Kinesisk stjerne forsvandt i flere måneder - nu skal hun betale kæmpebøde

Fan Bingbing erkender, at hun har sløset, og accepterer bøden.

Hun er en af de mest kendte skuespillerinder i Kina og er også set på det internationale lærred. Derfor skabte det stor opmærksomhed, da Fan Bingbing efter rygter om skattesvindel forsvandt sporløst.

Men det har tilsyneladende ikke blot været ondsindede rygter, for den forsvundne skuespillerinde er nu blevet påbudt at betale en stor bøde af de kinesiske myndigheder.

Og det har fået Fan Bingbing til at kigge frem fra sit skjul. Det skriver CNN.

Skal betales inden fristen

Ifølge de kinesiske myndigheder har skuespillerinden gjort sig skyldig i skattebedrag, og hun skal derfor betale over 84 millioner danske kroner som straf.

Fordi Fan Bingbing ikke tidligere er straffet, kan hun undgå yderligere sanktioner, hvis pengene bliver betalt inden fristen, skriver det statsejede nyhedsbureau Xinhua.

Alligevel har skuespillerinden følt sig nødsaget til at bede sine fans om tilgivelse.

Erkender sløseri

Gennem det kinesiske sociale medie Weibo undskylder hun ikke kun til sine fans, men også til myndighederne.

- Som en offentlig person burde jeg have holdt mig inden for lovens grænser og vist mig som en rollemodel i denne industri og i samfundet, skriver hun ifølge CNN.

Fan Bingbing erkender, at hun har været sløset med sine virksomheder, hvilket har ført til lovovertrædelserne, og hun fortæller samtidig, at hun accepterer sin straf, men fortsat håber på støtte.

- Uden det kommunistiske parti og statens velvilje og folkets kærlighed ville der ikke være nogen Fan Bingbing, slutter hun.

Har før været en alvorlig sag

Under hendes forsvinden har hendes mange millioner fans da også netop vist deres støtte, og mange har stillet spørgsmålstegn ved myndighedernes rolle i det hele.

For det har før vist sig at være en alvorlig sag, når kendte har gjort sig negativt bemærket hos myndighederne og bagefter er forsvundet, fortalte Kina-ekspert Jørgen Delman til TV 2 i september.

Her nævnte han blandt andre den kinesiske journalist Chai Jing, der i 2015 stod bag dokumentaren ’Under the dome’, hvor hun satte fokus på den forurenede luft i Kina. Hun forsvandt efterfølgende fra offentligheden i en periode.

På det internationale lærred har skuespillerinden blandt andet medvirket i film som 'Iron Man' og 'X-Men: Days of Future Past'.
På det internationale lærred har skuespillerinden blandt andet medvirket i film som 'Iron Man' og 'X-Men: Days of Future Past'. Foto: Stephane Mahe / Ritzau Scanpix

- Hun er et godt eksempel på en, der har et godt ry og har lavet en film, hvor hun bliver anerkendt og hyldet. Men så bliver myndighederne bekymrede for, at det kan sætte en form for social bevægelse i gang, som de ikke kan kontrollere, sagde han.

- Det er et typisk eksempel på, hvordan de behandler kendte, der bliver besværlige.

Og selvom der her er tale om skattesvindel, er proceduren er den samme.

- Myndighederne fortolker begge dele som en overtrædelse af lovgivningen, og derfor er behandlingen den samme, sagde Kina-eksperten.

Fjernet fra plakaten

Bøden bliver ikke den eneste straf for ikke at have orden i papirerne.

For sideløbende med at rygterne om svindlen begyndte at svirre, blev stjernens navn fjernet fra en kinesisk produktion af den amerikanske film 'The bombing', der handler om Japans bombning af det kinesiske område Chongqing.

Den statsejede avis Xinhua kan endvidere berette, at episoden har givet anledning til en grundig gennemgang af andre kendte.