Udland

Først gav numrene ingen mening, men så afslørede de Putins hemmelige helt

Et kryptisk nummer førte til afslørende oplysninger om de mænd, der er mistænkt for giftattentatet mod eks-spionen Sergej Skripal i Salisbury.

Det hemmelige nummer førte direkte til den russiske militære efterretningstjeneste. Sådan afslørede undersøgende webjournalister den ene af de to formodede giftattentatmænd som højt dekoreret russisk krigshelt.

Ingen kan længere afgøre, hvad der er forkert, og hvad der er sandt

Dmitrij Peskov, talsmand for Ruslands præsident

Han er godt træt af sagen, Putins talsmand Dmitrij Peskov.

Senest oplysningerne om, at den ene af de to formodede giftattentatmænd fra Salisbury i virkeligheden er en russisk efterretningsofficer.

- Alle de dér spekulationer om, hvem der ligner hvem. Vi har stadig 10 Stalin’er og 15 Lenin’er løbende omkring på Den Røde Plads, forklarer talsmanden med henvisning til de udklædte herrer, der til glæde for turisterne stiller op til fotografering på pladsen foran Kreml:

- De har alle en forbavsende lighed med den rigtige person, så ingen kan længere afgøre, hvad der er forkert, og hvad der er sandt.

Netop det har været Moskvas strategi fra starten i Novitjok-giftaffæren. At benægte, at betvivle og bekæmpe alle forsøg på opklaring med en strøm af mere eller mindre gennemskuelige halve og hele usandheder, så ingen mere er i stand til at afgøre, hvad der er fakta, og hvad der er fake news. Når det gælder de to attentatmænds identitet, så satte den russiske præsident endda sin egen troværdighed på spil, da han på tv erklærede, at de to herrer, briterne havde efterlyst, i virkeligheden var civile turister.

Dette stillbillede taget fra en video og frigivet af RT International viser Ruslan Boshirov, der er anklaget i Storbritannien i sagen om forgiftning af den tidligere russiske spion Sergei Skripal og hans datter Yulia.

Så meget desto mere er der grund til at interessere sig for, hvad uafhængige undersøgende journalister har kunnet dokumentere med baggrund i officielle russiske kilder.

Tårer for Tolja                                                   

Vi begynder derude, hvor asfalten er sluppet op, og hvor enlige elektricitetsmaster og beskedne træhuse skutter sig i vinden. Landsbyen Berezovka ligger i Amur-regionen i Sibirien, Moskva er 7796 kilometer væk, Kina ligger lige om hjørnet, men ellers har landsbyen ikke meget at byde på: En grusvej, en tankstation, en grillbar og så ellers spredte birketræer horisonten rundt.

Det skulle da lige være den direkte forbindelse her fra Sibirien til Salisbury. Til en af den russiske efterretningstjenestes mest forkludrede aktioner i nyere tid, nemlig forsøget på at tage livet af den tidligere dobbeltagent Sergej Skripal og hans datter med nervegiften Novitjok.

Forbindelsen hedder Ruslan Bosjirov, og er den ene af de to dynejakkeklædte herrer, som de britiske myndigheder har udpeget som russiske undercoveragenter, og hvis færden i London og Salisbury er blevet dokumenteret med talrige overvågningsbilleder.

Ved hjælp af russiske pasdokumenter og offentligt tilgængelige hjemmesider er det lykkedes Bellingcat, et undersøgende britiske website, sammen med det russiske nyhedssite The Insider at afsløre, at Ruslan Bosjirov og Aleksander Petrov i virkeligheden er agenter fra den russiske militære efterretningstjeneste, kendt som GRU.

Dette pas tilhører en kendt russisk spion, nummeret på de to mistænktes pas ligger tæt op af nummeret på spionens pas.

Ruslan Boshirovs rigtige navn er Anatolij Vladimirovits Tjepiga. Han blev født 5. april 1979 i byen Nikolaevka, men voksede altså op her i Berezovka en halv times kørsel derfra.

- Jo, det er Tolja, fortalte en kvinde, som den russiske avis Kommersant fandt i landsbyen. 'Tolja' er det russiske kælenavn for Anatolij, som hun havde tæt forbindelse til, da de gik i skole sammen. Kvinden, der ønskede at være anonym, kunne genkende hans stemme, da de to herrer blev interviewet på russisk tv. I øvrigt havde hun kun godt at sige om Anatolij Tjepiga: ”han drak ikke, han røg ikke, og han endte aldrig i dårligt selskab”.

- Det er sandt. Han er herfra, sagde en anden kvinde ved navn Alla fra landsbyen, en bekendt af familien, da Washington Post kontaktede hende for at få bekræftet oplysningerne. Også hun ønskede at være anonym på grund af sagens følsomme karakter.

Det er nemlig en offentlig hemmelighed i Berezovka, at Bosjirov alias Anatolij Tjepiga arbejder for ”de hemmelige tjenester” og oven i købet er blevet højt dekoreret for sin indsats i diverse konfliktzoner. Helt eller ej. Kommersant kan fortælle, at Anatolijs Tjepigas bekymrede mor har let til tårer, når talen falder på hendes søns missioner for fædrelandet.

