Udland

Brett Kavanaugh udnævnt til højesteretsdommer

Efter ugers intense debatter og retshøringer er Donald Trumps personlige favorit til landets højeste juridiske officielt bekræftet.

Efter præsident Donald Trump nominerede Brett Kavanaugh til at erstatte Anthony Kennedy som dommer ved USA's højesteret, har Kavanaugh kun manglet Senatets formelle godkendelse.

Den kom lørdag aften, da et flertal sikrede Brett Kavanaugh embedet som højesteretsdommer efter en langvarig proces, der har inkluderet beskyldninger om seksuelle overgreb.

Striden om den 53-årige højesteretsdommerkandidats udnævnelse udviklede sig dramatisk, da professor Christine Blasey Ford for nogle uger siden anklagede den nominerede dommer for at have begået et seksuelt overgreb på hende i 1980'erne. Yderligere to kvinder fra studieårene i Washinton meldte sig på banen med anklager om sex-overgreb, men Kavanaugh har afvist alle anklager i en mediebevåget retshøring.

Fik afgørende momentum sent fredag

Brett Kavanuaghs kandidatur fik afgørende momentum, da to af de vægtige stemmer fredag gik i hans favør. Først annoncerede republikaneren Susan Collins overraskende sin støtte til Brett Kavanaugh i en tale fra Senatets talerstol, at hun vil stemme for Kavanaugh. Kort efter udsendte demokraten Joe Manchin overraskende for mange en udtalelse med samme budskab. Dermed tippede støtten definitivt over i Kavanaughs favør med stemmerne 50-48 i senatet.

At det var en kvinde, der kom til at blive afgørende for Kavanaughs karriere var også kontroversielt i en tid, hvor der har været stort fokus på magtpositionering og seksuelle overgreb. Især fordi Susan Collins ikke afviste Christine Blasey Fords beskyldninger. Susan Collins noterede tværtimod i sin tale, at hun troede på, at Christian Blasey Ford havde været udsat for et overgreb.

- Men jeg mener ikke, at disse anklager er nok til at diskvalificere Kavanaugh fra at tjene ved vores højesteret, sagde Collins, der samtidig lagde stor vægt på, at ingen vidner kunne understøtte anklagerne.

Brett Kavanaugh var nomineret af præsident Donald Trump som ny dommer til den politisk betydningsfulde højesteret. Men anklagerne om overgreb fik den republikanske leder af retsudvalget til at indkalde til en høring, hvor både Kavanaugh og Christine Blasey Ford skulle vidne under ed. Samtidig blev afstemningen om Kavanaughs kandidatur udsat.

Stemmefordelingen var 50-48 for Kavanaugh. Der manglede en stemme fra senatets medlemmer fra den republikanske senator Steve Daines i Montana, men han havde ifølge Donald Trump fritaget for afstemningen, fordi han skulle til bryllup, og fordi man havde det nødvendige flertal til at sikre udnævnelsen af den omdiskuterede Brett Kavanaugh.

Donald Trump sagde efterfølgende til pressen, at han er "100 procent" sikker på, at Christine Blaisey Ford havde udpeget den forkerte mand:

- Der er ingen med en skinnende ren fortid som Brett Kavanaugh. Han er en enestående person, og jeg er beæret over at have udvalgt ham.

Skubber magtbalancen

Når der har været så stor opmærksomhed og medieturbulens om udnævnelsen af den niende og sidste højesteretsdommer i USA, skyldes det ikke mindst, at de otte siddende i embedet har været fordelt ligeligt mellem demokrater og republikanere. 

Brett Kavanaugh ville således sikre et spinkelt flertal for republikanerne på en magtfuld position, hvor man har hjemmel til at underkende lovgivning.

 - Han kommer til at afløse Anthony Kennedy, der hidtil har været kendt som "svingdommer", altså en stemme, begge sider har kunnet appellere til i en række kontroversielle sager. Og der har frygten været, at man med Brett Kavanaugh i højere grad vil være en dogmatisk, konservativ stemme, siger Niels Bjerre-Poulsen, der er cand. mag i amerikansk historie til TV 2.

- Det kan efterlade indtrykket af en mere "fastlåst" højesteret og det er ikke godt for tilliden til højesteret, hvis det begynder at ligne en politisk institution frem for fordomsfrit at kunne fortolke og agere i forhold til den amerikanske forfatning, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Begravelsesstemning på Capitol Hill

TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz fornemmede stemningen på Capitol Hill i Washington, da det stod klart, at Brett Kavanaugh var blevet udnævnt. En udnævnelse, der i øvrigt gælder for livstid.

- Der er nærmest begravelsesstemning her. Demokraterne gjorde til det sidste et desperat forsøg på at få senatorerne til at skifte mening, men uden held. Demokraterne virker forfærdede ved udsigten til udfaldet her, konstaterer Jesper Steinmetz.

Selv om Brett Kavanaugh i første omgang slap fri af beskyldningerne om de gentagne sexovergreb i sine studieår, har det fået debatten om magtfulde mænds misbrug af deres position til at blusse op på ny. Og næsten på 1-årsdagen for metoo-bevægelsen har der i hele forløbet op til Kavanaughs udnævnelse blev formelt bekræftet lørdag aften dansk tid, været en ophedet debat fra kvindegrupper og sympatisører med Christine Blasey Ford.