Udland

Spansk operastjerne bag OL-hit i Barcelona er død

Montserrat Caballé fik i 1987 et popoperahit med "Barcelona" sammen med Queen-sangeren Freddie Mercury.

Den spanske operastjerne Montserrat Caballé er død, 85 år, oplyser hospitalskilder.

Montserrat Caballés karriere strakte sig over 50 år. Hun debuterede i Basel i 1956 og udviklede sin stemme til at blive en af sin generations smukkeste sopraner med speciale i sjældent opførte operaer.

Hun vakte blandt andet opsigt i operaerne Il viaggio a Reims af Gioacchino Rossini.

Stort hit med Freddie Mercury

Montserrat Caballé fik et gedigent internationalt gennembrud, da hun i 1965 erstattede Marilyn Horne i en opførelse af Donizettis opera Lucrezia Borgia i Carnegie Hall i New York.

Montserrat Caballé fik i 1987 også et popoperahit med "Barcelona", hvor hun sang sammen med Queen-sangeren Freddie Mercury.

Året efter udgav duoen et helt album med samme titel.

Sangen blev også anvendt som tema ved sommer-OL i 1992 i Barcelona.

Caballé sang "Barcelona" ved åbningsceremonien sammen med Plácido Domingo og José Carreras, efter at Freddie Mercury var død året før.

Sang på store scener verden over

Senere udgav Caballé albummet Friends For Life, der indeholder duetter med blandt andre Johnny Logan og Helmut Lotti.

Caballé, der opdagede og hjalp tenoren José Carreras med at fremme sin karriere, sang ind i 2000-tallet på de fleste store operascener med et omfattende repertoire.

Hun optrådte mange gange i Metropolitan Opera, i San Francisco Opera og i Wiens Opera, hvor hun sang sammen med stjerner som Luciano Pavarotti og Plácido Domingo.

Hun optrådte hyppigt som koncertsanger og havde et meget omfattende repertoire. Hendes fans kaldte hende La Superba (den superbe).

Caballés karriere var også præget af helbredsproblemer. Hun havde blandt andet hjerteproblemer. Hun blev indlagt på hospital i Barcelona i sidste måned.