Udland

Værk til millioner makulerede sig selv - kunstner afslører, hvad han gjorde

Køberen har ikke meldt ud, om han stadig vil købe billedet. Danske eksperter roser den anonyme kunstner for at tage fusen på alle.

Det var med måbende ansigter, at tilhørerne ved en auktion lørdag i London overværede, hvordan kunstværket 'Girl with Balloon' makulerede sig selv, efter det var blevet solgt. 

Værket, som er malet af den anonyme kunstner Banksy, var netop blevet solgt for en million pund, hvilket svarer til cirka 8,46 millioner kroner.

Samme aften offentliggjorde Banksy i en video på sin Instagram-profil. I teksten til videoen citerer Banksy den spanske kunstner Pablo Picasso for ordene "trangen til at ødelægge er også en kreativ trang".

- For nogle år siden monterede jeg i al hemmelighed en makulator ind i et maleri i det tilfælde, at billedet kom på auktion, oplyser Banksy i videoen. 

I videoen ser man den anonyme kunstner i hættetrøje, mens han bygger makulatoren ind i værket 'Girl with Balloon'. 

- Going, going, gone...

Videoen af kunstværket, der makulerer sig selv, er gået viralt i det meste af verden, og Banksy efterlod også selv en kommentar efter auktionen. 

Det gjorde han på Instagram, hvor han lagde et billede ud af folks forbavsede ansigter, da 'Girl with Balloon', efter at have været en tur igennem makuleringsmaskinen, hang i strimler på auktionen i London. Billedet lagde Banksy ud med teksten "Going, going, gone..." (1. gang, 2. gang, 3. gang, solgt, red.)

Det er ukendt, hvem der har filmet og taget billedet, som den anonyme kunstner har lagt ud på sin Instagram-profil.

Eksperter er begejstrede

Ifølge Sky News kan køberen af 'Girl with Balloon' annullere købet, fordi værket er blevet ødelagt, mens det stadig har befundet sig i auktionshusets varetægt.

Men flere eksperter peger på, at makuleringen næppe har ødelagt værket. Derimod vækker Banksys snedige trick begejstring.

- Det bliver en del af en performance. Billedet vil blive husket som noget helt særligt. Det er en enormt modig, sjov, pågående og udfordrende måde at få os andre til at huske det, siger den danske kunstner Kristian Von Hornsleth. 

Også Maria Kjær Themsen, der er kunstredaktør ved Dagbladet Information, roser Banksy for makuleringen. 

- Nu har han lavet et nyt værk ud af sit oprindelige originale værk. Det er jo kunstneren, der står bag det her, derfor er det selvfølgelig kunst. Det kan man ikke sætte spørgsmålstegn ved, siger hun.

Køberen af det nu makulerede kunstværk har imidlertid ikke meldt ud, hvordan han forholder sig til, at maleriet er blevet destrueret.