Udland

Israel: Vi har fundet Irans ’hemmelige atomvarehus’

Den israelske premierminister opfordrede på FN’s talerstol det internationale samfund til at indføre nye sanktioner mod Iran.

Det iranske styre har et skjult ’atomvarehus’ i hovedstaden Teheran.  

Det var anklagen, da Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, torsdag gik på talerstolen under FN’s generalforsamling.

- Jeg fortæller nu, for første gang, at Iran har et sted i Teheran, et hemmeligt atomvarehus til at opbevare massive mængder udstyr og materialer fra Irans hemmelige atom-program.

Verden vil bare le af denne her slags falske, meningsløse og unødvendige tale

Bahram Qassemi, talsmand for det iranske udenrigsministerium

Premierministeren sagde, at der havde været 15 kilo radioaktivt materiale på området, men at det nu var blevet flyttet og ”spredt rundt omkring i Teheran i et forsøg på at skjule beviserne”.

Han opfordrerede derfor FN’s atomagentur til omgående at undersøge området med geigertællere.

- På dette område blev der opbevaret op mod 300 tons – 300 tons – atomrelateret udstyr og materialer, sagde Benjamin Netanyahu ifølge Reuters på talerstolen.

Ifølge The Guardian opfordrede han også en tæpperenservirksomhed tæt på varehuset til at undersøge sine varer for radioaktivitet.

Medbragte visuelle virkemidler            

For at understrege sin pointe viste premierministeren først en planche med et luftfoto af en del af Teheran.

På planchen var der med røde streger og rød skrift tydeligt markeret punkter, hvor Israel mener at have fundet beviser på et iransk atomprogram.

Atomaftalen

Atomaftalen er indgået mellem Iran, de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, EU og Tyskland. 

Iran forpligter sig til at begrænse landets atomprogram til civil brug. 

Til gengæld har Iran fået adgang til de omkring 100 milliarder dollars, som var indefrosset i banker i udlandet.

Den amerikanske præsident skal jævnligt bekræfte, at Iran overholder vilkårene i aftalen. 

Hvis aftalen bliver brudt, bliver sanktionerne genindført. 

Med sig havde Benjamin Netanyahu også et billede af en mur og en port, som han beskrev som indgangen til området med varehuset.

Ifølge The Guardian er det ikke klarlagt, om det ville være et brud på den internationale atomaftale, hvis Iran opbevarede ekstraudstyr til atomanlæg eller lignende materiel i et varehus i Teheran. 

Ifølge Bahram Qassemi, der er talsmand for det iranske udenrigsministerium, vil anklagerne fra Israel ikke blive taget seriøst.

- Verden vil bare le af denne her slags falske, meningsløse og unødvendige tale, udtaler han ifølge Reuters.              

FN's atomagentur har siden 2015 gentagne gange konkluderet, at Iran overholder betingelserne i den internationale atomaftale. 

Den amerikanske præsident Donald Trump trak i maj USA ud af atomaftalen, og siden har de resterende aftalepartnere kæmpet for at holde liv i den. 

Paralleller til Tyskland under Hitler

Og netop de europæiske aftalepartneres forsøg på at holde sammen på atomaftalen ved at samarbejde med Iran fik en hård medfart af den israelske premierminister.

På talerstolen roste han Donald Trump og anklagede flere europæiske lande for eftergivenhed over for Iran.

Har disse europæiske ledere intet lært af historien? Vågner de nogensinde op?  

Benjamin Netanyahu

Han gjorde det samtidig klart, at han sammenlignede eftergivenheden med nazi-æraen i Tyskland og flere europæiske landes fejlslagne modstand mod Hitler i årene inden Anden Verdenskrig.

- Jeg brugte lige et stærkt ord: Eftergivenhedspolitik. Jeg bruger det modvilligt, men desværre er det præcis det, vi ser igen i Europa.

Eftergivenhedspolitik bliver ofte brugt som en nedsættende reference til den politik, Frankrig og Storbritannien førte over for Nazi-Tyskland og Italien i slutningen af 1930’erne.

- Jeg er søn af en historiker, fortsatte Benajmin Netanyahu ifølge The Guardian.

- Jeg er nødt til at spørge: Har disse europæiske ledere intet lært af historien? Vågner de nogensinde op?  

Ikke første beskyldning

Det er ikke første gang, den israelske premierminister anklager Iran for at bryde atomaftalen.

I april beskyldte han Irans ledere for at lyve over for det internationale samfund.

- Irans ledere har gentagne gange afvist, at de forsøger at udvikle atomvåben. I aften er jeg her for at fortælle jer én ting: Iran løj, sagde Benjamin Netanyahu i en tv-tale.

Under talen fremviste premierministeren billeder, dokumenter og en video, som angiveligt skulle vise det iranske anlæg, der huser landets hemmelige atomvåbenprogram med navnet Projekt Amad.