Reklame på ikonisk operahus vækker vrede

Den danske stjernearkitekts mest berømte værk er lige nu det helt store samtaleemne i Australien.

Det er en af verdens mest berømte bygninger, der tirsdag bliver oplyst med en reklame fra Australiens største hestevæddeløb.

Operahuset i Sydney er på UNESCO’s Verdensarvliste, og mange australiere er utilfredse med beslutningen om at lade bygningen fungere som reklamesøjle.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har omkring 165.000 personer skrevet under på en underskriftsindsamling imod reklamen, som skal oplyse Operahusets ikoniske sejl.

Vreden skyldes især afsenderen af reklamen – hestevæddeløbet The Everest. Modstanderne mener nemlig, at man med reklamen blåstempler spillebranchen i landet.

En af de mest prominente kritikere af reklamen er ifølge BBC Sydneys borgmester, Clover Moore. Hun mener, at hestevæddeløb er del af en branche, som er "notorisk kendt for ludomani og dyremishandling".

Men landets premierminister, Scott Morrison, kan ikke forstå, hvorfor folk er blevet vrede. Han synes, at det er helt i orden at bruge Operahuset til en reklame.

- Det er jo ikke, som om at de maler det på. Det er nogle lygter, der lyser det op i et kort øjeblik. Og det kommer til at gå verden rundt, siger premierministeren ifølge nyhedsbureauet Reuters til en lokal radiostation.  

Bygningen, der er tegnet af den nu afdøde danske arkitekt Jørn Utzon, har da også tidligere været lyst op. Det er blandt andet sket i forbindelse med kulturelle arrangementer og til ære for de sportsudøvere, der deltog for Australien under OL i Rio i 2016. 

Chef for Operahuset er imod reklamen

Faktisk er beslutningen om at bruge den berømte bygning til en reklame blevet taget henover hovedet på ledelsen af Operahuset.

Chefen for Operahuset, Louise Herron, afviste i sidste uge reklamen med den forklaring, at det var "upassende" at bruge bygningen som reklamesøjle, skriver BBC.

- Vi har en politik, der beskytter vores verdensarvsstatus, sagde hun fredag i radioen ifølge BBC.

Men regeringen i den lokale delstat New South Wales valgte at gå imod hende. De godkendte en revideret ti minutters udgave af reklamen.  

Premierministeren i delstaten, Gladys Berejiklian, forsvarede mandag beslutningen foran pressen.

- Det er vigtigt for os at støtte vores store arrangementer, og det er vigtigt for os at reklamere for New South Wales, men det skal selvfølgelig gøres på en ordentlig måde, og jeg mener, reklamen i morgen aften rammer den rette balance, sagde Gladys Berejiklian ifølge nyhedsbureauet AP.

Hun sagde også, at reklamen på Operahuset er blevet nedtonet i forhold til det oprindelige forslag.

Alligevel har flere tusinder ifølge BBC tilkendegivet, at de vil møde op til en stille protest, når reklamen tirsdag aften lokal tid skal oplyse sejlene på Operahuset. 

UNESCO har over for den britiske avis The Guardian afvist at kommentere på reklamen, før organisationen kender alle sagens detaljer.