan gøre en forskel.

- Hun er en megastjerne, der har boet i staten, siden hun var 14 år, så det er ikke hvem som helst, der åbner munden. Tennessee er historisk set næstsidst i forhold til vælgerfremmøde ved midtvejsvalg. Kun 28 procent af de stemmeberettigede mødte op sidst. Det betyder, at et lille skifte i valgdeltagelsen kan betyde rigtig meget for det endelige resultat, siger USA-analytikeren.

På nuværende tidspunkt har flere end 1,7 millioner tilkendegivet deres tilfredshed med Taylor Swifts opslag, og ifølge Buzzfeed News har 65.000 amerikanere på 24 timer registreret sig som vælgere, siden hun offentliggjorde sit opslag. Specifikt i Tennessee er der kommet 2144 nye vælgere til de seneste 36 timer.

Første politiske stillingtagen

Mirco Reimer-Elster påpeger, at der ikke er nogen forskning, som direkte beviser, at involvering fra en kendis i et valg har en effekt.

Et studie viser dog, at da den tidligere studievært Oprah Winfrey i 2008 bakkede op om Barack Obama som amerikansk præsident, gav det ham en million flere stemmer.

Hun er en megastjerne, der har boet i staten, siden hun var 14 år, så det er ikke hvem som helst, der åbner munden

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Indtil nu har Taylor Swift været kendt for ikke at ville ytre sit politiske ståsted offentligt. Midtvejsvalget har dog åbenbart fået hende på andre tanker.

- På grund af flere begivenheder i mit liv og i verden de seneste to år føler jeg meget anderledes for det nu, skriver hun i sit opslag på Instagram.

Her er hun også meget tydelig omkring, hvorfor hun ikke stemmer på den republikanske kandidat til senatet i Tennessee, Marsha Blackburn.

- Hun stemte imod ligeløn for kvinder. Hun stemte imod loven, som forsøger at beskytte kvinder mod vold i hjemmet, stalking og voldtægt. Hun mener, at virksomheder har ret til at nægte at servicere homoseksuelle par. Hun mener også, at de ikke burde have ret til at gifte sig. Disse er ikke mine Tennessee-værdier, skriver Taylor Swift.