Gynækolog skyldig i at bortføre baby, men han slipper for straf

Den første retssag om Spaniens "stjålne babyer" blev mandag afgjort ved retten i Madrid.

En 85-årig pensioneret gynækolog er ved en domstol i Madrid blevet fundet skyldig i for årtier siden at have taget en nyfødt baby fra hendes mor. 

Men sagen er forældet, og lægen kan derfor ikke straffes, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Retten i Madrid konkluderer, at gynækologen Eduardo Vela er skyldig i at have bortført en nyfødt pige og i at have forfalsket hendes fødselsattest og andre officielle dokumenter. 

Den bortførte pige, Ines Madrigal, er siden blevet voksen, og det er hende, der har lagt sag an mod Eduardo Vela, der under retssagen har afvist beskyldningerne.

Første sag, der endte i retten

Sagen mod Eduardo Vela er den første om de "stjålne babyer", der er endt i retten. Flere retssager er blevet afvist på grund af forældelsesfristen, inden de overhovedet er nået en retssal, skriver nyhedsbureauet AP.  

Mens diktatoren Francisco Franco var ved magten blev adskillige nyfødte børn af venstreorienterede kritikere tvangsfjernet af regimet og bortadopteret.

En undersøgelsesdommer anslog i 2008, at det drejer sig om 30.000 sager, men der er dog kun kendskab til 3000 rapporterede tilfælde, skriver BBC.

Tankegangen hos Franco-regimet var, at barnet ville have bedre af at vokse op hos en velhavende, konservativ og overbevist katolsk familie. Børnene skulle ikke præges af deres biologiske forældres "røde gen".

Praksissen begyndte, efter at Francisco Franco kom til magten i 1939 og fortsatte endda også et stykke tid efter generalens død i 1975.

Det var først i 2010, at Ines Madrigal fik mistanke om, at hun var blevet stjålet fra sin biologiske mor.

Før Ines Madrigals adoptivmor døde i 2016, fortalte hun en spansk dommer, at Eduardo Vela havde givet hende babyen i gave, fordi hun ikke selv kunne få børn, skriver BBC.

Ines Madrigal siger mandag, at hun er efterladt med en "bittersød" fornemmelse og vil anke rettens afgørelse.

- Jeg er glad for, at dommerne siger, at der var tale om tyveri, da jeg blev taget fra min mor, men jeg troede ikke, at de ikke ville dømme ham, siger Ines Madrigal ifølge nyhedsbureauet AP. 

Anklagemyndigheden gik i retten med påstand om 11 års fængsel til gynækologen.