Telefon til spionhovedkvarteret

Når det er lykkedes at spore den ene af de to giftspioner fra Salisbury til det yderste Sibirien, så skyldes det et imponerende stykke systematisk gravearbejde båret af åbne russiske kilder, men også godt hjulpet på vej af lækkede oplysninger fra russiske databaser.

Først gik Bellingcat-researcherne i gang med at spore, hvilken specialskole en officer fra den militære efterretningstjeneste havde gået på. De endte ved 'Den fjernøstlige Kommandos Militærakademi' og en årbog, der viste billeder af en person, der lignede Bosjirov i forbindelse med overrækkelsen af den højeste russiske militære orden 'Ruslands Helt'.

En af modtagerne af denne orden viste sig at hedde Anatolij Vladimirovits Tjepiga. Russiske telefonoplysninger sporede ham til GRU’s 14. brigade i Khabarovsk i Sibirien.

Et billede fra Fisherton Road i Salisbury fra den 4. marts viser de to mænd til fods. De påstår, at de var turister.

De næste skridt blev foretaget ved hjælp af lækkede pasoplysninger. De to mænd var registreret i det centrale russiske pasregister under navnene Aleksander Petrov og Ruslan Bosjirov, altså de dæknavne de benyttede sig af på turen til Salisbury. Men der var ingen oplysninger om de herrers gøren og laden før år 2009.

Til gengæld indeholdt begge mænds paspapirer et stempel med påtegnelsen ”Udlever ikke data”. I Aleksander Petrovs tilfælde lå der i hans papirer også en håndskrevet note, ”Der findes et brev. S.S.” S.S. er en gængs russisk forkortelse for ”soversjenno sekretno” - tophemmeligt!

Det russiske nyhedssite Fontanka har også været inde og kigge i de to giftrejsendes papirer og har kunnet konstatere, at deres pasnumre ligger overraskende tæt på hinanden. Det ene slutter med -1294, det andet med 1297. En indikation af, at de er udstedt mere eller mindre på samme tid.

Stemplet på de to pas er i øvrigt efterfulgt af et kryptisk nummer, 1957966.

Den russiske avis Novaja Gazeta gættede på, at der kunne være tale om et telefonnummer. Og ganske rigtigt, da reportere fra avisen ringede nummeret op, fik de fat i en person, der bekræftede, at linjen tilhører det russiske forsvarsministerium. Adressen er Khorosjevskoje Chausse i Moskva, hvor netop GRU’s hovedkvarter befinder sig.

Den hemmelige helt

Anatolij Vladimirovits Tjepiga og hans familie flyttede efter nogle år i Berezovka til Amur-regionens hovedby, Blagovesjtjensk. Her besluttede 'Tolja' sig for en karriere i militæret. Han gik på den lokale militærskole og blev tilknyttet GRU’s særlige ”spetsnaz”-tropper i Khabarovsk, hvorfra han flere gange skal have gjort tjeneste i Tjetjenien.

Om hans overflytning til Moskva og dermed GRU’s hovedkvarter er der ikke mange oplysninger. Men det står fast, at han i slutningen af 2014, samme år som annekteringen af Krim og den russiske indblanding i Østukraine, i al hemmelighed blev hædret med medaljen som 'Ruslands Helt'. I de fleste tilfælde bliver udmærkelsen overrakt ved en offentlig ceremoni og nævnt i et dekret fra præsidenten, men i Anatolij Tjepigas tilfælde er omstændighederne bag tildelingen hemmelige. Den statslige frivillige organisation Dosaaf28.ru nævner, at Tjepiga har fået medaljen for at ”udføre en fredsbevarende mission”.

 Anatolij Tjepigas navn ses nederst under guldstjernen på dette mindesmærke.

Som Bellingcat noterer, så var der ingen nævneværdige militære aktiviteter i Tjetjenien i 2014. Rusland var heller ikke engageret militært i Syrien, så højst sandsynligt har Anatolij Tjepiga gjort tjeneste i Østukraine, hvor Rusland var involveret i en lang række hemmelige militære missioner.

Kreml afviser

Som en ekstra tvist på historien, så gør researcherne fra Bellingcat opmærksom på, at heltemedaljen som regel overrækkes personligt af præsidenten. Det er derfor meget sandsynligt, at præsident Putin har mødt Anatolij Tjepiga alias Ruslan Bosjirov.

Hvorfor sende en højt dekoreret officer med rank af oberst på en mission som den i Salisbury har Bellingcat spurgt russiske militære kilder:

- Det kan betyde, at ordren blev givet fra højeste sted, siger en anonym russisk oberst til Bellingcat.

Også de britiske myndigheder har tidligere konkluderet, at forsøget på at snigmyrde dobbeltagent Sergej Skripal med den dødbringende nervegift må have været godkendt på højeste niveau.

Men i Moskva holder myndighederne stadig fast i den officielle version, nemlig at man overhovedet ikke har noget med det giftattentat, som endte med at koste en kvinde fra Salisbury livet og sende Sergej Skripal og datter Julia på hospitalet med livstruende organsvigt.

Hvad angår medaljen til en agent Anatolij Tjepiga, så siger talsmand Dmitrij Peskov, at man har tjekket forsvarsministeriets optegnelser, og uddyber ”jeg har ingen oplysninger om, at en mand med det navn er blevet hædret”.