Udland

Supermagternes toldkrig skader også Europa

USA's præsident, Donald Trump, og Kinas Xi Jinping sammen i 2017. Nicolas Asfouri / Ritzau Scanpix

Den internationale valutafond, IMF, har nedjusteret vækstprognoserne ikke blot for USA og Kina, men også for flere europæiske lande.

Toldkrigen mellem USA og Kina ser nu ud til ikke kun at påvirke de to lande, men også Europa. 

Det skriver britiske The Guardian.

I forvejen har den internationale valutafond, IMF, netop nedjusteret vækstvurderingerne for USA og Kina - med direkte henvisning til, at de to landes eskalerende toldmure har skadet hinanden, skriver CNN.

- Når de to største økonomier i verden strides, er det en situation, hvor alle lider, lød det fra IMF's cheføkonom Maurice Obstfeld i forbindelse med den seneste prognose, som udgives to gange om året.

Global skade

IMF vurderer nu, at USA's vækst i det kommende år vil være på 2,5 procent - tidligere var vurderingen 0,2 procentpoint højere.

For Kinas vedkommende er vurderingen ligeledes 0,2 procentpoint lavere end tidligere. Landet forventes nu at have en vækst på 6,2 procent i 2019.

Men derudover kan en fortsat toldkrig mellem de to stormagter betyde, at den globale vækst vil falde med ét procentpoint, lyder det fra IMF's cheføkonom.

Det ses allerede i Europa.

Især to lande er ramt

Ifølge The Guardian er især Frankrig og Tyskland ramt. Det har blandt andet medført, at også Tysklands vækst er blevet nedjusteret med 0,1 procentpoint.

Tyskland er som bekendt Danmarks største eksportpartner.

IMF har også nedjusteret den britiske vækst - men dette skyldes især den fortsatte usikkerhed omkring handels- og investeringsmuligheder i forbindelse med Brexit.

Den eskalerede toldkrig har betydet, at Trumps regering i løbet af 2018 har hævet told på omkring halvdelen af de produkter, som kommer fra Kina. Derudover har præsidenten truet med, at tolden kan ende med at omfatte al import fra Kina. 

Kina har svaret igen med told på amerikanske varer for over 715 milliarder kroner.