Donald Trump

Dramaet fortsætter: Trumps kandidat til højesteret skal undersøges af FBI

Donald Trumps favorit til magtfuld plads i højesteret blev stemt videre i systemet, men der er stadig drama i kulisserne.

Senatets retsudvalg har fredag godkendt nomineringen af dommer Brett Kavanaugh til en magtfuld post i den amerikanske højesteret. Det skete med 11 mod 10 stemmer. 

Men nomineringen af dommeren, som de seneste uger er beskyldt for flere seksuelle overgreb, fortsætter med at være højdramatisk. Forudsætningen er nemlig, at FBI skal undersøge påstandene om seksuelle overgreb.

Brett Kavanaugh

  • Brett Kavanaugh er 53 år gammel og født i Washington DC. Hans forældre var velhavende - faderen stod i spidsen for USA's brancheorganisation for parfumeproducenter. Det fremgår af hans biografi i New York Times.
  • Han tilbragte sin skoletid på en drengeskole i Maryland, inden han blev uddannet som jurist fra Yale University.
  • Det er episoder, der angiveligt fandt sted under fester i hans tid på universitet og i gymnasiet, der nu hjemsøger ham. 

Nogle timer efter godkendelsen bekræfter USA's præsident Donald Trump i en udtalelse, at en ny undersøgelse vil blive iværksat, og at den senest skal være færdig næste fredag, 5. oktober.

Tidligere har Donald Trump ellers afvist at lade Kavanaugh undersøge af FBI igen. I udtalelsen fra Det Hvide Hus citeres Kavanaugh også for at sige, at han imødekommer undersøgelsen og vil "samarbejde" med FBI.

Efter undersøgelsen vil Senatet stemme om, hvorvidt Kavanaugh kan få den magtfulde post som dommer i USA's højesteret.

Rumsteren i korridorerne

Det sker efter to dramatiske dage, hvor Kavanaugh også selv har forsøgt at forsvare sig mod beskyldningerne ved høringer foran udvalget. 

Inden afstemningen blev der pludselig kastet grus i maskineriet.

Det var meningen, at den skulle finde sted klokken 19:30 dansk tid fredag. Men på de direkte tv-billeder var det tydeligt, at der var rumsteren i korridorerne, hvor der var møder mellem republikanske og demokratiske medlemmer af udvalget.

Efter omtrent 20 minutters uvished kom den republikanske senator for staten Arizona, Jeff Flake, tilbage til afstemninglokalet.

Med sig havde han et budskab om, at han ville stemme ja til Kavanaughs kandidatur, men også ville anbefale en udskydelse af afstemningen i Senatet på op til en uge.

- Dette land er ved at blive flået fra hinanden. Vi bliver nødt til at sørge for, at vi gør et grundigt forarbejde, lød argumentet fra Jeff Flake.

Vil åbne for FBI-undersøgelse

Det vil ifølge Jeff Flake gøre det muligt for forbundspolitiet FBI at undersøge de anklager om seksuelle overgreb, der de seneste uger er rejst mod Kavanaugh.

Episoden følger en lige så dramatisk høring torsdag, som du kan læse mere om her, hvor udvalget hørte et bevægende vidnesbyrd fra professor Christine Blasey Ford. 

Hun siger, at Kavanaugh forgæves forsøgte at voldtage hende ved en ungdomsfest i et hus, da de gik i gymnasiet i 1982. 

Anklagerne mod Kavanaugh

  • Tre kvinder står frem med navn, mens der også er to anonyme anklager. 
  • Christine Blasey Ford, der i dag er professor ved universitetet i Palo Alto, anklager Brett Kavanaugh for at have udsat hende for et seksuelt overgreb, da de to gik i gymnasiet. 
  • Deborah Ramirez, der gik i klasse med Brett Kavanaugh på Yale University, anklager ham også for et overgreb.
  • Julie Swetnick siger, at hun har kendskab til flere fester, der fandt sted i Washington DC i slutningen af 1980'erne, hvor Kavanaugh udså sig kvinder, der blev bedøvet med alkohol og medicin og dernæst voldtaget af flere mænd. 

Ved samme høring afviste Kavanaugh, ad flere omgange med tårer i øjnene, alle beskyldninger.

Inden afstemningen havde Jeff Flake selv givet udtryk for, at han ville stemme ja til at sende Kavanaugh videre.

Men et klip på CNN viser dog, at han efter den udmelding blev passet op af en grædende kvinde i en elevator, som bønfaldt ham om at lytte til ofrene for seksuelle overgreb. I klippet siger hun, at hun selv har været udsat for overgreb:

- Du gør det muligt for en person, der rent faktisk har overfaldet en kvinde seksuelt at sidde i landets højesteret! Det er ikke acceptabelt! Du har børn i din familie, råber kvinden ad Flake, der lavmælt forsøger at fortælle den unavngivne kvinde, at han skal videre. 

Trump: Det skal nok blive godt

Umiddelbart efter fredagens afstemning sagde USA's præsident Donald Trump, at det måtte være op til Senatet at afgøre, hvad der skal ske.

- Jeg er sikker på, at det nok skal blive godt, lød det fra Trump.

Han lyttede også til høringen i går, hvor professor Christine Blasey Ford forklarede sig. Hun virkede troværdig, sagde Trump:

- Jeg syntes, at hendes vidnesbyrd var meget overbevisende, og for mig lader det til, at hun er en meget fin kvinde.

På samme tid sagde han dog, at forsvaret fra Kavanaugh også var et helt særligt øjeblik.

- På samme måde var Bretts (Kavanaugh, red.) vidneforklaring virkelig noget, jeg ikke havde set før. Det var et utroligt øjeblik, synes jeg, i vores lands historie. Men hun var helt sikkert et meget troværdigt vidne, sagde Trump.

Lørdag ventes det, at det amerikanske senat vil holde en planlagt procedureafstemning omkring nomineringen af Brett Kavanaugh til højesteret. Den afgørende afstemning ventes dog først efter den nye FBI-undersøgelse af påstandene om seksuelle overgreb.