Udland

Video viser tsunami ramme land – myndigheder afblæste varsel

Mindst 832 mistede livet, da et jordskælv og en medfølgende tsunami fredag ramte Indonesien.

Fredag ramte et jordskælv målt til 7,5 på richterskalaen den indonesiske ø Sulawesi.

Med skælvet kom en tsunami, og tilsammen har det kostet mindst 832 mennesker livet, mens mange fortsat savnes.

I løbet af lørdagen har Indonesiens geologiske agentur (BMKG) måttet værge sig mod en kritik, der går på, at man ophævede varslet om en tsunami for tidligt. Det skriver blandt andet New York Times og BBC.

Flere spørger sig selv på sociale medier, hvordan agenturet kunne ophæve advarslen bare 34 minutter efter, den var sendt ud, når kæmpebølger alligevel væltede ind mod kysten på øen.

Agenturet siger, at man fulgte procedurer, der er standard i den slags situationer.

- Vi har ikke nogen observationsdata i Palu. Så vi var nødt til at bruge de data, vi havde, siger Rahmat Triyono, der er leder af BMKG's kontor for hændelser i forbindelse med jordskælv og tsunamier, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Så kun en lille ændring 

Tsunamien ramte flere områder langs kysten, men særligt byen Palu, der ligger i bunden af en lang, smal bugt, blev hårdt ramt, da bølger på op til seks meters højde smadrede huse og raserede en festival på stranden, hvor mange var samlet.

Tsunamivarslet blev afblæst på grundlag af de data, man modtog fra den nærmeste tidevandssensor cirka 200 kilometer fra Palu, fortæller Rahmat Triyono.

Han siger, at den nærmeste sensor kun havde registreret en meget lille ændring i havniveauet på seks centimeter. Men den sagde ikke noget om de kæmpebølger, som kort efter ramte Palu.

Hvis vi havde haft måleudstyr eller de rette data i Palu, så ville det selvfølgelig have været bedre

Rahmat Triyono, leder af Indonesiens geologiske agentur.

- Hvis vi havde haft måleudstyr eller de rette data i Palu, så ville det selvfølgelig have været bedre. Det er noget, vi må evaluere af hensyn til fremtiden, siger Rahmat Triyono.

Det er endnu uklart, om tsunamien, der tordnede mod kysten med 800 kilometer i timen, opstod før eller efter tsunamivarslet blev hævet.

- Baseret på de videoer, der cirkulerer på de sociale medier, så skønner vi, at tsunamien opstod, før varslet officielt blev afblæst, siger BMKG-lederen Rahmat Triyono.

Omfanget kan være meget større

Den svenske statsborger Jessica Magnusson har i mange år ledet bistandsprojekter i det område af Indonesien, der blev ramt af en tsunami. Hun frygter, at ulykken er meget større, end først antaget og opfordrer derfor alverdens hjælpeorganisationer til at være beredt:

Jeg tror, det her er en større katastrofe, end vi kan forstå

Kilde

- Jeg tror, det her er en større katastrofe, end vi kan forstå, siger hun ifølge Ritzau til det svenske nyhedsbureau TT.

Hun har ikke kunnet få kontakt over telefonen med nogen i området, og der er ingen reaktioner på Facebook.

- Man har fra Jakarta (Indonesiens hovedstad, red.) forsøgt at nå Palu, men man har ikke haft held til at kontakte borgmesteren eller andre beslutningstagere. Man har derfor ingen modpart at organisere redningsarbejdet med, siger hun.

Ud over at telefonlinjerne og datatrafikken er afbrudt, så er også broer, veje, lufthavne og anden infrastruktur ramt af ødelæggelser.

De indonesiske myndigheder fortalte lørdag morgen ifølge nyhedsbureaet AFP, at 384 er omkommet, men at man endnu ikke har det fulde overblik:

- Vi har endnu ikke fået fyldestgørende indberetninger, fordi kommunikationen er afbrudt. Mange lig er fundet langs kysten som følge af tsunamien, men antallet er stadig ukendt, siger Sutopo Purwo Nugroho, der er talsmand for beredskabet, ifølge Reuters.

Tidligere ramt af voldsomme jordskælv

Jordskælvet på 7,5 er kraftigere end den serie jordskælv, der ramte Indonesien tilbage i juli og august. Dengang mistede mindst 550 mennesker livet i skælvene på ferieøen Lombok og naboøen Sumbawa.

Indonesien er meget plaget af jordskælv, da landet, der er fordelt over en række øer, ligger lige der, hvor tektoniske plader møder hinanden. I 2004 udløste et stort jordskælv en voldsom tsunami, der hærgede i hele regionen.

Det er estimeret, at tsunamien dengang kostede over 200.000 mennesker livet. Heriblandt 168.000 i Indonesien.

Skælvet fredag skete i 10 kilometers dybde.