Khashoggi dræbt

Her går journalist ind ad konsulatets dør - han kom aldrig ud af døren igen

Det sidste billede af journalisten Jamal Khashoggi bekræfter, at han gik ind i Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul. Han er ikke blevet set siden.

2. oktober 2018 gik den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet for at hente en skilsmisseerklæring.

Jeg kan ikke lide at høre om det

Donald Trump, præsident i USA

Han efterlod sin tyrkiske forlovede udenfor og sagde, at han hurtigt ville være tilbage.

Men nu er der gået en uge, og Jamal Kashoggi er stadig ikke kommet ud. De tyrkiske myndigheder anklager nu det saudiarabiske styre for at have dræbt journalisten.

Overvågningsbilleder fra den tyrkiske storby, der netop er blevet offentliggjort, viser, hvordan han går ind i konsulatbygningen klokken 13.14 forrige tirsdag.

Men der er ingen billeder af, at han forlader bygningen.

Tyrkiet vil have beviser

De nye fotografier lægger derfor fornyet pres på de saudiarabiske myndigheder. 

Ifølge Tyrkiet indikerer efterforskningen, at Jamal Khashoggi blev dræbt inde i konsulatet, og at hans lig er blevet parteret og fjernet fra stedet.

Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, kræver en forklaring på, hvad der præcis er forgået inde i konsulatet, samt beviser på, at den forsvundne journalist rent faktisk forlod stedet efter sit besøg, som de saudiske myndigheder påstår. 

- Konsulatets ansvarlige kan ikke redde sig selv ved at sige: "Han er gået". Hvis han er det, må I kunne bevise det via overvågningsvideo, siger Recep Erdogan.

Påstanden om, at journalisten skulle være blevet dræbt på det saudiarabiske område, afviser den saudiske ambassadør i USA, prins Khalid bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Til CNN fortæller han, at alle forlydender om, at Jamal Khashoggi er blevet dræbt eller taget til fange, er "fuldstændig forkerte og grundløse".

Trump og FN er bekymrede

Sagen om den forsvundne journalist har fået stor opmærksomhed i hele verden.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har også været ude at kommentere sagen.

- Det bekymrer mig. Jeg kan ikke lide at høre om det, men det løser sig forhåbentligt. Ingen ved noget om det, lød det fra præsidenten ifølge CNN.

Også den amerikanske vicepræsident har udtrykt sin bekymring på Twitter.

FN har tirsdag ligeledes udtalt sig om sagen og opfordret til samarbejde mellem Tyrkiet og Saudi-Arabien.

- At Jamal Khashoggi tilsyneladende ufrivilligt forsvinder fra Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul, er dybt bekymrende. Bekræftes hans død og de usædvanlige omstændigheder bag den, er det virkelig chokerende, sagde talspersonen for FNs flygtningehøjkommissariat, Ravina Shamdasani, i et pressemøde.

Mistanke om en forbrydelse

Grundet mistanken om forbrydelse har de tyrkiske myndigheder tirsdag truet med at ransage konsulatet.

Ifølge Jamal Khashoggis arbejdsgiver - avisen Washington Post - blev han sandsynligvis dræbt og parteret inde i konsulatbygningen af agenter, der var rejst til Tyrkiet fra Saudi-Arabien.

Ifølge avisen The Guardian er politiet på jagt efter en sort varevogn, som muligvis blev brugt til at transportere det parterede lig væk i.

Billeder fra et overvågningskamera viser ifølge de tyrkiske myndigheder, hvordan mænd fra det Saudi-Arabiske konsulat læsser kasser om bord på bilen, der har diplomatnummerplader.

Derefter kører bilen væk.

Kan skyldes Khashoggis arbejde

Forklaringen på, at de saudiske myndigheder ønskede at myrde journalisten, kan være ganske simpel, lyder det fra Martin Selsøe Sørensen, tidligere Tyrkiet-korrespondent og nu journalist på TV 2 News.

Jamal Khashoggi er nemlig de seneste år blevet en af de største trusler mod den fortælling, som den saudiske kronprins har forsøgt at iscenesætte siden han kom til magten. 

- Nogle har måske lagt mærke til de historier, der har været rundt omkring i verdens medier, om den store reformator, som nu har tilladt kvinder at køre bil for første gang. Han (kronprinsen, red.) skulle stå for en form for liberalisering af kongedømmet.

- Der er dog en række kritikere, herunder Khashoggi, der har sagt, at det ikke er den historie, som de oplever i Saudi-Arabien, siger Martin Selsøe Sørensen.

Han fortæller, at samtidig med at den nye lov trådte i kraft, fængslede kronprinsen også en række modstandere, holdt den libanesiske ministerpræsident i en form for husarrest med intention om afpresning samt kidnappede flere kritikere fra golfstaterne.

- Det er den fortælling, som Khashoggi har været en af de fremmeste kritikere imod, og så har han haft et fantastisk platform, da han skrev i Washington Post. Hvis der er sket det med Khashoggi, som man frygter, så er det grunden, siger Martin Selsøe Sørensen.