Udland

Donald Trump nævner egen datter som mulig FN-ambassadør: - Det bliver ikke mig, svarer hun sin far igen

Havde det ikke været for beskyldninger om nepotisme, valgte Donald Trump sin egen datter som ny FN-ambassadør, siger han.

Det er kun få timer siden, Nikki Haley offentliggjorde, at hun fratræder stillingen som USA's FN-ambassadør.

Alligevel svirrer rygterne allerede.

Hvem skal være USA's nye udsendte, når krigen i Syrien, forhandlinger med Nordkorea og krisen i Ukraine skal diskuteres med de andre FN-ambassadører?

Donald Trumps egen datter og seniorrådgiver, Ivanka Trump, er blevet nævnt, og præsidenten medgiver, at han ville pege på hende, hvis han kunne slippe afsted med det.

- Hun ville være utrolig ved FN, men jeg ville blive beskyldt for nepotisme, hvis jeg valgte hende, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

Ivanka Trump bakker også selv væk fra muligheden for, at hun skulle blive USA's nye FN-ambassadør.

I et tweet skriver hun, at hun er sikker på, at hendes far, præsidenten, vil nominere en fremragende erstatning for ambassadør Haley.

- Den erstatning vil ikke blive mig, skriver hun.

Tidligere rådgiver nævnt som kandidat

Andre navne end Ivanka Trumps bliver også hvisket i krogene.

Blandt andre bliver der peget på præsidentens tidligere rådgiver Dina Powell.

Til Reuters bekræfter præsidenten da også, at han "vil overveje Dina Powell som FN-ambassadør".

Dina Powell forlod sin stilling som rådgiver i begyndelse af året. I en officiel udtalelse fra Det Hvide Hus blev Powell kaldt for "en betroet rådgiver i administrationen", mens det blev understreget, at hendes afgang længe havde været planlagt.

- Hendes plan har hele tiden været at gøre tjeneste i et år, hvorefter hun ønskede at vende tilbage til sit hjem i New York, lød det i udtalelsen.

Nuværende FN-ambassadør på bådtur med Powell

Hvem der bliver USA's nye FN-ambassadør, vil præsidenten først offentliggøre om to til tre uger. Det udtalte han på et tidligere pressemøde tirsdag.

Her gjorde han det samtidig klart, at han var ked af at miste Nikki Haley:

Nikki Haley forlader posten som USA's FN-ambassadør ved udgangen af året. Video: Michael Rathje

- Hun betyder rigtig meget for mig. Hun har tidligere været en meget succesfuld guvernør, og så gjorde hun dette (blev FN-ambassadør, red.), og det er nok den mest intense stilling, man kan sidde i, sagde den amerikanske præsident på pressemødet.

Nikki Haley vil først fratræde sin stilling ved udgangen af året. Inden da skal hun hjælpe Donald Trump med at finde den rette kandidat til stillingen, bedyrer præsidenten over for Reuters.

I weekenden lagde Nikki Haley et billede på det sociale medie Twitter, hvor hun netop var sammen med Dina Powell. Om de to talte om ambassadørstillingen, vides dog ikke.

- Introducerer søde venner til søen, står der på billedet, som er taget i delstaten South Carolina.

Nuværende FN-ambassadør roser Ivanka

Selvom det ifølge Ivanka Trump selv altså ikke bliver hende, der skal afløse Nikki Haley, så benyttede den afgående ambassadør tirsdagens pressemøde til at sende rosende ord i præsidentdatterens retning.

- Jeg vil gerne takke præsidenten og hele familien. Ivanka har været en rigtig god ven, lød det fra Nikki Haley.

Det er endnu uvist, hvad Nikki Haley skal lave, når hun fratræder stillingen som FN-ambassadør.