Udland

Holland afværger hackerangreb og udviser russiske agenter

Udmeldingen kommer samme dag, som Storbritannien har anklaget Rusland for at stå bag en række cyberangreb mod Vesten.

De hollandske myndigheder afværgede i april et forsøg på at hacke og udspionere Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW).

Det oplyser den hollandske forsvarsminister, Ank Bijleveld, torsdag på et pressemøde i Haag, skriver nyhedsbureauet AP.

Som konsekvens er fire russiske efterretningsagenter blevet udvist fra landet.

Ifølge den hollandske forsvarsminister var russerne blandt andet interesseret i filer om efterforskningen af nedskydningen af passagerflyet MH17 over det østlige Ukraine i 2014. 

Nedskydningen kostede 298 mennesker livet, og en international rapport fastslog senere, at der blev brugt et russisk missil, som var transporteret over grænsen fra Rusland til Ukraine. 

- Vi er blevet opmærksomme på russiske efterretningstjenesters interesse i denne efterforskning og har taget de passende foranstaltninger, sagde Ank Bijleveld.

- Vi forbliver meget opmærksomme på dette.

Bijleveld opfordrede på pressekonferencen Rusland til at indstille sine cyberaktiviteter, der har til hensigt at "underminere" vestlige demokratier. Den russiske ambassadør i Holland er blevet indkaldt til et møde med de hollandske myndigheder.

Blev taget med spionudstyr

Ifølge den hollandske efterretningschef Onno Eichelsheim ankom de fire russere til Holland 10. april og blev afsløret med spionudstyr på et hotel tæt på OPCW's hovedkvarter.

På det tidspunkt arbejdede OPWC på at identificere den substans, der blev brugt på et giftangreb mod den russiske eks-agent Sergei Skripal og hans datter i marts 2018. Det blev senere konstateret, at det var nervegiften novitjok, der var blevet brugt.

De fire russere blev tilbageholdt 13. april og udvist til Rusland. Ifølge Eichelsheim havde de planer om at rejse videre til Schweiz, hvor OPCW har et laboratorium i byen Spiez, som bliver brugt til at analysere prøver af kemiske våben.

Briter anklager Rusland for flere cyberangreb

Udmeldingen fra hollænderne kommer samme døgn, som Storbritannien har anklaget Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU, for at stå bag adskillige store cyberangreb begået mod flere lande over flere år.

Oplysninger fra det britiske center for cybersikkerhed peger på, at GRU er ansvarlige for angreb mod Det Internationale Antidopingagentur (Wada) i 2017 og mod Demokraternes Nationale Komité i Washington året forinden. Derudover skal russiske hackere have skaffet sig adgang til en britisk tv-stations mailsystem og herfra have stjålet adskillige e-mails. 

Russerne har torsdag middag reageret på briternes anklager, som de afviser og kalder bevidst vildledning for at skade russiske interesser.

En talskvinde for det russiske udenrigsministerium Maria Zakharova udtaler på et pressemøde, at briternes anklager kommer fra nogle "med en god fantasi".

- Det er en form for diabolsk cocktail (af påstande), skulle Zakharova have sagt ifølge det russiske nyhedsbureau TASS.

Danmark bakker op om anklager

I Danmark udtrykker Udenrigsministeriet sympati med den britiske udmelding. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kalder Ruslands ageren i forbindelse med giftangreb og cyberangreb for "helt utilstedelig". 

- Rusland forsøger at undergrave vores institutioner. Og de ser stort på international lov. Det skal de ikke have lov til, siger Anders Samuelsen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Også Australiens premierminister, Scott Morrison, og landets udenrigsminister, Marise Payne, har i en fælles udtalelse oplyst, at Australien bakker op om Storbritanniens udmeldinger, og at landet også mener, at "GRU står bag de ondsindede cyberangreb".

Torsdag eftermiddag har NATO gjort det klart, at også de bakker op om regeringerne i Storbritannien og Holland.

- Rusland skal stoppe sit hensynsløse adfærdsmønster, herunder magtanvendelsen mod sine naboer, forsøg på at blande sig i valgprocesser samt udspredelse af forkerte informationer, udtaler NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, i en erklæring ifølge Reuters.

Danmarks forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), har tidligere udtalt, at russiske hackere dagligt forsøger at bryde ind i danske it-systemer.

USA og Canada følger trop

Også det amerikanske justitsministerium støtter op om den hollandske regering. 

Ifølge det amerikanske medie CNBC har ministeriet valgt at rejse tiltale mod syv russiske efterretningsfolk, der sættes i forbindelse med cyber-angreb på en række internationale organisationer. Og ligesom den hollandske regering, mener USA's justitsministerium også, at GRU står bag angrebet på OPCW. 

Desuden oplyser ministeriet, at GRU har forsøgt at angribe et selskab, som styrer atomkræftværker i USA.

Hos naboerne i Canada har man ligeledes valgt at italesætte truslen fra GRU.

- Canadas regering vurderer med den højeste grad af sikkerhed, at det russiske militærs efterretningstjeneste, GRU, står bag angrebene (mod Wada, red.), lyder det i en officiel skrivelse fra det canadiske udenrigsministerium.