Udland

Dansende May leverede tiltrængt energi til et dybt splittet parti

I sin tale sagde den britiske premierminister, at Brexit-forhandlingerne er på vej ind i "den hårdeste fase".

Det var ikke til at se, at det var en presset premierminister, der gik på talerstolen for at give nøgletalen på De Konservatives partikongres i Birmingham. 

Til tonerne af ABBA’s ’Dancing Queen’ dansede Theresa May ind på scenen for at lukke munden på sine kritikere og skaffe opbakning til sit forhandlingsudspil til EU om Storbritanniens udtræden af EU – den såkaldte Chequers-aftale.

Og hun leverede tiltrængt energi til et parti, der er dybt splittet, mener TV 2s korrespondent i Storbritannien, Divya Das.

- De fleste synes, det var en god tale. De kunne godt lide hendes dans og hendes ærlighed. Men om hun har fået danset sig permanent ind i de konservatives hjerter er stadig ubesvaret.

Under talen brugte premierministeren meget tid på at ”tale om partiets åbenlyse fjender og om oplagte emner".

Og derfor var der heller ikke meget nyt i den, fortæller Divya Das, der tvivler på, at det er den tale, der kommer til at give hende fuld opbakning i partiet.

Se Theresa May danse ind på scenen under partikongres Video: Lasse Pedersen Underbjerg

Men det er også noget nær en umulig opgave, vurderer TV 2s korrespondent.

- Partiets holdninger er i øst og vest, og det er meget svært at forene et så splittet parti i en tale på 45 minutter.

I sin tale sagde den britiske premierminister, at Brexit-forhandlingerne er på vej ind i "den hårdeste fase".

Hun opfordrede sine partimedlemmer til at stå sammen i forhandlingerne, og så kom hun også med en advarsel.

- Hvis vi alle går i forskellige retninger i jagten på vores egne visioner af det perfekte Brexit, ender vi med ingen Brexit overhovedet, sagde Theresa May på talerstolen.

Hård kritik fra flere sider

Før og under partikongressen har premierministeren været under hård beskydning fra politiske modstandere, men også fra medlemmer af sit eget parti.

Tirsdag havde Theresa Mays mest højlydte kritiker, den tidligere udenrigsminister Boris Johnson, omtalt hendes forhandlingsudspil til EU som "et selvmordsbælte". 

- I stedet for at demonstrere vores evne til at lave vores egne love bliver vi trukket i lænker ned ad Rue de la Loi (vej i Bruxelles, hvor EU's primære institutioner ligger, red.). Tiden er inde, og vi kan nå det. Nu skal vi droppe Chequers-aftalen, sagde Boris Johnson tirsdag.

Boris Johnson mener, at Mays Chequers-plan vil forhindre landet i at regulere varer, fødevarer med mere.

Knasten i forhandlingerne mellem Storbritannien og EU lige nu er, hvad man stiller op med den irske grænse, hvor en blodig konflikt rasede indtil slutningen af forrige århundrede. 

Storbritannien ønsker en usynlig grænse mellem Nordirland og Irland, og samtidig vil briterne forlade EU's toldunion.

Briterne kræver desuden, at Nordirland skal behandles på samme måde som resten af Storbritannien.

Ifølge Theresa Mays Chequers-aftale skal der stadig være adgang for britisk industri, landbrug og fiskeri til EU's indre marked, men uden at landet er medlem, uden at betale og uden at bøje sig for de fælles regler, som håndhæves af EU-domstolen.

Storbritannien skal senest forlade EU 29. marts 2019.